Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Ουρές σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ - Τι απαντά ο Οργανισμός

Διονυσία Προκόπη , CNN Greece

Οι ασθενείς και οι συνοδοί τους που προσέρχονται στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούνται απρόσκοπτα, απαντά η διοίκηση του Οργανισμού στις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξυπηρετούν σε μηνιαία βάση περισσότερους από 80.000 ασφαλισμένους και 4.500 ανασφάλιστους. Συνολικά στη χώρα λειτουργούν 34 φαρμακεία του Οργανισμού ενώ υπάρχουν και επιπλέον 70 σημεία διανομής –κυρίως σε Κέντρα Υγείας και δημόσιες υπηρεσίες– σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται Φάρμακα Υψηλού Κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς.

Η χορήγηση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους για χρονίως πάσχοντες γίνεται χωρίς να πληρώνουν συμμετοχή οι ασθενείς, ενώ η ετήσια δαπάνη για τα φάρμακα αυτά, υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού. Σε όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται είτε απευθείας είτε προγραμματισμένα (για επαναλαμβανόμενες συνταγές).

Ειδικά για το φαρμακείο της Τούμπας, στο οποίο αφορά η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ότι καθημερινά εξυπηρετεί από 350 έως 600 ασθενείς. Ο αριθμός αυτός έχει τόσο μεγάλο εύρος, καθώς πρόκειται για κεντρικό φαρμακείο, το οποίο επισκέπτονται όχι μόνο ασθενείς της περιοχής, αλλά και από άλλους Δήμους ακόμα και Νομούς εκτός Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ουρές και να περιμένουν οι ασθενείς και οι συνοδοί τους για να εξυπηρετηθούν.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατήγγειλε ότι στο συγκεκριμένο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ αναρτήθηκε ανακοίνωση που ενημέρωνε τους ασθενείς που κατοικούν στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Δράμας, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Ξάνθης και Χαλκιδικής ότι η προμήθεια των φαρμάκων υψηλού κόστους θα γίνεται από το φαρμακείο Ευόσμου. «Η προμήθειά τους κατάντησε σκέτος Γολγοθάς. Λόγω έλλειψης φαρμακοποιών ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αναπτύξει φαρμακεία σε πολλούς νομούς της χώρας. Υπηρετούν 120 φαρμακοποιοί και η κάλυψη των αναγκών απαιτεί την πρόσληψη άλλων τόσων. Τα νησιά και άλλοι νομοί της χώρας δεν διαθέτουν φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έτσι η προμήθεια των φαρμάκων γίνεται με αποστολές από τα κεντρικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Αττική, Θεσσαλονίκη). Η αποστολή των φαρμάκων γίνεται στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ κάθε νομού και από εκεί τα παραλαμβάνουν οι ασθενείς. Αν είναι δυνατόν! Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην αποστολή των φαρμάκων και για τους ασθενείς είναι "μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα". Καθυστερούν τη θεραπεία τους με μεγάλο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου ή αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα δύο φορές το μήνα να βρουν φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ να προμηθευτούν τα φάρμακά τους» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, η ανακοίνωση αναρτήθηκε ώστε να μη συγκεντρώνονται οι πολίτες σε ένα φαρμακείο, αυτό της Τούμπας, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους. Υπενθυμίζει, επίσης, ότι στις Υγειονομικές Περιφέρειες Μακεδονίας (3η ΥΠΕ) και Μακεδονίας – Θράκης (4η ΥΠΕ) λειτουργούν για την εξυπηρέτηση του κοινού 7 αυτόνομα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και 16 σημεία διανομής – αποστολής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, στα οποία επίσης προτρέπει τους ασθενείς και τους συνοδούς τους να απευθύνονται. Η χορήγηση των φαρμάκων γίνεται κατά μέσο όρο σε περίπου μία εβδομάδα ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχεια της θεραπείας, επισημαίνει.

Ο Οργανισμός, πάντως, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης καταλληλότερων χώρων για κάποια φαρμακεία, τα οποία δεν διαθέτουν την υποδομή να εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών.

1 σχόλιο:

  1. Τάκης ο λαϊκός αγωνισταρας: φταίνε οι ασθενείς που δεν πάνε σε όλα τα......αναρίθμητα κλαρινοφαρμακεια μας ! Φταίνε τα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή