Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Έρχεται το νομοσχέδιο για τις ειδικότητες με εντολή τρόικας! Τι αλλαγές προωθούνται

Γράφει: Μαρία Γλένη 
Health Report.gr

Ακόμη και εντός του μηνός θα πρέπει η κυβέρνηση να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τις ειδικότητες των γιατρών.

Πρόκειται άλλωστε για ένα από τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Άλλωστε σύμφωνα με τα τελικά προαπαιτούμενα (113 στο σύνολο) που αποκάλυψε η εφημερίδα Ναυτεμπορική, μέχρι τι τέλος Ιουνίου του 2017 πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να έχει προωθήσει «Σχέδιο αναδιάρθρωσης ακαδημαϊκών προγραμμάτων σπουδών και προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ιατρική για να ενισχυθεί η εκπαίδευση στον χώρο της γενικής ιατρικής».

Πάντως μόλις πριν λίγο καιρό παρουσιάζοντας ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ Κ.Μάρκου τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στις ειδικότητες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων αφού οι τοποθετήσεις του ερμηνεύτηκαν ότι επιχειρείται να καταργηθούν οι μισθοί των ειδικευόμενων. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε πει για τα σχέδια της κυβέρνησης: «Προς κατάργηση οι μισθοί των ειδικευόμενων; Τι αλλαγές έρχονται στις ειδικότητες»

Στο μεταξύ ήδη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΚΕΣΥ και παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού σύσκεψη όλων των Ομάδων Εργασίας Ειδικοτήτων και Εξειδικεύσεων με σκοπό την αλληλοενημέρωση για:

α) τη διαμόρφωση του ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος κάθε ειδικότητας και το βιβλιάριο εκπαίδευσης του ειδικευομένου( logbook),

β) την καταγραφή και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων και

γ) την προετοιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων ειδικότητας.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι των 14μελών ομάδων εργασίας από τις 45 ειδικότητες κορμού καθώς και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ, μεταξύ των οποίων η Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ Χρυσούλα Νικολάου, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Μιχάλης Βλασταράκος και ο Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας.

Την μέχρι τώρα εμπειρία από τη λειτουργία των ομάδων, τα προβλήματα και τις προτάσεις τους για την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης κατέθεσαν οι συντονιστές όλων των Ομάδων Εργασίας.

Στην έναρξη της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι είναι ίσως η πιο διευρυμένη επιστημονική συνάντηση για την ιατρική εκπαίδευση/ μετεκπαίδευση που έχει γίνει ποτέ και αποδεικνύει :

1. Το αναβαθμισμένο επίπεδο της σημερινής λειτουργίας του ΚΕΣΥ, η οποία είναι συμβατή με τον κατ’ εξοχήν θεσμικό του ρόλο ως Συμβούλου του Υπουργείου Υγείας και ως καθ’ ύλην αρμόδιου για τα εκπαιδευτικά θέματα στο χώρο της Ιατρικής και των άλλων επαγγελμάτων υγείας.

2. Την υπευθυνότητα και την κοινωνική διαθεσιμότητα εκατοντάδων γιατρών όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών (γιατροί ΕΣΥ- πανεπιστημιακοί- ελευθεροεπαγγεματίες) να συμβάλουν σε μια συλλογική προσπάθεια αναδιοργάνωσης της ιατρικής εκπαίδευσης/ μετεκπαίδευσης/εξειδίκευσης με στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης, την αντιστροφή της ιατρικής μετανάστευσης στο εξωτερικό (brain drain), αλλά και την ενσωμάτωση διαδικασιών αξιολόγησης και ελέγχου ποιότητας υπηρεσιών που δεν υπήρχαν ως τώρα στο σύστημα υγείας.
Νέο μοντέλο συνεργασίας με φαρμακευτικές

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε επίσης την ανάγκη «αναμόρφωσης του μέχρι σήμερα ασύδοτου τοπίου στον τομέα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης μέσω των ιατρικών συνεδρίων, για τα οποία πρέπει να βρεθεί ένα νέο μοντέλο που θα διασφαλίζει την ανάγκη ανανέωσης και επικαιροποίησης των ιατρικών γνώσεων με όρους επιστημονικής εγκυρότητας, διαφάνειας και δημοσιοποίησης της συνεργασίας των φαρμακευτικών εταιρειών με τις επιστημονικές εταιρείες και τους γιατρούς».

Επίσης, τόνισε ότι η προσέγγιση της ιατρικής εκπαίδευσης δεν μπορεί να είναι εξεταστοκεντρική, αλλά αντίθετα πρέπει να δοθεί έμφαση στην άρση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, στην εφαρμογή ενιαίων εκπαιδευτικών standars σε όλα τα νοσοκομεία, στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ειδικευομένων και στη διαρκή αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων και των εκπαιδευτών.

Στο κλείσιμο της συνάντησης ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, υπάρχει μέλλον για το Σύστημα Υγείας και τη δημόσια περίθαλψη υπό ορισμένες προϋποθέσεις:

την αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης και την κουλτούρα της τεκμηριωμένης φροντίδας και επομένως της ορθολογικής χρήσης των πόρων, την «ηθικοποίηση» του ΕΣΥ, την προώθηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων ( προμήθειες, φάρμακο, ΗΤΑ, διαπραγμάτευση τιμών ), τη στροφή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), την πρόληψη, την αγωγή υγείας και τις πολιτικές Δημόσιας Υγείας.

Οι Ομάδες Εργασίας Ειδικοτήτων και Εξειδικεύσεων αναμένεται να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους σε σύντομο χρόνο και να παραδώσουν τα πορίσματα τους στην Ολομέλεια του ΚΕΣΥ και στη συνέχεια στο Υπουργείο Υγείας για την τελική διαβούλευση και νομοθέτηση των εισηγούμενων αλλαγών.

2 σχόλια:

  1. Οι καθηγητές πλέον μπορούν να κοιμούντε ήσυχα...
    Θα ελέγχουν και θα διοικούν δημοκρατικά... τους υποτακτικούς ειδικευομένους!
    Μέχρι να έλθουν τα ελεύθερα Πανεπιστήμια και τότε κλάψτε τους...
    Με υποταγή διοικούνται μόνο τα μοναστήριακαι τα τριτοκοσμικά και σοσιαλκομμουνιστικά κράτη!
    ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΑΔΕΣ;
    ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΙΚΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΝΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ειδικότητες όπου δεν υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές,θα πρέπει αμέσως να γίνουν σε όλα τα υπάρχοντα πανεπιστήμια. Δεν είναι δυνατόν να γίνει σωστή εκπαίδευση σε κέντρα που δεν υπάρχει ικανός αριθμός ειδικών εκπαιδευτών ή είναι μεικτά με άλλη ειδικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή