Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ


Στα 300 εκατ. ευρώ οι ετήσιες περικοπές στο ΥΥΚΑ

Η αδυναμία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να συγκεντρώσει το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτεί η τρόικα χωρίς πρόσθετες περικοπές, οδηγεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε νέες περικοπές σε φάρμακο, κλίνες δημόσιων νοσοκομείων, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και εφάπαξ. 

Στο υπουργείο Εργασίας προστίθενται περικοπές 1 δισ. ευρώ επιπλέον, φθάνοντας τελικά στα 5 δισ. ευρώ. Σχεδόν βέβαιη είναι η επιβολή πλαφόν στις συντάξεις, με «οροφή» γύρω στα 2.000-2.200 ευρώ. Στο υπουργείο Υγείας οι ετήσιες περικοπές θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Ο κατάλογος των μέτρων που θα οδηγήσουν στην εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία θα παραδοθεί σήμερα στους εκπροσώπους της τρόικας στην πρώτη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν κύκλο επαφών και με τους υπουργούς Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, καθώς από τα υπουργεία τους θα προέλθει πάνω από το 50% των συνολικών περικοπών. Σύμφωνα με σημερινό πρωινό ρεπορτάζ του MEGA, η μείωση των δαπανών στην Υγεία θα προέλθει κυρίως από τα φάρμακα, τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και την περικοπή επιδομάτων. 

Όσον αφορά στο φάρμακο, το επίμαχο σημείο είναι η υπέρβαση η μη της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς στα στοιχεία που παραθέτει κάθε πλευρά (ΥΥΚΑ, φαρμακοβιομηχανία) περιλαμβάνεται ή αφαιρείται αντιστοίχως το ΦΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο τεχνηέντως συμπεριλαμβάνει το ΦΠΑ στην έκθεσή του προς την τρόικα, υπάρχει υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία η θα πρέπει να να φθάσει περίπου στα 2,1 δισ. ευρώ, αφαιρώντας το ΦΠΑ και τα νοσοκομειακά σκευάσματα. Παράλληλα, το σχέδιο του υπουργείου προβλέπει μείωση κατά 10.000 των κλινών του ΕΣΥ προκειμένου να εξοικονομηθούν κονδύλια.

ΗΕΑLTH DAILY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου