Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Γενικοί Γιατροί: Μας κουρεύουν τη συνταγογράφηση! Τι λένε για υπ.Υγείας και ΕΟΠΥΥ

Πέμπτη 27 Σεπτέμβριος 2018

Σε αιφνίδιο κούρεμα της συνταγογράφησης των Γενικών Γιατρών προχώρησε το υπουργείο Υγείας

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής: «Με ιδιαίτερη θλίψη, προβληματισμό, και αγανάκτηση που την αφουγκραζόμαστε από τα μηνύματα εκατοντάδων συναδέλφων μας Γενικών Ιατρών πανελλαδικά, παρακολουθούμε την ανακολουθία έργων και πράξεων που διακρίνει τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και τον ΕΟΠΥΥ στη συνταγογράφηση εκ μέρους της ειδικότητας μας επιθεμάτων, ουροκαθετήρων, φυσικοθεραπειών, ενώ τις τελευταίες μέρες προέκυψε αιφνιδίως χωρίς καμία διαβούλευση μείωση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο».

Οι Γενικοί Γιατροί τονίζουν ότι παρά τις υποσχέσεις που μας δόθηκαν για διευθέτηση των προβλημάτων στην πρόσφατη συνάντησή μας, με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, και τον Αντιπροέδρου του Ε.Ο.Π.Π.Υ. φαίνεται ότι οι υποσχέσεις αυτές έμειναν μόνο στα λόγια. Και όλα αυτά την ώρα που το Υπουργείο Υγείας προσπαθεί να θεσμοθετήσει στη χώρα μας για πρώτη φορά τον Οικογενειακό Ιατρό, πραγματοποιώντας μια βαθιά μεταρρύθμιση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ορίζοντάς τον ως βασικό πυλώνα για την επιτυχία του, 40 ακριβώς χρόνια μετά την ιστορική διακήρυξη της Άλμα-Άτα.


Και εδώ ξεκινά από την Πολιτεία η ανακολουθία έργων και πράξεων. Ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από τους υπεύθυνους είναι γιατί ο χρήστης υπηρεσιών υγείας να μην έχει την δυνατότητα να εξυπηρετηθεί από το Γενικό/Οικογενειακό Ιατρό όταν αυτός δε μπορεί να παρέχει βασικές συνταγογραφικές υπηρεσίες στις οποίες έχει εκπαιδευθεί κατά την ειδίκευσή του.

Σύμφωνα με το βιβλιάριο εκπαίδευσης (Log Book) οι Γενικοί Ιατροί έχουν εκπαιδευτεί τέσσερις μήνες στη χειρουργική και δύναται να αντιμετωπίζουν χειρουργικά περιστατικά, ενώ μπορούν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες σε χειρουργημένους ασθενείς, κατ΄οίκον αναλαμβάνοντας την αποκατάστασης τους.

Μπορούν επίσης να αναλάβουν την ιατρική φροντίδα κατακεκλιμένων ασθενών, τον χειρουργικό καθαρισμό νεκρωτικών ελκών, καθώς και την περιποίηση τραυμάτων. Συνεπώς είναι παράλογο να αποκλείονται οι Γενικοί Ιατροί από την συνταγογράφηση επιθεμάτων ή καθετήρων όταν ταυτόχρονα συνταγογραφούνται από ειδικότητες που δεν έχουν εκπαιδευτεί στη χειρουργική ποτέ βάση του πρόγραμματός τους.

Άλλη παραδοξότητα είναι πως ενώ η Ειδικότητά της Γενικής Ιατρικής έχει εκπαιδευτεί σε Ορθοπεδικά περιστατικά για τρεις μήνες, πάλι όμως το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Π.Υ. κρίνει πως δε πληρεί τις προδιαγραφές να συνταγογραφεί φυσιοθεραπείες, όταν άλλες ειδικότητες χωρίς καμία εκπαίδευση στην Ορθοπεδική δύναται να το πράξουν.


Τελευταίο και καθοριστικό χτύπημα στο θεσμό του Οικογενειακού Ιατρού αλλά και στο θεσμό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί η απόφαση για μείωση κατά 40% της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΠΥ ανά ασφαλισμένο. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι τιμωρητικό τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους οικογενειακούς ιατρούς αφού με αυτό τον τρόπο δε μπορεί να πραγματοποιηθεί ολιστική προσέγγιση του ασθενή με χρόνια νοσήματα, καθώς πρέπει να παραπέμπεται σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων για την συνταγογράφηση φαρμακευτικών σκευασμάτων προκειμένου να μην υπερβούν οι Οικογενειακοί Ιατροί τα όρια που έχετε θεσπίσει.

Όλοι οι παραπάνω αποκλεισμοί από την συνταγογράφηση καθώς και η μείωση τωνορίων της φαρμακευτικής δαπάνης ανά ασφαλισμένο, όπως καταλαβαίνετε αφαιρούν διαγνωστικά και θεραπευτικά εργαλεία τα οποία ανήκουν στο γνωστικό αντικείμενο της Ειδικότητάς μας. Με αυτό το τρόπο αντί για χτίσιμο μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα αγκαλιάσει όλο τον πληθυσμό και θα αποσυμφορήσει τις Νοσοκομειακές δομές όλο το εγχείρημα θα οδηγηθεί στην καταβαράθρωση και στην αποτυχία.

Ζητούμε την άρση όλων των αυθαίρετων αποφάσεων που μετατρέπουν τους συναδέλφους μας Γενικούς Ιατρούς, σε ιατρούς άνευ ειδικότητας (εκτός και αν αυτός είναι ο σκοπός) και σας καλούμε σέ έναν καλοπροαίρετο διάλογο βρίσκοντας λύσεις για την επίτευξη του εγχειρήματος του Οικογενειακού Ιατρού. Το όραμά μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να είναι κοινό, και όχι να το διεκδικούμε με κινητοποιήσεις, και αγωγές στην Ελλάδα, και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την διαφύλαξη και κατοχύρωση θεμελιωδών αρχών της Ειδικότητάς μας

12 σχόλια:

  1. Προφανώς και είναι ένα μέτρο πίεσης και εκβιασμός για να αναγκάσουν τους γενικούς γιατρούς να συμβληθούν ως οικογενειακοί.

    Αν οι γενικοί γιατροί έχουν διάθεση να υποκύψουν στις πιέσεις και τους εκβιασμούς, τότε είναι άξιοι της μοίρας τους.

    Ο υπόλοιπος κόσμος τι φταίει που θα τους υποστεί σαν gatekeepers, να στηρίζουν τα παράλογα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και της τρόικας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κακο σπυρι πατησε το υποεργειο. Οι γενικοι ιατροι δεν μπορουν μετα απο καθε επεμβαση να γραψουν επιθεματα!! Κακο που τους βρηκε. Επιθεματα δεν μπορουν να γραψουν, αναλωσιμα ουτε, εισπνεομενα δεν γινεται πλεον, ακριβα καρδιολογικα και παραξενες ινσουλινες τους οδηγουν στην υπερβαση του οριου, αρα τι θα κανουν; Θα εξεταζουν μονο; Τελικα θα χρειαστει να φυγουν απο τα αγροτικα που ειχαν εδω και χρονια στρογγυλοκαθησει και να γινουν οικογενειακοι ιατροι που τους χρειαζεται το κρατος. Οσο για την εκπαιδευση τους και απο την γυναικολογια εχουν περασει αλλα δεν ξεγεννουν!! Το οραμα για την ΠΦΥ ειναι κοινο αλλα οι ιδιοι δεν συμμετεχουν πουθενα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως στο Ρίο Πάτρας που έκανα ειδικότητα Παθολογίας πριν 15 χρόνια, οι γενικοί γτατροί, δεν εκπαιδεύτηκαν ούτε μια ώρα στις δύο πιο βασικές ειδικότητες, την Παθολογία και τη Χειρουργική. Αεκετά πια με τα ψέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μεγάλο γέλιο είναι ότι ξέρουμε όλοι για τους γενικούς παντογνωστες Το ξέρουν και οι ίδιοι.Εν τούτοις μιλάνε.Ελεος

      Διαγραφή
  4. Θεέ μου πόσα μπορεί να κάνει ο γενικός γιατρός. Νιώθω ηλίθιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι ΓΙ θα ειναι gatekeepers και θα στέλνουν στους ειδικούς. Οπότε τα φάρμακα θα γράφονται από αυτούς και οι Γενικοί γιατροί θα έχουν λιγότερη συνταγογράφηση. Επίσης αυτό θα λειτουργήσει και ως αντικίνητρο για ελεύθερο επάγγελμα και ως ενθάρρυνση για κατάταξη στις ΤΟΜΥ! Η μείωση εξ άλλου του ορίου συνταγογράφησης είναι ο προάγγελος της κατάργησής της στους μη συμβεβλημένους από τον καινούργιο χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 6.11 θα επιθυμουσες την καταργηση της συνταγογραφησης στους ιδιωτες στα όνειρα σου... Σε κόβω νεροκουβαλητή με 50 λεπτα αμοιβη την ώρα...Η φτωχολογια 6.11 δεν ειναι ντροπη, ο συνδυασμος ομως αγραμματοσύνης και φτωχολογιάς είναι κατάρα..Σκεψου να σου ζητησουν καπου να στειλεις βιογραφικο...

      Διαγραφή
    2. Ονειρα γλυκα αποτυχημενε συριζογυφτε 6.11! Λες και θα υπαρχουν γυφΤΟΜΥ του χρονου!

      Διαγραφή
    3. 6.11 ,Συριζαίε της συμφορας, τελεώσανε οι διακοπες με την εργατική εστια και το έριξες στο γράψιμο? Αντε τωρα στο μεροκάματο της ταλαιπώριας για να εξασφαλίσεις την κονσέρβα της ημέρας και ξέχνα τις διακοπές... για του χρόνου

      Διαγραφή
    4. Θα μπουνε και αλλα αγραμματα καυκάσια γερόντια στις ΤΟΜΥ,6.11,μην ανησυχεις, θα εισαι εσυ ο συντονιστης των απανταχού υπέργηρων.

      Διαγραφή
  6. πραχτορες του συριζα απο τον επομενο χρονο θα περασετε ειδικο δικαστηριο για προδοσια της μακεδονιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή