Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Νέα επικεφαλής για τα ορφανά φάρμακα στην Ευρώπη



Περίπου 30 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποφέρουν από κάποια σπάνια ασθένεια. 


Η Επιτροπή για τα ορφανά φάρμακα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ((COMP)) εξέλεξε τη Dr. Violeta Stoyanova-Beninska ως νέα πρόεδρό της με τριετή θητεία. 

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, περίπου 30 εκατ. Ευρωπαίοι υποφέρουν από κάποια σπάνια ασθένεια. 

Η Dr. Stoyanova-Beninska έχει συμμετάσχει στις δραστηριότητες του EMA από το 2009, πρώτα στην Ομάδα Εργασίας Επιστημονικής Συμβουλής (SAWP) και από το 2012 ως μέλος της COMP. Επίσης έχει συνεργαστεί με την ολλανδική εθνική αρμόδια αρχή για τα ορφανά φάρμακα, ως ανώτερος κλινικός αξιολογητής. Έχει μεγάλη εμπειρία στη νευρολογία, ψυχιατρική, και στη διαχείριση του πόνου στον τομέα της οφθαλμολογίας και της δερματολογίας. 

"Χαιρετίζω τη μοναδική ευθύνη που έχει η COMP για τα συμφέροντα των ασθενών που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες. Βασιζόμενοι σε όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία 18 χρόνια από την ίδρυση της COMP, θα συνεργαστώ στενά με όλα τα μέλη και τους εμπειρογνώμονες της επιτροπής, βασιζόμενη στον υψηλό επαγγελματισμό και το συνεργατικό πνεύμα στην επιτροπή ", δήλωσε η Violeta Stoyanova-Beninska." "Ως πρόεδρος, θα ήθελα να συμβάλω στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας της COMP με άλλες επιστημονικές επιτροπές στο EMA ,καθώς και με διεθνείς εταίρους».

Η COMP είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση των αιτήσεων για ορφανά φάρμακα. Η ονομασία αυτή προορίζεται για την ανάπτυξη φαρμάκων για τη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία σπάνιων ασθενειών που είναι απειλητικές για τη ζωή ή πολύ σοβαρές. Παράλληλα, δίνει πρόσβαση σε κίνητρα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να προχωρήσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων που προορίζονται για σπάνιες ασθένειες, τα οποία διαφορετικά δεν θα είχαν αναπτυχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου