Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Άρτας: Όχι στην εκχώρηση του παλιού Νοσοκομείου στο Υπερταμείο



Την αντίθεσή του στην εκχώρηση 79 ακινήτων του Νομού Άρτας, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το παλαιό Νοσοκομείο, στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (Υπερταμείο), εκφράζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Άρτας.

Onmed.gr

Ο Σύλλογος καλεί τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, και τους κατοίκους της Άρτας να υπερασπιστούν αυτά που τους ανήκουν και αντιταχθούν στην εκχώρηση και στην υποθήκη του παλιού Νοσοκομείου, των υπόλοιπων δημόσιων κτηρίων κι εκτάσεων του νομού, στους δανειστές και να παλέψουν για δημόσια και δωρεάν υγεία.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Άρτας

Την Κυριακή 22 Μάη 2016, η κυβέρνηση ψήφισε τον N.4389/2016, με τίτλο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις», έναν νόμο που στις 7.500 σελίδες που είχαν κατατεθεί στη Βουλή, μεταξύ άλλων περιελάμβανε και την δημιουργία του περίφημου Υπερταμείου ξεπουλήματος (άρθρο 184) με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ». Η ανώνυμη αυτή εταιρεία, όπως αναφέρεται ρητά μέσα στον νόμο, «ΔΕΝ ανήκει στο δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται», στην δικαιοδοσία της περνάει όλη η περιουσία του Ελληνικού δημοσίου (υλική και άυλη), είναι πλήρως ελεγχόμενη από τους δανειστές, αφού τα μέλη του κι ο πρόεδρός του θα καθορίζονται και θα αποτελούνται από αυτούς (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) (άρθρο 192) και η διάρκεια «ζωής» της είναι τα 99 χρόνια.

Τον Ιούνιο 2017, με Υπουργική Απόφαση, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 1997Β/9-6-2017, ο Υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, συγκροτεί ομάδα εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών «...για τον εντοπισμό στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) της ΓΓΔΠ ακινήτων, που πληρούν κριτήρια τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196, παρ. 6 του ν.4389/2016 (Α΄ 94), όπως ισχύει...». Αρμοδιότητα της επιτροπής ήταν να καθορίσει ποια ακίνητα θα περάσουν από τα χέρια του δημοσίου στα χέρια των δανειστών, ως υποθήκη για τα επόμενα 99 χρόνια.

Στις 19 Ιουνίου 2018, δημοσιεύτηκαν τα ΦΕΚ (τεύχος Β΄2320 & Β΄2317 – 19/6/2018), υπογεγραμμένα από τους Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο, που περιλαμβάνουν την απόφαση με αριθμό 86 του Κυβερνητικού Συμβούλιου με βάση την οποία εκχωρούνται στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (Υπερταμείο) 10.119 ακίνητα του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται πως μέσα σε αυτά, η κυβέρνηση χωρίς καμία αιδώ, έχει εντάξει προς ξεπούλημα και αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία της χώρας.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ & ΚΥ Άρτας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως θα αντισταθεί με σθένος στην υφαρπαγή όχι μόνον του παλαιού νοσοκομείου αλλά και της δημόσιας περιουσίας και αγαθών:

Μεταξύ αυτών των ακινήτων περιλαμβάνονται 79 ακίνητα του νομού Άρτας, ένα εκ των οποίων με ΚΑΕΚ 040102505001, είναι και το παλιό Νοσοκομείο Άρτας. Το παλιό Νοσοκομείο Άρτας, που μπορεί εδώ στην πόλη όλοι να το λέμε έτσι, όμως μόνο παλιό δεν είναι! Έχει ανακατασκευαστεί εδώ και περίπου 9 χρόνια και στους χώρους του λειτουργούν αυτή τη στιγμή οι εξής μονάδες Υγείας: Το Κέντρο Υγείας Άρτας, η Τοπική Μονάδα Υγείας Άρτας (ΤΟΜΥ) και το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης ( ΚΕΦΙΑΠ).
Πέρα από αυτό και από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, το παλιό Νοσοκομείο της πόλης είναι περιουσία του Νοσοκομείου Άρτας, καθώς αποτελεί μέρος κληροδοτήματος, υπό τον όρο μάλιστα να λειτουργεί ως μονάδα υγείας.

Πώς είναι δυνατόν να περνάει στα χέρια των δανειστών; Πώς είναι δυνατόν να εκχωρείται στο Υπερταμείο; Με ποιων αποφάσεις;

Έχουμε στο παρελθόν εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μας και τη διαφωνία μας για τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας στον χώρο του παλιού Νοσοκομείου: Δηλαδή α) για την υπολειτουργία του ΚΕΦΙΑΠ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, από την μέρα των εγκαινίων του μέχρι σήμερα, γιατί ποτέ δεν έχει λειτουργήσει βάσει των προδιαγραφών και δυνατοτήτων του αλλά και βάσει των αυξημένων αναγκών των πολιτών του νομού λόγω κυρίως έλλειψης ιατρικού προσωπικού και β) για την λειτουργία στον ίδιο χώρο όλων των μονάδων πρωτοβάθμιας Υγείας της πόλης της Άρτας (Κέντρο Υγείας και ΤΟΜΥ) και την υποστελέχωσή τους σε ιατρικό προσωπικό, ενώ θεωρητικά οι μονάδες υγείας θα έπρεπε να είναι διάσπαρτες μέσα στον αστικό ιστό μιας πόλης και στελεχωμένες πλήρως προκειμένου να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών.

Τα τωρινά όμως γεγονότα φαίνεται να μας ξεπερνούν!

Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις την δημόσια περιουσία και θα παλέψουμε για να λειτουργήσει το ΚΕΦΙΑΠ και οι μονάδες υγείας όλων των βαθμίδων του νομού με βάσει τις λαϊκές ανάγκες κι όχι τις ανάγκες των δανειστών. Θα αγωνιστούμε για αύξηση των προϋπολογισμών για την υγεία και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Θα αγωνιστούμε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας και θα υπερασπιστούμε τα δημόσια αγαθά!

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Κυβέρνηση, την διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και την Διοίκηση του Νοσοκομείου της Άρτας να μας απαντήσουν με ποια κριτήρια εκχώρησαν το παλιό Νοσοκομείο της Άρτας στο Υπερταμείο. Καλούμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς του Νομού να μπουν δίπλα μας στον αγώνα αυτό κατά της εκποίησης και των ασημικών της χώρας.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, καλούμε το λαό της Άρτας και του νομού να υπερασπιστούμε αυτά που μας ανήκουν! Να αντιταχθούμε στην εκχώρηση και στην υποθήκη του παλιού Νοσοκομείου, των υπόλοιπων δημόσιων κτηρίων κι εκτάσεων του νομού, της δημόσιας περιουσίας της χώρας στους δανειστές και να παλέψουμε για να έχουμε δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου