Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Οικογενειακός γιατρός ετών …75! Οι νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με γιατρούς 3ης ηλικίας

 
Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Γιατροί επαγγελματίες συνταξιούχοι …Τρίτης ηλικίας, φαίνεται ότι είναι οι … αναγκαστικές επιλογές της κυβέρνησης για να λειτουργήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού!

Άλλωστε οι νεότεροι ξαναγυρίζουν την πλάτη στον ΕΟΠΥΥ μετά τη δημοσιοποίηση της σύμβασης που περιλαμβάνει όρους που προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον κλάδο. Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη τη σύμβαση: «Δείτε τι προβλέπει η σύμβαση των οικογενειακών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ! Όλοι οι όροι»

Παρότι ουδείς θα μπορούσε να αμφισβητήσει την αξία των μεγαλύτερων γιατρών, υποτίθεται ότι οι θέσεις θα έδιναν βήμα στο νέο ιατρικό προσωπικό.

Κάτι που όπως φαίνεται δεν γίνεται στην πράξη λόγω και της έλλειψης ενδιαφέροντος από τον ιατρικό κόσμο στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς που είναι άκρως δεσμευτικές.
Να σημειωθεί πάντως πως το υπουργείο Υγείας αρχικά είχε θέσει ηλικιακό όριοαλλά το απέσυρε μετά τις αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων.

Μ αυτά και μ αυτά όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, από τις 624 συμβάσεις που έγιναν με την προηγούμενη πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν αρκετές σε πολλές περιοχές της χώρας με γιατρούς ηλικίας 75 ετών και άνω.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο καθώς γιατροί που έχουν κάνει ήδη καριέρα και έχουν μία πορεία, δεν έχουν τίποτε να χάσουν αναλαμβάνοντας ρόλο οικογενειακού γιατρού και μάλιστα με πολύ μικρές αμοιβές.

Αντίθετα οι νέοι γιατροί που θα αμείβονται με 1 ευρώ ανά ασθενή το μήνα, δε θα κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο πληθυσμό των 2000 ατόμων ώστε να μπορέσουν να εισπράξουν το ανώτατο όριο των 2000 ευρώ, όπως ισχυρίζεται για τις πληρωμές το υπουργείο Υγείας.

Στο μεταξύ όμως ο νέος γιατρός με αντίστοιχα νέο ιατρείο θα έχει να καταβάλει και έξοδα για τη συνεργασία του με τον ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι θα διαθέτει το ιατρείοτου και τα αναλώσιμα, ενώ μπορεί να χρειάζεται να κάνει και κατ οίκον επισκέψεις με το δικό του όχημα φυσικά.

Βέβαια ουδείς αναρωτήθηκε πως ο οικογενειακός γιατρός (παθολόγος, γενικός γιατρός ή παιδίατρος) θα κάνει επισκέψεις στα σπίτια των ασθενών χωρίς να έχει και τα αντίστοιχα φορητά μηχανήματα, εκτός βέβαια από τα απλά ακουστικά του.

Άγνωστο παραμένει εάν το υπουργείο Υγείας έχει προβλέψει για … σχετικό κονδύλι!

Νέες συμβάσεις με το …στανιό

Μ αυτά και μ αυτά όμως και μετά το αρνητικό κλίμα στους γιατρούς και τις αντιδράσεις από τον ιατρικό κόσμο, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ επιχειρούν όπως φαίνεται να πιέσουν τους γιατρούς να υπογράψουν νέες συμβάσεις ώστε να μπορούν και οι ασφαλισμένοι να καλύπτονται υγειονομικά.

Χωρίς βέβαια να υπολογίσει κανείς ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι και δεσμευμένηαπέναντι στους δανειστές να «τρέξει» το θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Δείτε ΕΔΩ τι ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις και πότε λήγουν οι παλιές: «ΕΟΠΥΥ: Τέλος οι συμβάσεις Παθολόγων, Γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων στις 15 Ιουλίου! Τι δήλωσε ο αντιπρόεδρος»

Όμως παρά το στενό χρονικό περιθώριο που θέτει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και ουχί ο Πρόεδρος του Οργανισμού ο οποίος όπως φαίνεται έχει απομακρυνθεί από τη διαδικασία, οι γιατροί μιλούν για έμμεσο εκβιαστικό δίλημμα προκειμένου να «συρθούν» στις νέες συμβάσεις άρον άρον.

Ωστόσο αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι το γεγονός του τι θα γίνει μετά τις 15 Ιουλίου με τους ασφαλισμένους, στην περίπτωση που οι γιατροί αρνηθούν και πάλι να υπογράψουν νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

12 σχόλια:

  1. Ξανθοκηφήνας : ποιος τους χ.ζει τους ασφαλισμένους! Κορδέλες να κόβω και όλα.....καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τσιμουδιά όμως οι ......κουρ@δόμαγκες του ΥΠΥΓ για την ανακοίνωση του ΙΣΘ με την οποία καλεί τους ασφαλισμένους να ΑΓΝΟΗΣΟΥΝ την ανακοίνωση τους για τους ΟΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι να πουν συνάδελφε 11.36; Αφού αυτό που κάνουν λέγεται διασπορά ψευδών ειδήσεων !Αν το τραβήξουν ,μπορεί να τους τραβήξει κάνας εισαγγελέας όπως ήδη έκανε με τον Βαρδατραμπουκο!

      Διαγραφή
  3. Βαρδαυπόδικος : κάτω από τα 100 είσαι.....νεολαία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣεκιουριΤακης: και τους ......νεκρούς θα αναστήσουμε! Αφού στην Λαμία θα βάλουμε στην γυφΤΟΜΥ μας για γιατρό τον......Άρη Βελουχιώτη! Και ας ήταν ......γεωπόνος! Μήπως αυτοί που διορισαμε ξέρουν ......πιο πολύ Ιατρική?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να δουμε τωρα τι θα κανουν οι βουλγαροτσεχο και ζιμπαμπουε πτυχιουχοι,που θα παψει η επιδοτηση απο τον εοπυυ.οι καλοι γιατροι θα δουλεψουν οτι και να γινει.αυτοι που ο πατερουλης πουλησε το χωραφακι και πηγαν και πηραν πτυχιο απο κατι κρατη και σχολες που ειναι επιπεδου ιεκ να δουμε τι θα κανουν.ελεος ρε συναδελφοι.ποτε δεν ειχα συμβαση και δεν σκεπτομαι να κανω.πλησιαζω τα 60 και δουλευω 30 χρονια ελευθερος.καμια μορφη χεση με ταμεια.οσοι εμαθαν να ζουν με το εμβασμα του εοπυυ ας το ξεχασουν.ναι οι τομυυ ειναι μια ξεφτιλα για τον ασθενη και κυριως για το γιατρο. αλλα δες τε οι περισοτεροι απο ποια κρατη εχουν παρει πτυχιο αυτα ειναι τα αποτελεσματα της επιλογης του ντε και καλα να σπουδασουν γιατροι.το μοσχαροθρεμενο του μπαμπα τους.και αφου πανε ψαχνουν και μια ευκολη ειδικοτ/τα (βλεπε γενικη ιατρικη) και ερχονται μετα και ψαχνουν επιδοτηση απο τον εοπυυ.εισαι καλος παιδι μου???ανοιξε το ιατρειο σου και περιμενε μια ημερα θα δικαιωθεις και επιστημονικα και επαγγελματικα ...δεν εισαι καλος κακως πηγες εκει που πηγες και εφαγες τα λεφτα του μπαμπα.ολα τα αλλα ειναι αερομπουρδολογιες.και μην γραψει κανενας χαχολος οτι βρηλααπο το μπαμπα μου γιατι εμενα ο μπαμπας μου ηταν σερβιτορος και δεν ειχε την οικονομικη δυναμη να με στειλει στο εξωτερικο.και οταν τελειωσα εγω στην αθηνα 80 ατομα ειμασταν στο ετος το διαβασμα ηταν μια καθημερινη πρακτικη.καποιοι πηγαν καλα σε νοσοκομεια και εξωτερικο οι υπολοιποι η αναγκη εργασιας στον αγωνα εξω.ιατρειο σπιτι τρεξιμο ξενυχτι και πολλα αλλα που δεν θελω να αναφερω.ταμειο ηταν αγνωστη λεξη.και επειδη διαβαζω καποιους ηρωες του <>να προσεξουν γιατι ειναι τοσο ρηχοι που αυριο θα τρεχουν να κανουν συμβαση.οσο για κατι ξανθοπολακηδες να σας πω.εγω τον πολακη το συνντησα φοιτητη ενας γραφικος αφισοκολητης ηταν και ουρλιαζε χωρις νοημα.το κακο ηταν οτι τον ξερατε τοσα χρονια αλλα πηγατε και τον κανατε υπουργο.τωρα να τον τρωτε στη μαπα.ο δε ξανθος αναμεσα στις mayer κοπρανων πεταγε και επαναστατικα αλλα επειδη ηταν συνδικαλιστης δεν δουλεψε ουσιαστικα ποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κομπλεξικε 8.25 που εξακολουθείς να παίζεις το διχαστικό παιγνίδι του ΥΠΥΓ σε αλλοδαπής και ημεδαπής ενώ ο διαχωρισμός που κάνεις είναι εωλος,είναι λογικό όταν είσαι 60 χρόνων ,ανήκεις στην γενιά που λεηλάτησε την χώρα είτε άμεσα είτε έμμεσα επωφελούμενη των παροχών στα καλά χρόνια να μην κάνεις συμβαση αφού ......20 χρόνια πριν την κρίση τα κονομαμε!Δεν είναι όμως αυτή η θέση των νέων συναδέλφων που άνοιξαν χθες και προσπαθούν να επιβιώσουν! Είσαι τυχερός ,το αν είσαι ικανός παίζεται αλλά τέτοια συμπλέγματα κατά κανόνα χαρακτηρίζουν τους άχρηστους!Να μην ξεχνάς ότι φτιάχτηκες όταν οι φόροι ήταν αστείοι,η φοροδιαφυγή ελεύθερη ,οι εισφορές χαμηλές,ο κόσμος πέταγε τα λεφτά και και οι τράπεζες παρακαλούσαν να σε δανείσουν!Και μου λες τώρα ότι δεν ......συμβληθεί ποτέ? ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΟΗΤΕ! Γιατί να ......συμβληθεις?

      Διαγραφή
  6. εχεις δικιο 8.25.απαραδεκτος κορεσμος ιατρων λογω προσφορας.απαραδεκτο επιπεδο σπουδων απο σχολες αμφιβολου ποιοτητας (βουλγαρια τσεχια ρουμανια κλπ).ο εοπυυ ηταν εργοδοτης αρκετων απο αυτους που ουρλιαζουν δηθεν για τον ασθενη.συνταγογραφοι ουσιαστικα.και δεν ειναι κακο το κακο ειναι οτι παριστανουν τους μεγαλοεπιστημονες που θα χασει η ιατρικη αν δεν εχουν συμβαση.λοιπον ωμα και καθαρα.το μαγαζι εοπυυ δινει αυτα (κακως) αν θες πας αν δεν θες δεν πας και ασε τα μιξοκλαματα .το κακο ειναι οτι σε λιγο που θα πας συναδελφε θα πας με την ουρα στα σκελια και θα υπογραψεις και ως επαναστατης της δεκαρας θα μας λες οτι το εκανες για το καλο του ασθενη.ποτε δεν θα παραδεχτεις την ανεπαρκεια σου (μετριος μαθητης μετριος φοιτητης καπου στο εξωτερικο μετριος γιατρος αλλα κυριως ΜΕΤΡΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καραγκιόζη 7.51 που είσαι ο ίδιος που δίνεις εύσημα στον εαυτό σου , σου τα έγραψα όλα παραπάνω! Από εκεί και πέρα, ότι λες είναι στον αέρα! Ο χρΕΟΠΥΥ έχει πάραπολλούς της ημεδαπής και εκτός δουλεύουν πάρα πολλοί της αλλοδαπής! Αλλά για να το δεις αυτό , δεν πρέπει να είσαι συμπλεγματικός όπως εσύ που αφού έφαγες και .....έσκασες 20 χρόνια τον καιρό της ευμάρειας, τώρα κάνεις την ......γιατράκλα! Συνήθως πάντως αυτά είναι κόμπλεξ τον ανεπαρκών ......

      Διαγραφή
    2. Εγώ ως .....μέτριος άνθρωπος βλέπω τον ΕΟΠΥΥ τίγκα στους ημεδαπής! Εσύ στα 60 όμως για να επαίρεσαι τόσο πρέπει να χεις μεγάλο θέμα......γιατρέ!

      Διαγραφή
    3. 18000 γιατροί έφυγαν έξω ηλίθιε 7.51 και εσύ μιλάς για κορεσμό? Λιγότερα λεφτά δίνουν τώρα ......βλάκα !

      Διαγραφή
    4. ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΕ ΠΑΠΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΥΧΕΡΑΚΙΑΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ! ΧΑΡΙΣΕ ΑΧΡΗΣΤΕ ΟΤΙ ΕΒΓΑΛΕΣ ΤΗΝ ΚΑΛΉ 20ΕΤΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΙΑΤΡΕΙΟ .....ΤΩΡΑ! ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ......ΓΙΑΤΡΑΚΛΑ! ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΑ ΚΟΥΡ@ΔΟΜΑΓΚΑΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ!

      Διαγραφή