Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Από την καθαρή έξοδο πάμε σε νέα μνημονιακά μέτρα στην υγεία

Μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για καθαρή έξοδο όμως σύμφωνα με το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, που δημοσιοποιήθηκε από τις Βρυξέλλες, ο χώρος της υγείας μπαίνει ξανά στη μέγγενη, αφού υποχρεώνεται σε νέα μέτρα που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Ygeionomikoi.gr

Συγκεκριμένα η νέα συμφωνία που ορίζει ως βασικό στόχο την περικοπή των δαπανών προβλέπει:

Νέες περικοπές στη χρηματοδότηση των μονάδων υγείας, σε μια περίοδο που οι κρατικές δαπάνες υγείας έχουν πιάσει πάτο, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες είτε μέσω άμεσων πληρωμών (συμμετοχές, ιδιωτικές πληρωμές) είτε έμμεσων (ασφαλιστικές εισφορές) πληρώνουν ακριβά για να έχουν υπηρεσίες υγείας.

Την χαρτογράφηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, την «αξιολόγηση» των κενών που εμφανίζουν σε υπηρεσίες, με στόχο την εκχώρηση τους σε ιδιώτες μέσω αναθέσεων. Μιλάμε λοιπόν για συμφωνία που προβλέπει νέες ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία.

Την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακούς γιατρούς στα ανύπαρκτα ΤΟΜΥ οι οποίοι θα είναι οι μόνοι που θα έχουν την δυνατότητα να τους παραπέμπουν για υπηρεσίες υγείας στα Νοσοκομεία. Η ρύθμιση αυτή, με δεδομένο το ανύπαρκτο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θα αφαιρέσει κάθε δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια Νοσοκομεία που αποτελούν το μοναδικό καταφύγιο για τα φτωχά λαϊκιά στρώματα.

Τη σύνδεση της στελέχωσης των μονάδων υγείας (προσλήψεις) με τις περικοπές των δαπανών. Την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες υγείας στενάζουν από την χαμηλή στελέχωση αυτή η μνημονιακή δέσμευση θα οδηγήσει σε διεύρυνση των οργανικών κενών σε κρίσιμα τμήματα και υπηρεσίες.

Την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που στοχεύουν όχι βέβαια στις ορθές πρακτικές και στην προστασία της υγείας των πολιτών αλλά συνδέονται άμεσα με τις περικοπές των δαπανών και τη λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Είναι προφανές ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι προσωρινά αλλά έρχονται για να μείνουν με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε μια ντουζίνα ακόμα που πάρθηκαν την μνημονιακή περίοδο αλλά και άλλα που η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί, όπως οι αλλαγές στους οργανισμούς, εύκολα θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το δημόσιο σύστημα υγείας σε λίγο κινδυνεύει να γίνει «άδειο πουκάμισο».

Η κυβέρνηση τρέχει να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις πριν το καλοκαίριπροκειμένου να δείξει το φιλικό της πρόσωπο στους τροικανούς.

Δυστυχώς αυτά τα ζητήματα δεν αποτελούν θέματα με τα οποία ασχολείται η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ γιατί δεν εντάσσονται στην διαμάχη – σαπουνόπερα με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, ιδίως με τον αν. Υπουργό κ. Πολάκη.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία μαζί με τους πολίτεςπρέπει να αποτελέσουν την ασπίδα προστασίας που θα αποτρέψουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων και θα διεκδικήσουν ένα πραγματικά δημόσιο δωρεάν και με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σύστημα υγείας που στόχο θα έχει να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου