Δεκαοκτώ θεραπευτικές κατηγορίες πλήττονται από ελλείψεις. Ο ΙΦΕΤ κατεβάζει πρόταση.
Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα - IATRONET
Μετά τα πρωτότυπα φάρμακα κινδυνεύουν να τελειώσουν και τα γενόσημα που χορηγούνται ως εναλλακτικές επιλογές, μας λένε εκπρόσωποι από τον κλάδο των φαρμακείων, εστιάζοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παρούσα φάση σε τέσσερα σκευάσματα. Το ένα είναι αντιυπερτασικό, το άλλο αντιδιαβητικό, το τρίτο για το ευερέθιστο έντερο και το τέταρτο για τις μυκητιάσεις. Μολονότι, όπως λένε, στα δύο τελευταία υπάρχουν ακόμη άλλες επιλογές σκευασμάτων για τον ασθενή, αν και δυσκολεύεται η θεραπευτική αγωγή τους, στα δύο πρώτα η κατάσταση είναι τραγική. Η πολύμηνη απουσία τους από την αγορά σε συνδυασμό με την μεγάλη συχνότητα χορήγησής τους σε ασθενείς σε σημείο που πλέον έχουν αρχίσει να εμφανίζουν έλλειψη και τα γενόσημα που τα αντικαθιστούν, έχει δημιουργήσει ένα εκρητικό μείγμα που αν δεν βρεθεί άμεση λύση θα έχει δυσάρεστες εξελίξεις.
Το σίγουρο είναι ότι το κύμα των ελλείψεων δεν θα κοπάσει τους επόμενους μήνες, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΦ, πολλά σκευάσματα θα τα δούμε από το Νοέμβριο, ενώ κάποια θα εμφανιστούν στην αγορά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Συνολικά 18 είναι οι θεραπευτικές κατηγορίες στις οποίες εντοπίζονται ελλείψεις και αυτές είναι οι εξής:
1) Παθήσεις κυκλοφορικού
2)Παθήσεις πεπτικού
3) Νευρολογικά
4) Αντικαταθλιπτικά
5) Καρδειαγγειακά
6) Ανοσολογικά για μολύνσεις αναπνευστικού
7) Αντιμυκητισιακά
8) Αντισηπτικά (για λοιμώξεις)
9) Αντιεμετικά
10) Οφθαλμικά
11) Φάρμακα για βακτηριακή κολπίτιδα
12) Σκευάσματα Ασβεστίου
13) Αντινεοπλασματικά
14) Αναλγητικά
15) Για την Ψώρα
16) Για το Ουροποιητικό
17) Μυοσκελετικά
18) Αντιδιαβητικά
Ο ΙΦΕΤ κατεβάζει πρόταση για συντονισμένη αντιμετώπιση των ελλείψεων
Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, εντός του προσεχούς διαστήματος το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) καταθέτει στον ΕΟΦ και το Υπουργείο Υγείας πρόταση για συντονισμένη αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πηγές μας, ανέφεραν ότι ο στόχος είναι αυτή η πρόταση να φθάσει στης Επιτροπή Υπουργών Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι ελλείψεις φαρμάκων πλήττουν ολόκληρη την Ευρώπη και δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα.
Συγκριτικά με την Αμερική, όπως λένε, η Ευρώπη είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση, καθώς η άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχει αναπτύξει μηχανισμούς αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Ευρώπης, όπου οι κυβερνήσεις και τα αρμόδια για την Υγεία όργανα είναι διασπασμένα. Παρόλα αυτά, υποστηρίζουν οι πηγές μας, πρέπει να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των ελλείψεων, οι οποίες κάποιες φορές είναι και παράξενες. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η περίπτωση 4 εταιρειών που ηγούνται στον καρκίνο και ειδικότερα στην μεταμόσχευση μυελού, οι οποίες την ίδια χρονική στιγμή εμφανίζουν έλλειψη στα σχετικά τους σκευάσματα. Συνολικά οι σοβαρές ελλείψεις σκευασμάτων στην Ευρώπη σε ημερήσια βάση δεν πέφτουν κάτω από τις 300, ενώ αντίστοιχα στην Ελλάδα σοβαρό θέμα αντιμετωπίζουν 20 φάρμακα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου