Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ν.Δ.: Ευθύνες, λάθη & παραλείψεις του υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση της τραγωδίας στο Μάτι



«Ευθύνες, λάθη, καθυστερήσεις και πολυάριθμες παραλείψεις από το υπουργείο Υγείας στην αντιμετώπιση της τραγωδίας στο Μάτι» καταγγέλλουν 15 βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι, με επικεφαλής τον Βασίλη Οικονόμου, κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή.

Onmed.gr

Ειδικότερα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούν τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει, μεταξύ άλλων, γιατί δεν υλοποιήθηκαν από το υπουργείο Υγείας οι προβλεπόμενες και ισχύουσες ενέργειες βάσει του επίσημου σχεδιασμού του υπουργείου Εσωτερικών-Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ ρωτούν αν υπήρξε εισήγηση από την Κεντρική Υπηρεσία για τη συγκρότηση κλιμακίου για υγειονομικούς ελέγχους στην περιοχή.

«Ένα από τα υπουργεία τα οποία φέρουν εξαιρετικά μεγάλη ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι είναι το υπουργείο Υγείας. Ο πραγματικός ρόλος του υπουργείου Υγείας και οι επίσημες αρμοδιότητες και δράσεις με τις οποίες είναι επιφορτισμένο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν περιορίζονται -ως κανείς ίσως θεωρεί- στη νοσηλεία των εγκαυματιών ή / και στην περισυλλογή και νεκροψία σορών. Αντιθέτως, ο ρόλος του υπουργείου Υγείας, βάσει του Εθνικού Σχεδιασμού, είναι εξαιρετικά κομβικός και στρατηγικός, τόσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φυσικού φαινομένου της πυρκαγιάς και την αποφυγή απωλειών, όσο και για την υποστήριξη και διαφύλαξη της δημόσιας υγείας των πληγέντων μετά το πέρας αυτής» επισημαίνουν οι βουλευτές της Ν.Δ., επικαλούμενοι όσα ορίζει το «Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών» για τον ρόλο που πρέπει να έχει το υπουργείο Υγείας.

Οι βουλευτές καταγγέλλουν έλλειψη ενημέρωσης και καθοδήγησης του πληθυσμού μετά την καταστροφική πυρκαγιά, αφού επετράπη στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες μετρήσεις τοξικότητας της ατμόσφαιρας, αλλά τους επετράπη και να σκουπίσουν άμεσα, με κίνδυνο να χαθούν DNA απανθρακωμένων ατόμων.

1 σχόλιο:

  1. Μιλάνε κι αυτοί που μοίραζαν τόσα χρόνια οικόπεδα και άδειες στα καμμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή