Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Οικογενειακός Γιατρός: Νέο σύστημα παραπομπών με δόσεις! Ποιοι θα προηγούνται στις επισκέψεις

Δήμητρα Ευθυμιάδου 10 Απριλίου 2019

Σε δόσεις ξεκινά να εφαρμόζεται το νέο σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό σε ειδικό γιατρό, αφού λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και τις άλλες δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιες φροντίδας υγείας (ΤΟΜΥ, Πολύιατρεία κ.λ.π.) το υπουργείο Υγείας προχωρά στη σταδιακή εφαρμογή του συστήματος.

Ειδικότερα όποιος πρόλαβε και εντόπισε οικογενειακό γιατρό και έκανε εγγραφή, θα προηγείται ουσιαστικά στις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς στα Κέντρα Υγείας και στις άλλες Μονάδες, αφού θα διαθέτει παραπεμπτικό και θα μπορεί να παίρνει πρώτος ραντεβού.

Το νέο σύστημα παραπομπών με… δόσεις, καθορίζεται με νέα υπουργική απόφαση η οποία ουσιαστικά δεσμεύει έναν αριθμό επισκέψεων οι οποίες θα γίνονται από ασθενείς που διαθέτουν παραπομπή από οικογενειακό γιατρό.


Το νέο σύστημα ξεκινά ήδη να εφαρμόζεται.

Στον οικογενειακό γιατρό με ωράριο και παραπεμπτικό

Ειδικότερα η νέα υπουργική απόφαση δεσμεύει ουσιαστικά έναν συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων στα Κέντρα Υγείας για όσους διαθέτουν παραπεμπτικό από οικογενειακό γιατρό, ενώ δίνεται και ένα ποσοστό επί του συνόλου των σε έκτακτες επισκέψεις (20% του χρόνου).

Αξιοσημείωτο είναι ότι το σύστημα παραπομπών εφαρμόζεται με βάση τον αριθμό των διαθέσιμων οικογενειακών γιατρών ανά περιοχή, ενώ εκτός συστήματος
προγραμματισμού επισκέψεων παραμένουν τα Ειδικά Περιφερειακά Ιατρεία.

Νέο ωράριο στα Κέντρα Υγείας

Ταυτόχρονα καθορίζεται και νέο ωράριο για τις επισκέψεις στους γιατρούς αφού προσδιορίζεται ακριβώς πόση ώρα θα βλέπουν οι γιατροί τους ασθενείς.

Συγκεκριμένα:

Οικογενειακός ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας, με διάρκεια επίσκεψης 15΄

Α. 2. Οικογενειακός ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής, με διάρκεια επίσκεψης 20΄

Β.1. Ιατρός ειδικότητας, για τον οποίο προβλέπεται παραπομπή, με διάρκεια
επίσκεψης 15΄

Β.2. Ιατρός ειδικότητας, για τον οποίο προβλέπεται παραπομπή, με διάρκεια
επίσκεψης 20΄

Δείτε παρακάτω πατώντας ΚΛΙΚ στο σύνδεσμο όλη την υπουργική απόφαση για τις δεσμευμένες επισκέψεις στους γιατρούς ανάλογα αν υπάρχει παραπομπή ή όχι.

Να σημειωθεί πάντως ότι πλέον η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει λιγότερους οικογενειακούς γιατρούς στη διάθεσή της, καθώς πρόσφατα το δικαστήριο απεφάνθη πως δεν μπορούν να μετατραπούν οι γιατροί των κέντρων υγείας υποχρεωτικά σε οικογενειακούς, εκτός εάν το επιθυμούν.

Το υπουργείο Υγείας λόγω της έλλειψης οικογενειακών γιατρών είχε επιχειρήσει να αλλάξει τα εργασιακά καθήκοντα των ήδη υπηρετούντων γιατρών (Παθολόγων, γενικών Γιατρών και Παιδιάτρων).

2 σχόλια:

  1. Όνειρα.....γλυκά συριζωα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το σύστημα αυτό της ΠΦΥ, όπως εφαρμόζεται και όπως θα συνεχίζει να εφαρμόζεται με τις όποιες βελτιώσεις, είναι ότι καλύτερο μπορούμε να έχουμε με τα λεφτά, που διαθέτει ο προϋπολογισμός. Κι όπως φαίνεται αυτό δεν θα μπορέσει να το λύσει καμμιά κυβέρνηση για κάμποσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή