Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Ένωση Ακτινολόγων: Η μηδενική συμμετοχή ασθενών για εργαστηριακές εξετάσεις

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΈΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ

Αποτέλεσμα εικόνας για ακτινολόγοι

Η μηδενική συμμετοχή ασθενών για εργαστηριακές εξετάσεις

Η ιστορία ξεκίνησε με τον κωδικό της ψηφιακής μαστογραφίας και μαζί περίπου 120 νέους κωδικούς μικροβιολογικών εξετάσεων που χωρίς αντίστοιχα κονδύλια μπήκαν στο κλειστό προυπολογισμό των εργαστηρίων. Ακολούθησαν κι ‘ άλλοι, κι ‘ άλλοι κωδικοί εξετάσεων όλοι χωρίς οικονομική πρόβλεψη από το υπουργείο στην πλάτη των εργαστηριακών γιατρών.

Να μην ξεχνάμε τις δύο υποτιμολογήσεις των εργαστηριακών εξετάσεων στις τιμές του 1991. Και χτές δημοσιεύθηκε η πιο απίστευτη απόφαση που αδυνατεί να συλλάβει ένας μέσος νούς ενός καλόπιστου πολίτη. Μηδενική συμμετοχή για τους πάσχοντες από μεσογειακή και δρεπανοκυτταρική αναιμία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες, αναπηρία για οποιαδήποτε πάθηση, κυστική ίνωση, σακχαρώδης διαβήτης και ακρωτηριασμένοι άνω του 67%. Στην απόφαση αυτή δεν αναφέρονται πόσοι είναι οι δικαιούχοι κάθε υποομάδος για να γίνει μια οικονομική ανάλυση ούτως ώστε να υπολογισθεί πόση περίπου είναι η Νέα επιβάρυνση στα εργαστήρια.


Αυνόητο είναι ότι κατά το ήμισυ η σκέψη είναι σωστή. Το κράτος οφείλει να μεριμνά για τους πολίτες ειδικών επιβαρυμένων ομάδων και να καλύπτει την περίθαλψη τους, με κατάργηση της συμμετοχής και με απόλυτη προτεραιότητα αλλά στις ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ και τα ΔΗΜΟΣΙΑ εργαστήρια.

Το μέγα λάθος του συντάκτη του νόμου είναι ότι δεν λογαριάζει καθόλου τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς που ζουν μια απερίγραπτη κρίση οδηγώντας σε κλείσιμο τα μικρομεσαία εργαστήρια και διώχνοντας κλωτσηδόν τους νέους γιατρούς εκτός Ελλάδος. Δεν φαντάζομαι ότι αυτό είναι το ζητούμενο για το Υπουργείο.

Είναι μια απόφαση πρόχειρη, αυταρχική 100% άστοχη. Το υπουργείο οφείλει άμεσα να την αποσύρει και να σταματήσει να επιβαρύνει το clawback των εργαστηρίων. Τα εργαστήρια ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ αυτές τις πρακτικές. Το μαχαίρι έχει φτάσει στο κόκκαλο.

Ο πρόεδρος

Θεόδωρος Π. Γεωργακόπουλος

1 σχόλιο:

  1. Ξανθοκηφηνας: κάνετε λάθος......κορόιδα! Δεν υπάρχει κανένα λάθος! Θέλουμε να σας χρεοκοπήσουμε προς όφελος των μεγάλων αλυσίδων που σαν γνήσιοι......Αριστεροί υπηρετούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή