Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Το "ιδιωτικό" χρέος ξεπερνά πλέον σε κίνδυνο το "δημόσιο"



Του Γ. Αγγέλη - Capital.gr

Το άθροισμα των "κόκκινων" δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, συνολικά από τον ιδιωτικό τομέα, ξεπερνά στην τρέχουσα συγκυρία τα 200 δισ. ευρώ και συγκριτικά υπερβαίνει τα 2/3 του συνολικού δημόσιου χρέους.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγέθη είναι ότι το μεν δημόσιο χρέος έχει βραχυμεσοπρόθεσμα καλυφθεί έναντι του κινδύνου χρεοστασίου με τη συμφωνία της 22ας Ιουνίου στο Εurogroup, ενώ το ιδιωτικό ληξιπρόθεσμο χρέος, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του, μένει εκτός οποιασδήποτε ρύθμισης ή κάποιου είδους κάλυψης που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτησή του.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να δημιουργήσει εκ νέου αναταραχή στο "μεταμνημονιακό” περιβάλλον. Και αυτό είτε λόγω της πίεσης που ασκεί στη διαθέσιμη για την οικονομική δραστηριότητα "ρευστότητα”, είτε λόγω πολιτικών επιπλοκών που θα μπορούσε να πυροδοτήσει η "βίαιη” προσπάθεια ανάκτησης κεφαλαίων την επόμενη περίοδο.

Το επιβαρυντικό στοιχείο σε αυτό το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον είναι ότι ακόμα και το εξυπηρετούμενο ομαλά κομμάτι του ιδιωτικού χρέους, στο επίπεδο των μεγάλων επιχειρήσεων, αντιμετωπίζει ολοένα και περισσότερα προβλήματα. Και αυτό γιατί οι σε εξέλιξη αλλαγές στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών δυσκολεύουν την αναχρηματοδότησή του μέσω του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά επιχειρηματικούς ομίλους με πρόσβαση σε αυτό.

Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι οι πιέσεις από την πλευρά της ΕΚΤ (SSM) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τον ορατό ορίζοντα δεν πρόκειται να παρουσιάσουν δυνατότητες "λύσεων” και εκτόνωσης αυτής της πίεσης. Το αντίθετο, φαίνεται πως οι επόμενοι μήνες θα αποτελέσουν πεδίο ανάδειξης αυτών των πιέσεων με μεγαλύτερη σφοδρότητα καθώς θα αυξηθούν οι απαιτήσεις για εκκαθάριση των "κόκκινων" δανείων.

Ανάλογες πιέσεις αναμένεται να εμφανισθούν και όσον αφορά το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει ήδη εισέλθει ανεπίσημα στον εκλογικό κύκλο με τρεις τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στον επόμενο χρόνο.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στη ΔΕΘ, από την πλευρά της κυβέρνησης, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού δεν συμπεριέλαβαν "ιδέες” για την αντιμετώπιση αυτής της ωρολογιακής βόμβας, η οποία σε κάθε περίπτωση αποτελεί τον πλέον εύθραυστο κρίκο ανάμεσα στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα την επόμενη περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου