Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Αρχές 2018 το χαράτσι με βάση το εισόδημα του 2016



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Στις αρχές του 2018 θα καταβληθεί η πρώτη δόση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και των γεωργών με βάση το καθαρό εισόδημα που δήλωσαν για το 2016, σύμφωνα με το επικρατέστερο, πλέον, σενάριο το οποίο εξετάζουν αρμόδιοι κύκλοι του Υπ. Εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Capital.gr, η πιο πιθανή προθεσμία για την καταβολή της δόσης αυτής είναι πλέον η 31η Ιανουαρίου του νέου έτους, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η 28η Φεβρουαρίου του 2018. 

Σε αυτήν την περίπτωση θα έχει συμπληρωθεί ένα 12μηνο καταβολής των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2015 και θα μπορεί να γίνει ένας πλήρης και οριστικός συμψηφισμός μεταξύ των καταβληθέντων εισφορών (με βάση το εισόδημα του 2015) στο διάστημα Ιανουαρίου 2017-Ιανουαρίου 2018 και των εισφορών που έπρεπε να καταβληθούν με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016 στο διάστημα αυτό.

Στην πρώτη δόση των εισφορών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 θα συμπεριληφθούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όχι μόνο εκείνες που αφορούν την κύρια ασφάλιση και την υγεία, αλλά και εκείνες που αφορούν την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ τις οποίες θα πληρώσουν οι 200.000 εκ των 1,4 εκατομμυρίων μη μισθωτών (σ.σ. κυρίως αυταπασχολούμενοι δικηγόροι και γιατροί).

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το αρχικό σενάριο το οποίο "έτρεχε" το Υπουργείο Εργασίας, οι εισφορές των μη μισθωτών με βάση το καθαρό εισόδημα του 2016 έπρεπε να είχαν υπολογισθεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο, έτσι ώστε να καταβληθεί η πρώτη δόση στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου.

Έπειτα, ματαιώθηκε αυτό το σενάριο και αντικαταστάθηκε με εκείνο που προέβλεπε την καταβολή της πρώτης δόσης στα τέλη του τρέχοντος μηνός. Ούτε, όμως, αυτό το σενάριο υλοποιήθηκε, καθώς οι εισφορές που πρέπει να καταβληθούν έως 30 Νοεμβρίου είναι υπολογισμένες με βάση το εισόδημα του 2015. 

Με βάση το ίδιο εισόδημα θα υπολογιστούν πιθανότατα και οι εισφορές για το Δεκέμβριο.

Οι διαδοχικές αυτές ματαιώσεις των νέων εισφορών οφείλονται στο ότι έχει σημειωθεί μεγαλύτερη από την αρχικά αναμενόμενη καθυστέρηση στον υπολογισμό των εισφορών με βάση το εισόδημα του 2016 (λόγω του ότι ο αρμόδιος φορέας, η ΗΔΙΚΑ Α.Ε., παρέλαβε τις φορολογικές δηλώσεις των μη μισθωτών στα τέλη του περασμένου Αυγούστου), αλλά και στον συμψηφισμό μεταξύ καταβληθέντων και καταβλητέων εισφορών.

Παράλληλα, σημαντική εμπλοκή σημειώθηκε στον υπολογισμό των εισφορών για το επικουρικό και το εφάπαξ.

Εξάλλου, το Υπ. Εργασίας φέρεται να μην επιθυμούσε οποιαδήποτε νέα αναστάτωση στους κόλπους των επαγγελματιών και των γεωργών λίγο πριν τα Χριστούγεννα και ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα προς αυτή με την παροχή του κοινωνικού μερίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου