Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Η Υγεία στην ατζέντα της Τρόικας


Η Υγεία στην ατζέντα της ΤρόικαςΗ φαρμακευτική δαπάνη, η περίφημη διοικητική αναδιάρθρωση του ΕΣΥ με την υλοποίηση των διασυνδέσεων και των συγχωνεύσεων νοσοκομείων, οι προμήθειες νοσοκομειακών υλικών και ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελούν τα… SOS θέματα του χώρου της υγείας, τα οποία θα μονοπωλήσουν και τη σημερινή συνάντηση των επικεφαλής της Τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Οι κ.κ. Πολ Τόμσεν, Ματία Μορς και Κλάους Μαζούχ έχουν προγραμματισμένη συνάντηση το απόγευμα της Παρασκευής με τους κ.κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά και την κυρία Φωτεινή Σκοπούλη, καθώς και τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου, στον 2ο όροφο του κτιρίου της Αριστοτέλους. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντησή τους μέσα στον Ιούλιο – πριν από τρεις εβδομάδες είχε γίνει συνάντηση γνωριμίας των επικεφαλής της τρόικας με τη νέα ηγεσία του υπουργείου.
Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σταθερά στο μικροσκόπιο της Τρόικας, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να αναζητούν με επιμονή, υπομονή και διεισδυτικότητα τις κοστοβόρες εστίες του χώρου της υγείας. Τα κατώτερα κλιμάκια της τρόικας έχουν «καταλάβει» από τις αρχές της εβδομάδας τον 2ο όροφο του υπουργείου, ζητώντας στοιχεία, πίνακες, αρχεία, κάθε υλικό που θα τους επιτρέψει να αξιολογήσουν την πορεία των μέτρων του εφαρμοστικού νόμου.
Η υπέρβαση του κλειστού μηνιαίου προϋπολογισμού για τη φαρμακευτική δαπάνη (είχε προσδιοριστεί σε 240 εκατ. ευρώ) για το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι μια… σκληρή διαπίστωση για την ελληνική πλευρά, η οποία όμως πρόκειται να αντιτάξει την εφαρμογή του λεγόμενου claw back, δηλαδή του μέτρου που επιβάλλει στις φαρμακοβιομηχανίες την επιστροφή του ποσού της διαφοράς που προκύπτει. Όπως πληροφορείται το protothema.gr, το ποσό που ζητήθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρίες για το πρώτο τετράμηνο του έτους αγγίζει τα 154 εκατ. ευρώ, πλην όμως οι εταιρίες έχουν διαμηνύσει ότι δεν προτίθενται να τα καταβάλλουν και αντιπροτείνουν συμψηφισμό με το υπουργείο.
Σε αντίθεση με το «γκρίζο» θέμα του claw back, στο θέμα των συγχωνεύσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι καλά προετοιμασμένη. Το θέμα των συνενώσεων των νοσοκομείων αλλά και των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου συζητήθηκε προχθές μεταξύ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και Πρωθυπουργού. Η διοικητική αναδιάρθρωση των νοσοκομείων έχει προχωρήσει –από 132 μειώθηκαν σε 82- και υλοποιείται άμεσα η ενοποίηση κλινικών και εργαστηρίων ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση στις λειτουργικές δαπάνες.
Το θέμα των προμηθειών, ιδίως η ελληνική παθογένεια της ύπαρξης εκατοντάδων φορέων υλοποίησης προμηθειών στο χώρο της υγείας, έχει συζητηθεί και στο πλαίσιο των συναντήσεων με την Ομάδα Δράσης (Task Force). Κατά πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρόκειται να παρουσιάσει το σχεδιασμό της για τον έλεγχο των προμηθειών, που βασίζεται στην ενεργοποίηση του «Εθνικού Προμηθευτή». Σύμφωνα με αυτόν, όλες οι προμήθειες για όλες τις μονάδες υγείας θα γίνονται εφεξής κεντρικά, μέσω της Εθνικής Επιτροπής Προμηθειών. Οι δε συμφωνίες που θα επιτυγχάνονται με τις προμηθεύτριες εταιρίες θα βασίζονται στη διαπραγμάτευση, δηλαδή όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Υγείας, θα είναι συμφωνίες «όγκου-τιμών» στο υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.
Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μπαίνει… μοιραία στην ατζέντα της συνάντησης, δεδομένου ότι η δημιουργία του ήταν ένα από τα επίμονα αιτήματα της τρόικας, ωστόσο ο ΕΟΠΥΥ πλέον κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Τα χρέη του Οργανισμού προς τους παρόχους υγείας, όπως φαρμακευτικές εταιρίες, γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές κα, αγγίζουν τα 1,9 δισ. ευρώ και καθιστούν οριακή την περίθαλψη των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων του.
Πηγή: Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου