Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

''Πόλεμος'' για τον διαχωρισμό των ρόλων γιατρών- φαρμακοποιών

''Το φαρμακείο, είτε θέλουν είτε όχι, είναι ο πιο προσβάσιμος χώρος δημόσιας υγείας και είναι αυτονόητο να παρέχονται εκεί υπηρεσίες σε όποιους έχουν ανάγκη'', δήλωσε ο Κ. Λουράντος.


Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ιατρικό κόσμο από τη μία και στους φαρμακοποιούς από την άλλη, αναφορικά με τον σαφή ρόλο που πρέπει η κάθε πλευρά να επιτελεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Κωνσταντίνος Λουράντος μέσω του λογαριασμού του στο facebook ανέφερε ότι «ακόμα και σήμερα στα Πανεπιστήμια της φαρμακευτικής διδάσκεται ένα μάθημα που λέγεται "φάρμακα και επαγγελματική πρακτική" και που αφορά ειδικές γνώσεις στις δραστικές ουσίες και στις συνέργειες που μπορούν να έχουν στον οργανισμό του ασθενή, καθώς και τις δοσολογίες των δραστικών ουσιών ανάλογα με τις ασθένειες».

Δεν αναφέρονται, όπως τόνισε, πουθενά εμπορικά ονόματα φαρμάκων, ούτε εταιρείες παραγωγής.

Όμως, κατά τον ίδιο, με ένα ειδικό πρόγραμμα που λέγεται medisto και είναι εγκατεστημένο στα ιατρεία, έχουν την ευχέρεια οι εταιρείες να "βλέπουν" την συνταγογράφηση, όταν οι ιατρικοί επισκέπτες τα επισκέπτονται και αναλόγως να ... πράττουν. Η ΗΔΙΚΑ επίσης επιτρέπει στον ιατρό να "βλέπει" τις εκτελέσεις των συνταγών του στα φαρμακεία και αναλόγως πάλι να πράττει, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να δυσφημίζουν τον φαρμακοποιό, αν χορηγήσει φάρμακο διαφορετικής εταιρείας από αυτή που επέλεξε ο ιατρός.

Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Κ. Λουράντος, μαζί με τις επισημάνσεις-κλειδώματα επί των συνταγών, καθώς και με νέα κόλπα που εφευρίσκονται από κάποιους (χαρτάκια, σφραγίδες, απειλές για αλλαγή φαρμακείου κλπ) δεν αποτελούν παρακλάδι της ιατρικής επιστήμης .

«Το φαρμακείο, είτε θέλουν είτε όχι, είναι ο πιο προσβάσιμος χώρος δημόσιας υγείας και είναι αυτονόητο να παρέχονται εκεί υπηρεσίες σε όποιους έχουν ανάγκη. Αυτό δεν αντέχει καν σε αντίθετη άποψη, ούτε και μπορεί να ισχυριστεί κανείς αντιποίηση επαγγέλματος. Αυτό τελικά που "πληγώνει" είναι ότι αυτές προσφέρονται δωρεάν, πράγμα που στερεί την ευχέρεια σε άλλους να ... κερδίσουν», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

15 σχόλια:

  1. Το φαρμακειο ειναι ο πιο προσβασιμος χωρος διαπλοκης,χρηματισμου, ασχετοσυνης και εκμεταλλευσης του ασφαλισμενου απο ......εμπορακους τυπου Λουραντου που μπερδευουν την βουρτσα.......ξερετε με......τι ! Οσο για το αστειο μαθημα σας Λουραντε , μαλλον δεν σας μαθαινει να θετετε διαγνωσεις,ετσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ .....................................ΛΟΥΡΑΝΤΟ . ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΦΑΡΜΑΚΑ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ , ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ . ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ ΚΥΡΙΕ .................................ΛΟΥΡΑΝΤΟ ;;;;;;;ΘΕΛΕΤΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ;;;; ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΟΙ ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΑΜΟΛΥΤΟ ΤΟ ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΟ ;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οταν κάποιος χορηγεί φαρμακευτική αγωγή, σημαίνει ότι έχει θέσει διάγνωση, αφού πρώτα εξέτασε τον ασθενή, και βεβαίως έχει την πλήρη ευθύνη για την ορθότητα της διάγνωσης και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθώς και των πιθανών επιπλοκών. Αυτή είναι η αλληλουχία των γεγονότων όταν κάποιος ασκεί ΙΑΤΡΙΚΗ.Οταν δεν ακολουθείται η παραπάνω διαδικασία,εντούτοις χορηγούνται φάρμακα, είτε αυτό γίνεται από φαρμακοποιούς είτε από ιατρούς,είτε από τους ίδιους τους ασθενείς,τότε έχουμε να κάνουμε με μία πρακτική άκρως επικίνδυνη και φυσικά τριτοκοσμική, δηλ.ελληνοπρεπή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ΄αυτό το μάθημα λοιπόν που διδάσκεστε οι φαρμακοποιοί ( έναν τον αριθμό , προφανώς ωχριούν τα τόσα χρόνια των ειδικοτήτων των γιατρών μπροστά στη μαθηματάρα σας ) υπάρχει και μια ουσία που λέγεται αλοπεριδόλη, Πάρτε τη κε Λουράντο μήπως σας βοηθήσει σε τίποτα και ησυχάσουμε κι εμείς. Μας ζαλίσατε πια και δεν έχετε και μέτρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στα 10 κουτιά τα 2 δώρο. ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν συμφωνω με τα λεγομενα του αλλα μακαρι και εμεις να ειχαμε εναν Λουραντο
    ΠΙΣ....Ακουουουουουουςςςςςς.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως οι φαρμακοποιοι εχουν αξιολογο συνδικαλισμο που υπερασπιζεται τα συμφεροντα τους .Οι γιατροι δυστυχως εχουν συνδικαλισμο μονο κατ ονομα .

      Διαγραφή
  8. Γιατί κανείς δε λέει ότι στα φαρμακεία πίσω από τους πάγκους βρίσκονται φαρμακουπάλληλοι και όχι φαρμακοποιοί. Ο φαρμακοποιός ως επιστημονικός υπεύθυνος υποχρεούται να παρίσταται αλλά συνήθως έιναι σε κανα γραφειο , όχι μπροστά στον πάγκο. Αν ήταν φαρμακοποιοί, θα είχαν ένα ψήγμα βασιμότητας τα όσα λέει ο Λουράντος. Αλλά από φαρμακουπαλλήλους με εκπαίδευση σε ΙΕΚ να διαλέγουν και τι φάρμακα θα πάρει ο ασθενής μιλάνε για ΤΗΝ αντιποίηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΙΑΤΡΟΙ. O ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΗΤΑΝ ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ. ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΑΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ. ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΛΙΓΗ ΑΞΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΙΕΚ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ. ΚΑΙ ΕΡΩΤΩ ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΦΤΙΑΧΝΕΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ Ο ΕΜΠΟΡΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ.;; Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΕΠΕΔΗ ΠΟΥΛΑΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΔΕ ΤΑ ΦΤΙΧΝΕΙΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ, ΠΩΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΑ ΕΝΑΝ ΑΣΘΕΝΗ;;; ΝΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΑΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΕΓΩ ΣΑΝ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΠΩΛΗΣΗ ΕΝΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΥ. ΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΝΕΙ Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ? ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ??. ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΜΠΡΟΣ Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΡΧΙΚΑ 15 ΕΙΔΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ , 10 ΜΗΣΥΦΑ KAI 5 ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ. ΝΑ ΔΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΤΕ ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΚΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΝΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ 2% ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΤΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΟΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε λίγο θα απαιτήσουν ρόλο στη ΠΦΥ οι ξεματιάστρες οι καφεντζούδες και οι αστρολόγοι. Και θα έχουν και δίκαιο εδώ που φτάσαμε!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΣ ΟΙ ΒΟΗΘΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ
    ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟΡΩ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑΤΙ
    ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΦΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ........
    ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΗΖΕΙ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η μόνη απάντηση που αξίζει στον κύριο αυτό έχει ήδη δωθεί απο τον Θανάση Βέγγο στην ταινία πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης.https://www.youtube.com/watch?v=3cdSPUK0Fpg
    Τέτοια απάντηση του αξίζει, δεν είναι ισότιιμος συνομιλητής κανενός ιατρού και ούτε θα γίνει (εκτός αν θέλει να σπουδάσει οπότε ας δώσει κατατακτηριες). Πάντως ο ΠΙΣ είναι για πέταμα (βλέπεις τόσα χρόνια "ΙΚΑ" που να αναπτυχθεί η μαχητικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΗ ΜΕ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ? ΑΚΟΥ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑ. ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΓΩ 10 ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΚΥΤΟΧΡΩΜΑ , ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ, ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΕΝΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΕΡΑΣΩ ΣΤΟΥΣ 10 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ 2 ΔΩΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λουραντο τι ειναι αυτα που γραφεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή