Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

ΣΦΕΕ: Νομοσχέδιο αδιαφάνειας για τα ιατρικά συνέδρια


Ανησυχία γεννά η κατεύθυνση που φαίνεται να έχει λάβει το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), στο περιορισμένο πεδίο εφαρμογής του κανόνα δημοσιοποίησης της σχέσης επαγγελματιών υγείας και φαρμακοβιομηχανίας, θα έρθει να προστεθεί το προωθούμενο σχέδιο νόμου, το οποίο εισάγει αλλαγές στο πεδίο της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, βάσει προτάσεων του ΚΕΣΥ.

«Είναι απαραίτητη η τήρηση της νομιμότητας, της ηθικής προώθησης και της διαφάνειας. Όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, έτσι και στην Ελλάδα, μια χώρα μάλιστα σε δημοσιονομική κρίση, η ιατρική εκπαίδευση στηρίζεται, στην ιδιωτική κυρίως πρωτοβουλία, η οποία μεταφράζεται, κατά κύριο λόγο, σε χορηγίες των επιστημονικών εκδηλώσεων από τις φαρμακευτικές εταιρίες. Είναι λάθος αφενός να δαιμονοποιείται η επένδυση του κλάδου στην εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, αφετέρου να προωθείται η αδιαφάνεια με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο», αναφέρει ο ΣΦΕΕ.

Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει ότι οι σχέσεις του κλάδου με τους επαγγελματίες υγείας είναι αυστηρά ρυθμισμένες, συνέδρια και συνέδρια περνούν από την έγκριση του ΕΟΦ, ενώ οι εταιρίες του ΣΦΕΕ υπόκεινται και στον έλεγχο που προκύπτει από τον Κώδικα Δεοντολογίας, που συνεχώς επικαιροποιείται.

Δυστυχώς, βέβαια, η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευθεί καταλλήλως τις δυνατότητες που παρέχει ο Κώδικας Δημοσιοποίησης των στοιχείων των σχέσεων των Φαρμακευτικών Εταιριών με τους επαγγελματίες υγείας και τις επιστημονικές εταιρίες, όπως έχει κάνει η πλειονότητα των χωρών.

Αντιθέτως, ο περιορισμός στην εφαρμογή του, αποτέλεσμα γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθιστά την Ελλάδα μεταξύ ελαχίστων χωρών στην ΕΕ που δεν εφαρμόζουν πλήρως τη δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων.


Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια, ο ΣΦΕΕ καλεί σε τριμερή συνάντηση με το ΣΦΕΕ και τις Επιστημονικές Εταιρείες, ώστε να συνδιαμορφώσουν το συντομότερο δυνατό το θεσμικό πλαίσιο. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνει 3 απλά βήματα:
Διεξαγωγή λιγότερων και πιο ποιοτικών συνεδρίων με περιορισμό του αριθμού των επιστημονικών εκδηλώσεων,
Κατοχύρωση της Διαφάνειας και της Δημοσιοποίησης στις σχέσεις Επαγγελματιών Υγείας και Φαρμακευτικών Εταιριών,
Σεβασμό στον Κώδικα Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ που είναι πρακτικά το πληρέστερο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει σήμερα τις σχέσεις αυτές.

«Κάθε ρύθμιση που δεν θα καλύψει τα παραπάνω και πρωτίστως την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια μας βρίσκει αντίθετους», ξεκαθαρίζει ο ΣΦΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου