Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία : Ένα μετέωρο βήμα χωρίς ιατρούς

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Στην Ελλάδα οι μεταρρυθμίσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο χωρίς να εξαιρείται από αυτό το φαινόμενο και η Υγεία. Έτσι πρόσφατα ανακοινώθηκε και η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με την δημιουργία των ΤΟΜΥ και του οικογενειακού ιατρού (ΟΙ).

γράφει ο Φ. Ν. Πατσουράκος, Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α., Πρόεδρος Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ ), Ταμίας ΙΣΑ

Φυσικά κανείς δεν έχει αντίρρηση ότι χρειάζεται σχεδιασμός για την ΠΦΥ και ο οικογενειακός ιατρός είναι αναγκαίος. Για τον σχεδιασμό όμως αυτό χρειάζεται η συναίνεση και προτάσεις του Ιατρικού κόσμου σε συνεργασία και με τις ενώσεις ασθενών για να επιτευχθεί το μέγιστο καλύτερο αποτέλεσμα. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όμως σχεδίασε την νέα ΠΦΥ χωρίς να λάβει υπόψιν τις προτάσεις των Ιατρικών συλλόγων που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο τρόπος που γίνεται η μεταρρύθμιση είναι βιαστικός και αποσπασματικός.

Έτσι μετά από επανειλημμένες προκηρύξεις, σε σύνολο 4000 οικογενειακών ιατρών που χρειάζονται μόλις και μετά βίας έχουν βρεθεί 900 για τις ΤΟΜΥ ή και συμβεβλημένοι με ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα ο θεσμός του ΟΙ να είναι στον αέρα αφού δεν καλύπτεται ούτε το 25% των πολιτών. Ο λόγος είναι στην απροθυμία των Ιατρών αφού τα οικονομικά κίνητρα είναι ανεπαρκή αφού μετά τα έξοδα, ασφαλιστικές εισφορές και εφορία δεν απομένουν ούτε 400 ευρώ.

Η θέση όλου του Ιατρικού κόσμου είναι θετική στο θεσμό του ΟΙ αλλά ως δικαίωμα και όχι υποχρέωση του ασθενή. Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνονται οι ασθενείς να αλλάξουν τον Ιατρό που τους παρακολουθεί . Παράλληλα ο αναχρονιστικός θεσμός του υποχρεωτικού συστήματος παραπομπών από τον ΟΙ προς τις άλλες ειδικότητες (γνωστός ως Gatekeeping) ενώ εγκαταλείπεται στις άλλες χώρες, πάει τώρα να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Στη χώρα μας που αφθονούν οι Ειδικοί Ιατροί και τους οποίους με δικούς μας φόρους σπουδάσαμε, τώρα τους διώχνουμε και γίνονται ανάρπαστοι σε άλλες χώρες. Δεν είναι κατανοητό γιατί ένας χειρουργημένος με αορτοστεφανιαία παράκαμψη ασθενής (BY PASS) πρέπει να επισκεφθεί τον ΟΙ για να πάρει παραπεμπτικό για τον καρδιολόγο όταν από τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα που το ίδιο το Υπουργείο εκπόνησε προβλέπεται πότε πρέπει να εξετάζεται και τι εξετάσεις να κάνει ο συγκεκριμένος ασθενής. Η εφαρμογή του υποχρεωτικού συστήματος παραπομπών μόνο την γραφειοκρατία θα γιγαντώσει και θα ταλαιπωρήσει τους ασθενείς με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους.

Ένα άλλο θέμα, των ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων ανά ειδικότητα, γεωγραφική περιοχή και μήνα τους έτους μόνο λογιστικό χαρακτήρα έχει και στερείται κάθε επιστημονικής σημασίας. Είναι απορίας άξιο γιατί ο ίδιος ο ιατρός έχει διαφορετικό όριο συνταγογράφησης κάθε μήνα ή γιατί ένας καρδιολόγος στην Θεσ/νίκη έχει άλλο όριο από τον καρδιολόγο στην Αθήνα. Έχει διαφορετική αξία ο ασθενής ανάλογα με τον μήνα ή την περιοχή που ζει; Το ερώτημα έχει τεθεί από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος χωρίς να έχει δοθεί απάντηση από το Υπουργείο.

Τέλος το πολύπαθο ΕΣΥ τραβάει τον δικό του Γολγοθά. Οι ελλείψεις εξοπλισμού και Ιατρών σε τραγικό βαθμό, η εξάντληση του εναπομείναντος προσωπικού στα όρια κατάρρευσης και τα νοσοκομεία ιδίως στις εφημερίες θυμίζουν Υγειονομικό στον πόλεμο. Τέλος του χρόνου πάνω από 400 έμπειροι Ιατροί όλων των ειδικοτήτων συνταξιοδοτούνται από το ΕΣΥ λόγω ορίου ηλικίας, χωρίς να έχουν προσληφθεί αντίστοιχα νέοι άλλοι και χωρίς το κυριότερο να έχουν μεταδώσει την εμπειρία τους. Εδώ έχει εφαρμογή το λαϊκό γνωμικό «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»

Μέσα σε αυτό το κλίμα 21-22 Οκτωβρίου γίνονται οι εκλογές στον ΙΣΑ αλλά και στους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους. Όλοι οι ιατροί πρέπει με τη παρουσία τους στις εκλογές να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για την πολιτική της υγείας που ακολουθείτε. Η αποχή και η αδιαφορία είναι ο χειρότερος εχθρός μας. Ας αναλογιστούμε τις ευθύνες μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο χωρίς να ρωτάμε τι κάνουν οι εκπρόσωποί μας αλλά τι κάνουμε εμείς για να τους υποστηρίζουμε να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματα μας. Και προς τη πολιτεία ας δώσουμε ένα μήνυμα.

Υγεία χωρίς Ιατρούς δεν γίνεται!

Φ. Ν. Πατσουράκος

Καρδιολόγος-Αρχίατρος ε.α.

Πρόεδρος Ελευθεροεπαγγελματιών

Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ )

Ταμίας ΙΣΑ

5 σχόλια:

  1. Όλα καλά Κε Πατριανακο,μόνο που το gate keeping είναι υπογεγραμμενος μνημονιακος όρος η αλλιώς μεταρρύθμιση κατά τους δανειστές και τις αγορές. Μπορείτε να μας πείτε πως μπορεί να ανατραπεί από αυτήν η την επόμενη κυβέρνηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομιζαν οτι θα εκβιασουν τους γιατρους να δουλευουν για ενα ξεροκομματο... Οχι μαγκες μου, οι γιατροι θα τρωνε πιο πολυ αστακο απ'οτι τρωτε εσεις κορόιδα, προς το παρον μεινετε με τα καυκασια γερόντια, τους γιατράρες του Massachusetts General Hospital..α, ρε κορόιδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΙΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΑΓΚΑΝΑ.

      Διαγραφή
    2. 5:46.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ,ΤΗΣ ΚΑΡΑΒΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΤΑΚΟΚΑΡΑΒΙΔΑΣ?ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ Ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.

      Διαγραφή
  3. 11.10 παλι ψεματα λες .ο συριζα λει κατ επαγγελμα ψεματα , τον νομο εσεις το φτιαξατε και οχι η τροικα αν δεν πληρωσεται δεν θα κανετε τιποτα οσα ψεματα και να λετε στη ρουμανια με φορολογια 15% ο μισθος εναι 2800 καθαρα . το τελος σας ερχεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή