Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Ξανθός: «Θόρυβος» άνευ λόγου για τον παιδικό εμβολιασμό

Συντάκτης: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας για το «θόρυβο» περί υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα.

Αποτέλεσμα εικόνας για παιδικός εμβολιασμός«Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός αλλά βασίζεται και διασφαλίζεται με τη συναίνεση των γονέων» τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη.

«Τα εμβόλια είναι ένα κρίσιμο μέτρο προστασίας της δημόσιας αλλά και της ατομικής υγείας όπως προβλέπει η διεθνής επιστημονική βιβλιογραφία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επομένως δεν τίθεται καν το δίλημμα: ναι ή όχι στον εμβολιασμό» πρόσθεσε, απορρίπτοντας τις αναφορές περί «αμφισημίας» της εγκυκλίου του Υπ. Παιδείας.

Όπως υποστήριξε, μάλιστα, φέτος δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στην εμβολιαστική πολιτική για τα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο, η οποία ρυθμίζεται από σχετική εγκύκλιο από το 2010 που όλα αυτά τα χρόνια επαναλαμβάνεται πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Επισήμανε δε, ότι φέτος ειδικά έγινε ένα βήμα περαιτέρω στην κατεύθυνση αυστηροποίησης της εμβολιαστικής πολιτικής, με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και του Υπουργείου Υγείας, μετά την επιδημική έξαρση της ιλαράς το προηγούμενο διάστημα.

Αναφέρθηκε ακόμη και σε άλλες πρωτοβουλίες που έλαβε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προς την κατεύθυνση αυτή όπως: η ενημέρωση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από εκπροσώπους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, καθώς και η καθιέρωση των νέων βιβλιαρίων Υγείας του Παιδιού. Ενημέρωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε κοινή Ευρωπαϊκή Δράση (Joint Action on Vaccination) για τον εμβολιασμό που έχει στόχο την προώθηση μιας μακρόχρονης πολιτικής κατά των νοσημάτων που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό κι, επίσης, υπενθύμισε τις εμβολιαστικές παρεμβάσεις που γίνονται συστηματικά, όλο αυτό το διάστημα, τόσο στους προσφυγικούς πληθυσμούς όσο και σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως οι Ρομά.

Ο Α. Ξανθός δήλωσε, τέλος, ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη που θα δίνει στον εκάστοτε υπουργό Υγείας την εξουσιοδότηση να προχωρεί σε μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για συγκεκριμένα εμβόλια και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εφόσον, βεβαίως, υπάρχει πλήρης επιστημονική τεκμηρίωση και επιδημιολογικά δεδομένα που το επιβάλλουν.

Πηγή: amna.gr

1 σχόλιο:

  1. Δεν ξέρω πως αυτός ο "θόρυβος άνευ λογου για τον εμβολιασμό" του Ξάνθου, μου θύμισε "τους νεκρούς στο μάτι που θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης" που έλεγε ο Πολάκης.

    Σημασία έχει να λέμε ότι όλα είναι καλά, την ώρα που όλα πηγαίνουν κατά διαόλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή