Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Θρίλερ με τις συντάξεις

Στο Eurogroup του Νοεμβρίου οι αποφάσεις – Καμία απάντηση από τους δανειστές

Το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση αποτελεί η επερχόμενη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το νομοθετημένο μέτρο, ωστόσο η τελική απόφαση για την εφαρμογή της θα παρθεί από το Eurogroup του Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο συζητήσεων στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε «πράσινο φως» για ακύρωση του ψηφισμένου μέτρου περικοπής των συντάξεων, αλλά ενδεχομένως να αναγκαστεί να αναθεωρήσει και το χρονοδιάγραμμα των παροχών τις οποίες έκανε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ.

Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση του Ζαν-Kλοντ Γιούνκερ πως «όλα τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν», οι θεσμοί προχώρησαν στην πρώτη τους κοινή ανακοίνωση, τονίζοντας πως έγινε συζήτηση πάνω στις δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο της δημιουργίας του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Στην ανακοίνωση που έβγαλαν οι θεσμοί δεν αναφέρθηκαν στο θέμα των συντάξεων, ενώ κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως κατά τις συζητήσεις που έγιναν στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης υπήρξε ανταλλαγή πληροφοριών και στοιχείων αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων ιδιαίτερα εκείνων που έχουν από κοινού συμφωνηθεί να υλοποιηθούν και έχουν παράλληλα καταγραφεί και προτεραιοποιηθεί στην αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης.

Το ζητούμενο είναι όμως να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup ως τις 5 Νοεμβρίου, γιατί αλλιώς η κατάθεση του τελικού σχεδίου Προϋπολογισμού (με ή χωρίς περικοπές συντάξεων) θα είναι στον αέρα.

Στον αέρα είναι και το «πακέτο Τσίπρα» για τις παροχές καθώς κυβέρνηση και δανειστές δεν συμφώνησαν ούτε στην κοστολόγησή του , ενώ ανοικτό μένει και θα εξεταστεί με εξ αποστάσεως ανταλλαγή στοιχείων το θέμα του «δημοσιονομικού χώρου» για να εφαρμοστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου