Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Σφουγγοκωλάριοι

Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από την απάντηση του Νίκου Ποταμίτη, προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου, στις κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά που του απηύθυναν κυβερνητικά στελέχη και κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Ygeionomikoi.gr

Συνεχίζοντας τον ολισθηρό δρόμο που έχουν επιλέξει, παρομοίασαν την απάντηση του συναδέλφου Ποταμίτη με τη χειρονομία ενός αυλικού στα οπίσθια του βασιλιά*. Ενδιαφέρουσα ιστορία που, πέρα από τα διδάγματα που βγάζει κανείς ακούγοντάς την, δείχνει ότι αυλικοί και υποτελείς δεν υπάρχουν μόνο σήμερα, υπήρχαν και παλιότερα.

Η ιστορία αυτή, όμως, μας θύμισε συνειρμικά ότι εκτός των γνωστών αυλοκολάκων, στο Παλάτι υπήρχε και μια ειδικότητα που είχε άμεση σχέση με τα οπίσθια του βασιλιά κι αναλάμβανε τη βρώμικη (κυριολεκτικά) δουλειά. Αντιγράφουμε από το διαδίκτυο προς ενημέρωση όλων των αναγνωστών: Ο σφουγγοκωλάριος ήταν υψηλό αξίωμα και ταυτοχρόνως επάγγελμα στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το έργο του ήταν να σκουπίζει τα οπίσθια των αυτοκρατόρων. Ήταν αξίωμα που πολλοί ζήλευαν και μόνο έμπιστα άτομα διορίζονταν, αφού είχαν το προνόμιο να βρίσκονται τόσο κοντά στον αυτοκράτορα όταν αυτός ήταν γυμνός και άοπλος. Με το πέρασμα του χρόνου, το επάγγελμα αυτό εξέλιπε. Παρέμεινε όμως ως συγκεκριμένη συμπεριφορά στην πολιτική μας κουλτούρα.

Προφανώς, ο Νίκος Ποταμίτης συκοφαντείται διότι δεν έχει συμπεριφορά σφουγγοκωλάριου απέναντι στην εξουσία. Φανταζόμαστε, όμως, ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν άλλοι πρόθυμοι να αναλάβουν αυτόν το ρόλο.

Ygeianet

* Ο Βασιλιάς έκανε περίπατο, συζητώντας με τη συνοδεία του.
Ξαφνικά ένας εκ από τους ακολούθους χούφτωσε τα οπίσθια του Βασιλιά.
Έκπληκτος εκείνος γύρισε και του ζήτησε αυστηρά το λόγο.
Κι ο ακόλουθος απολογήθηκε:
-Συγνώμην Εξοχότατε, σας πέρασα για την Βασίλισσα..
Ηθικόν Δίδαγμα: Πολλές φορές η δικαιολογία είναι χειρότερη από την πράξη που προσπαθεί να δικαιολογήσει.

Θυμηθήκαμε τα παραπάνω με αφορμή την επιστολή του Προέδρου της Ένωσης Γιατρών Ζακύνθου κ. Ποταμίτη (κλικ εδώ), με την οποία υποτίθεται πως προσπαθεί ν΄ απολογηθεί για όσα είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή, όπου αποκάλεσε τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου «αλλοδαπή από τη Βόρεια Ελλάδα» επειδή -κατά τη γνώμη του- δεν ξέρει ελληνικά!

Ο κ. Ποταμίτης παραθέτει στην επιστολή του εκτενέστατο βιογραφικό και τις αγωνιστικές του περγαμηνές, όμως «ξεχνάει» να ζητήσει στοιχειωδώς μία συγνώμη. Και καταλήγει την επιστολή του με το μότο ¨Δεν φοβόμαστε και δεν υποχωρούμε!»

Έξοχα!

Εφόσον ο γενναίος κ. Ποταμίτης δεν φοβάται, ούτε υποχωρεί, ας εκτοξεύει όποτε έχει κέφια έναν κουβά ύβρεις και λοιδορίες εναντίον εκείνων που δεν εντάσσονται στο αριστερό του όραμα. Αν μη τι άλλο θα δίνει χαρά στους συναγωνιστές του και ικανοποίηση στους ρατσιστές, οι οποίοι σε ένδειξη ευγνωμοσύνης έχουν ήδη στείλει ανθοδέσμη στο γραφείο του.

Ας βγεί να την παραλάβει..

Ygeianet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου