Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Οικογενειακός γιατρός στην εντατική


Mετά πολλών εμποδίων, με το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών αντίθετο και τους πολίτες σε πλήρη σύγχυση σχετικά με τις νέες διαδικασίες προχωρά η εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού στη χώρα μας, μια μεταρρύθμιση που για την κυβέρνηση αποτελεί «σημαία» στον χώρο της Υγείας.

Το βασικό εμπόδιο είναι ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών και κυρίως η κατανομή τους ανά τη χώρα. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αριθμός των οικογενειακών γιατρών έως τα μέσα της εβδομάδας ανερχόταν σε περίπου 3.000, καθώς υπολογίζονται σε αυτούς και οι 2.350 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι των κέντρων υγείας - μονάδων υγείας που εν μια νυκτί βαπτίστηκαν οικογενειακοί.

Μπορεί ο αριθμός αυτός να ακούγεται μεγάλος, ωστόσο λόγω της κακής κατανομής καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις κυρίως στα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους κατοίκους του Αιγάλεω αντιστοιχούν μόλις τέσσερις οικογενειακοί γιατροί, σύμφωνα με τη σχετική λίστα της πλατφόρμας rdv.ehealthnet.gr που έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο για την εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό.

Για τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής αντιστοιχούν πέντε, για τους κατοίκους του Μοσχάτου δύο και του Νέου Κόσμου τέσσερις. Κάτοικος στο Κουκάκι, εάν υποβάλει αίτηση για εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό θα βρει στη σχετική λίστα μόλις έναν ιδιώτη γιατρό, ενώ ο κάτοικος Αγίων Αναργύρων θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο. Και αξίζει να σημειωθεί ότι ο κάθε οικογενειακός μπορεί να έχει υπό την ευθύνη του έως 2.250 πολίτες.

Η διακοπή των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ από 1ης Αυγούστου με γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους, ως μέτρο πίεσης προς τους γιατρούς ώστε αυτοί να συνεργαστούν ως οικογενειακοί, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η πλειονότητά τους –τουλάχιστον 1.000 από τους 1.700– αποφάσισε να μη συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στις χαμηλές αποδοχές που προσφέρονταν (έως 2.000 ευρώ για 2.250 πολίτες πληθυσμό ευθύνης έκαστος). Είναι ενδεικτικό ότι στην Πάτρα, από τους 70 συμβεβλημένους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, έχουν μείνει, ως οικογενειακοί πλέον, πέντε παθολόγοι και πέντε παιδίατροι. Σύμφωνα δε με τη λίστα των συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ σε 14 νομούς της χώρας (Αρκαδίας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλονιάς, Κοζάνης, Κορίνθου, Λέσβου, Πιερίας, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου), ο Οργανισμός δεν διαθέτει παθολόγο, παιδίατρο και γενικό γιατρό.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα οι πολίτες αντιδρούν σε κλίμα σύγχυσης. Κάποιοι ψάχνουν να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό σκοντάφτοντας σε διάφορα εμπόδια: από την απουσία σχετικής οργάνωσης-ενημέρωσης σε κέντρα υγείας έως και τεχνικές δυσκολίες για την ηλεκτρονική εγγραφή (π.χ. απαιτείται κωδικός taxisnet τον οποίο σε κάποια ζευγάρια με κοινή φορολογική δήλωση διαθέτει μόνο ένας). Εως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έχουν εγγραφεί μόλις 120.000 πολίτες σε οικογενειακό γιατρό. Οι περισσότεροι παραμένουν «πιστοί» στον ιδιώτη γιατρό που επισκέπτονταν όταν αυτός είχε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, καταβάλλοντας πλέον το αντίτιμο της επίσκεψης. Αυτό από μόνο του οδήγησε τους εκπροσώπους των γιατρών που εξαρχής αντιμάχονται το σύστημα να κάνουν λόγο για «καθαρή περίπτωση αποασφάλισης του πληθυσμού». Οπως αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κ. Αννα Μαστοράκου, «το σχέδιο του υπουργείου έχει αποτύχει. Ξεκίνησε λάθος και δημιουργεί προβλήματα».

Μπορεί προς το παρόν η μη εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό να έχει κυρίως οικονομικό κόστος για τους πολίτες, ωστόσο από τις αρχές του επόμενου έτους θα είναι σοβαρότατο εμπόδιο για την πρόσβασή τους σε πιο εξειδικευμένη φροντίδα, καθώς θα ξεκινήσει η ισχύς τους συστήματος παραπομπών. Ετσι, για να επισκεφθεί ένας πολίτης τον ειδικό γιατρό –πλην των επειγουσών καταστάσεων– θα πρέπει να πάρει παραπομπή από τον οικογενειακό.

«Στις περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη οικογενειακών γιατρών δεν θα ισχύσει το σύστημα παραπομπών», διευκρινίζει μιλώντας στην «Κ» ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, αρμόδιος για την ανάπτυξη του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ο ίδιος σημειώνει ότι οι οικογενειακοί γιατροί που έχουν ενταχθεί στο σύστημα έως τώρα, «επαρκούν για τις πρώτες ανάγκες, όμως χρειαζόμαστε περισσότερους».

Οπως αναφέρει, το σύστημα διαθέτει τώρα περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς. Εξ αυτών, οι 220 υπηρετούν στις 96 τοπικές μονάδες υγείας που έχουν αναπτυχθεί και οι 466 είναι ιδιώτες συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιποι είναι γιατροί που υπηρετούν ήδη στα κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία και μονάδες υγείας του ΕΣΥ.

«Θα αυξηθούν»

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, 350 επιπλέον γιατροί πρόκειται να διοριστούν σύντομα σε τοπικές μονάδες υγείας, 210 ιδιώτες αναμένεται να υπογράψουν συμβάσεις ως οικογενειακοί με τον ΕΟΠΥΥ –έχουν εγκριθεί οι αιτήσεις τους– ενώ για επιπλέον 120 ιδιώτες γιατρούς εκκρεμεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών.

«Είναι ένα σύστημα η χρησιμότητα του οποίου θα δοκιμάζεται και θα αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα», σημειώνει ο κ. Βαρδαρός και τονίζει, «οι τοπικές μονάδες υγείας έχουν δεχθεί περισσότερες από 160.000 επισκέψεις και έχουν παραπέμψει λιγότερα από 1.860 περιστατικά σε πιο εξειδικευμένη φροντίδα, ενώ έχουν πραγματοποιήσει 1.300 δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας, τις οποίες έκαναν κατά βάση μέχρι τώρα οι ΜΚΟ. Είναι ένα εγχείρημα που πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσει και καλούμε τον ιατρικό κόσμο να επανεξετάσει τη στάση του».

11 σχόλια:

  1. Βαφτήσανε το κρέας ψάρι.
    Ξεδιάντροποι.

    ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΕΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ 2350 ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΩΝ Κ.Υ. ΠΟΥ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ "ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ" ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΟΙΚ. ΓΙΑΤΡΟΥ/GATEKEEPER.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι φωνάζουν αλλά φαίνεται ότι από πίσω υποβάλουν αιτήσεις για ένταξη. Έτσι που τα λέει ο κ. Βαρδαρός, στο τέλος του χρόνου θα υπάρχουν γιατροί, που θα έχουν μείνει απ΄ έξω γιατί θα έχει συμπληρωθεί ο αριθμός. Κι εμείς που νομίζαμε ότι η ΠΦΥ πάτωσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για οικογενειακός γιατρός δεν καταθέτει

      Οι δήθεν οικογενειακοί γιατροί μετατάχθηκαν και έγιναν με το ζόρι τέτοιοι, από άλλες υπηρεσίες.
      Και φυσικά και αυτοί δεν φτάνουν ούτε για δείγμα.

      Το γελοίο αυτό σύστημα κατέρρευσε πριν ακόμα αρχίσει.

      Έρχεται και καινούργια κυβέρνηση που θα τα αλλάξει όλα ριζικά.

      Τα ψεύτικα σχόλια για εντυπώσεις δεν οδηγούν πουθενά.

      Διαγραφή
    2. Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.....οτι πεις χαφιεδακο 10.25! Παντα τετοιες......επιτυχιες! Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα......

      Διαγραφή
    3. ΠΑΝΤΩΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΣΙΓΣ-ΣΙΓΑ,Η ΟΥΡΑ ΣΤΑ ΣΚΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΙΑΤΡΕΙΑ.ΠΕΙΡΑΙΑΣ

      Διαγραφή
    4. 12:49 ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ Ο.Ι ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΥΓΕΙΑΣ.

      Διαγραφή
  3. 160000 επισκεψεις ισον τιποτα υποδικε Βαρδατρομπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτοβαθμια περιθαλψη με 85χρονα καυκασια γερόντια και απανταχού εξαθλιωμενους και άπορους γιατρους δεν γινεται. Βάλτε λοιπον, το χερι στην τσέπη, κυβερνωντες και πληρωστε ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ τους ιδιωτες πρώην ΕΟΠΥΥ γιατρούς, αλλιως οι ασφαλισμενοι θα ξεσπάσουν πάνω σας. Και αφηστε τις αηδιες περι κοινωνικης ευθυνης των γιατρων και τα λοιπα καραγκιοζιλίκια. Βαλτε το χέρι στην τσέπη και ΠΛΗΡΩΣΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΝΕΟΙ,ΟΧΙ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ,ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 100 ΕΤΩΝ,ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΒΟΥΛΑΡΙΑΣ ΚΛΠ,ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΝΑΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΤΑΜΕΙΟ.ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΣΥΡΜΑΓΙΑ,ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ?ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΜΟΝΟ ΝΕΟΙ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή