Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Η ελλιπής χρηματοδότηση και η πρόσβαση σε γιατρό τα κρίσιμα ζητήματα στην ΠΦΥ



Οι προκλήσεις, οι παράγοντες και οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση των απαιτούμενων πολιτικών υγείας που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας, ήταν το αντικείμενο της ημερίδας «40 χρόνια από τη Διακήρυξη της Alma – Ata και την Παγκόσμια Στρατηγική Υγεία για Όλους» που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), την Τετάρτη (12/09/2018).

Newsbomb.gr

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ), με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) και τη συνεργασία του Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Τις εργασίες του colloquium άνοιξε ο κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, Καθηγητής, Κοσμήτωρ ΕΣΔΥ, τονίζοντας τη σημασία της πρόληψης και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συστήματος καθολικών υπηρεσιών ΠΦΥ ώστε να γίνει πράξη το μήνυμα της διακήρυξης της Alma – Ata «Υγεία για Όλους». Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός. Όπως τόνισε, σήμερα υπάρχει η πολιτική βούληση για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Η διακήρυξη της Alma – Ata ήρθε τη στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα συνειδητοποιεί ότι η υπόθεση της Υγείας εμπεριέχει φθίνουσες αποδόσεις. Επενδύσεις όλο και περισσότερων χρημάτων, με λιγότερα θετικά αποτελέσματα. Η κατάσταση αυτή θέτει σε κρίση την τεχνολογία παραγωγής, τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο παράγονται και διανέμονται οι υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» τόνισε ο κ. Γιάννης Κυριόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, Τομέας Οικονομικών της Υγείας, ΕΣΔΥ. «Η Alma - Ata αποτελεί την απάντηση για την αλλαγή των στόχων της κουλτούρας, της φιλοσοφίας και της διαχείρισης όλου του συστήματος. Στόχος της ήταν η διάρθρωση των Πολιτικών Υγείας, με βάση διεπιστημονική, διατομεακή και κοινωνική προσέγγιση».

«Το ζήτημα της πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας αποτελεί το επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη, όπου παράγονται νέα εργαλεία προσέγγισης. Τα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα σοβαρό οικονομικό εμπόδιο, στην πρόσβαση των ασθενών στο σύστημα Υγείας. Την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να μπορεί να τα διαβάσει η κεντρική διοίκηση και να πάρει αποφάσεις για την επίλυσή τους. Έτσι δημιουργούνται δύο παράλληλοι δρόμοι. Ο δρόμος των ευρημάτων που δείχνει την ανάγκη στο χώρο της Πολιτικής Υγείας και οι Πολιτικές Υγείας που δεν απαντούν στις ανάγκες. Αυτό αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα. Η χώρα μας με τον υψηλότερο δείκτη γιατρών ανά κάτοικο, είναι τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 3ης-4ης στην κατάταξη μεταξύ των χωρών με τη χειρότερη δυνατότητα αναφορικά με την πρόσβαση των πολιτών στο γιατρό» ανέφερε ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Την ελλιπή χρηματοδότηση του συστήματος και τις συνέπειες στη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ ανέδειξε ο κ. Βαγγέλης Φραγκούλης, Γενικός - Οικογενειακός Ιατρός, Αντιπρόεδρος Β' ΕΛΕΓΕΙΑ, Αν. Αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ. «Η ελλιπής χρηματοδότηση του συστήματος αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα στην όλη διαδικασία, πέρα από το στενό πλαίσιο ανάπτυξης των ΤΟΜΥ. Παρότι οι συμβάσεις με τους οικογενειακούς γιατρούς ήταν προγραμματισμένο να καλύπτουν το 70%, οι συμβάσεις με ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς θεωρήθηκαν επικουρικές με αντίστοιχη κακή αποζημίωση, αναντίστοιχη με τον όγκο και τη σημασία που καλούνται να αναλάβουν (0.8 € μικτά/ μήνα/ ασθενή εγγεγραμμένο στη λίστα του) και (5.5 € μικτά/ επίσκεψη ασθενούς στο γιατρό) όταν στη Σλοβακία, η αντίστοιχη αποζημίωση, κατά μήνα, ανέρχεται σε 2,8 €. Ως αποτέλεσμα, ζητήθηκαν στην Αττική 1.154 θέσεις για ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς συμβεβλημένους και η κάλυψη ήταν 156».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου