Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Οικογενειακοί γιατροί και δαπάνες υγείας στο "μάτι" των Θεσμών



Η πορεία της λειτουργίας των τοπικών μονάδων, στο πλαίσιο των αλλαγών στην πρωτοβάθμια φροντίδα και της τοποθέτησης οικογενειακών γιατρών, το ζήτημα των προμηθειών στα νοσοκομεία και τέλος το "αγκάθι” του clawback, ειδικά για την αγορά του φαρμάκου, δηλαδή της αναγκαστικής επιστροφής από τον ιδιωτικό τομέα των υπερβάσεων στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, ήταν τα τρία θέματα που μπήκαν στο τραπέζι των χθεσινών επαφών ανάμεσα σε υπουργείο Υγείας και εκπροσώπους των θεσμών. Η συνάντηση έγινε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr. 

Οι θεσμοί έχουν θέσει ως προαπαιτούμενο για τις επόμενες αξιολογήσεις τον περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών για την υγεία. Έχουν ζητήσει επίσης της λήψη μέτρων για τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης και της οικονομικής αποδοτικότητας των νοσοκομείων, τη μείωση των χρόνων αναμονής στο ΕΣΥ (συμπεριλαμβανομένης αυτών για χειρουργική επέμβαση), αλλά και την είσπραξη των επιστροφών, θέτοντας ως ανώτατο όριο clawback του ΕΟΠΥΥ στα 1,407 δισ. ευρώ φέτος, από 1,525 δισ. το 2017. 

Σημειώνεται πως το "χαράτσι” του clawback, όπως έχει συμφωνηθεί από το υπουργείο Υγείας με τους Θεσμούς, θα ισχύει έως το 2022. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι φαρμακευτικές, που μόνο φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του χώρου, θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια υπέρβαση άνω των 600 εκατ. ευρώ.

Όμως σε όλες τις κατηγορίες δαπανών, όπως σε διαγνωστικές εξετάσεις, νοσήλια κλινικών, ιατρικές επισκέψεις κ.ά., οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί δεν μένουν ποτέ εντός των κλειστών ορίων.

Όσον αφορά τις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ), σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, λειτουργούν 94, ενώ στόχος είναι ο αριθμός αυτός να προσεγγίσει τις 120 μέχρι το τέλος του έτους. Εντούτοις, η πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης βρίσκεται ακόμη μακριά σε σχέση τις συνολικά 239 μονάδες που προβλέπονται κατά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος. 

Και εδώ όμως τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι πολλά. Στις προκηρύξεις για τη στελέχωση των μονάδων η ανταπόκριση των γιατρών ήταν χαμηλή και θεωρείται πως προς το παρόν θα μπορέσει να καλυφθεί μόλις το 40% των αναγκών. Έτσι πολλές από τις ΤΟΜΥ στεγάζονται σε Κέντρα Υγείας, με "δανεικούς” γιατρούς από αυτά. 

Το κλίμα άλλωστε στους κόλπους των γιατρών κατά του υπουργείου Υγείας είναι τεταμένο. Ενώσεις γιατρών και ιατρικοί σύλλογοι κάνουν λόγο για υποστελέχωση των τοπικών μονάδων και αντιδρούν στους όρους με τους οποίους θα πραγματοποιούνται οι επισκέψεις στους ελευθεροεπαγγελματίες οικογενειακούς του ΕΟΠΥΥ. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

2 σχόλια:

  1. Ποιο......40% ρε νουμερα? Που ζειτε? Ουτε το 1/3 δεν θα καλυψετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν θέλει να διασκεδάσει το υπουργείο τους εκπροσώπους των θεσμών να τους πει πόσο δίνουν στους γιατρούς των ΤΟΜΥ. Θα πέσει πολύ γέλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή