Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Νυστέρι στα νοσήλια, πλαφόν 1.500 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο

Νυστέρι στα νοσήλια, πλαφόν 1.500 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο
Σοκ προκαλεί η πρόταση που προβλέπει ότι ο κάθε ασφαλισμένος θα δικαιούται σε ετήσια βάση κάλυψη φαρμάκων και νοσηλείας ύψους μόνο 1.500 ευρώ. Αν περάσει μια τέτοια πρόταση οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές. Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέτζος, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό αρνήθηκε χθες ότι συζητήθηκε μια τέτοια πρόταση, ωστόσο, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι το θέμα είναι στο τραπέζι.

Στο ποσό των 1.500 ευρώ θα περιλαμβάνονται η συνταγογράφηση φαρμάκων, δυο τσεκάπ το χρόνο και μια νοσηλεία σε ιδιωτικό ή δημόσιο θεραπευτήριο. Αν ο λογαριασμός ξεπερνά τα 1.500 ευρώ συμμετοχής του ασφαλιστικού ταμείου τότε το κάθε ασφαλισμένος θα πρέπει να πληρώνει 10 ευρώ για κάθε έξτρα επίσκεψη σε γιατρούς και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου αν χρειάζεται περισσότερες ημέρες νοσηλείας.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η πρόταση αυτή θα γίνει δεκτή ή αν θα απορριφθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που συναντώνται πάλι σήμερα για να εγκρίνουν τα νέα μέτρα-σοκ. Στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν τι θα γίνει με τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα ή με όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν το 15% του ημερησίου νοσηλίου ή τα 10 ευρώ σε κάθε εξτρα επίσκεψη στο γιατρό.

Ο κ. Λυκουρέτζος αρνήθηκε ότι συζήτηση θέμα πλαφόν στα νοσήλια. Οπως είπε «συζήτησα θέματα τα οποία αφορούν το υπουργείο Υγείας και αφορούν τις δεσμεύσεις μας στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε».

Ας σημειωθεί ότι οι τιμές για τις χειρουργικές επεμβάσεις ορίζονται από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, τον τιμοκατάλογο που έχει ορίσει το υπουργείο Υγείας για κλινικές πράξεις και επεμβάσεις. Με βάση τον τιμοκατάλογο αυτό αποζημιώνονται τα νοσοκομεία από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα τα Νέα, μια σκωλικοειδεκτομή στοιχίζει 764 ευρώ για δύο ημέρες νοσηλείας, μια σκωλικοειδεκτομή με κακοήθεια και επιπλοκές στοιχίζει 1.409 ευρώ, μια αρθροπλαστική γονάτου στοιχίζει 4.000 ευρώ για 7 ημέρες νοσηλείας και η λαπαροσκοπική χολυκυστεκτομή στοιχίζει 1.500 ευρώ για 5 ημέρες νοσηλείας.

ΙEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου