Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Don Berwick: 10 προτάσεις βελτίωσης για δημόσια συστήματα υγείας-Don Berwick: Ten suggestions for improvement of public healthcare systems

Την αφορμή για το σημερινό πόστ την έδωσε ο Paul Levy που σε πόστ του αναφέρει τις δέκα προτάσεις του Don Berwick για πραγματικά εθνικά συστήματα υγείας και πολύ θα ήθελα τις προτάσεις αυτές να τις μελετήσει ο Υπουργός Υγείας και οι σύμβουλοι του, που ασχολούνται με τις μεταρρυθμίσεις.

O Paul Levy είναι ένας εξαιρετικός blogger για θέματα υπηρεσιών υγείας και βαθύς γνώστης των θεμάτων διοίκησης μονάδων υγείας.

Επειδή μάλλον δεν είναι γνωστός στα μέρη μας, σας γνωρίζω ότι διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) στη Βοστώνη/ΗΠΑ, ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έγινε γνωστός το 2009 για το ότι κατηύθυνε τους εργαζομένους του νοσοκομείου να αποφύγουν εκατοντάδες απολύσεις, ζητώντας τους να καταθέσουν ιδέες περιορισμού των δαπανών, διότι το νοσοκομείο αντιμετώπιζε τεράστια ελλείμματα λόγω της οικονομικής ύφεσης. Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε έκτακτες θυσίες, που εξασφάλισαν τους χαμηλά αμοιβόμενους από περικοπές μισθού και παροχών.

Ο Paul Levy όπως έγραψα στην αρχή είναι και εξαιρετικός blogger, που εκτός από την υγεία έχει άποψη και για πολλά άλλα θέματα, και μάλιστα είναι ένας από τους πρώτους διοικητές νοσοκομείων που άρχισε blog. Πολλοί από τους δικούς μας διοικητές νοσοκομείων θα ήθελαν να σχολιάσουν οι εργαζόμενοι στο blog τους, όπως έκανε ανώνυμος εργαζόμενος του BIDMC για τον Paul Levy:

I wonder how many patients are better because you make us want to do a better job?

Στο χθεσινό του πόστ με θέμα Will the NHS medal? γράφει για την ήδη πολυσυζητημένη εμφάνιση των νοσηλευτριών του ΝΗS, δηλ. του Εθνικού Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, στη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών, και την εντύπωση που έκανε η περηφάνεια των Βρετανών για το ΕΣΥ τους στους Αμερικανούς.

Για να βοηθήσει τους αναγνώστες του που δεν καταλαβαίνουν για ποιό λόγο οι Βρετανοί κανουν τόση προβολή του ΕΣΥ, παραθέτει απόσπασμα του λόγου του Don Berwick με την ευκαιρία της 60ης επετείου από την ίδρυση του NHS.

O Don Berwick, διορίστηκε από τον Πρόεδρο Ομπάμα, Διοικητής των Centers for Medicare and Medicaid Services, άς πούμε κατ΄αναλογία του Αμερικανικού ΕΟΠΥΥ, τόν Ιούλιο του 2010 και παραιτήθηκε το Δεκέμβρη του 2011, όταν έγινε σαφές ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα ενέκριναν τον διορισμό του.

Oι προτάσεις του Don Berwick δείχνουν άνθρωπο με βαθειά γνώση του εθνικού συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας και με ενσυναίσθηση για τον πάσχοντα. Χωρίς να θεωρεί τέλειο το Βρετανικό NHS, πιστεύει ότι είναι πραγματικό επίτευγμα, αφού προσπαθεί ταυτόχρονα να είναι πλήρες, να είναι διαθέσιμο σε όλους, να είναι δίκαιο, χωρίς κόστος στο σημείο παροχής, και κυρίως να στοχεύει στην αριστεία βάσει διεθνών προτύπων, υλοποιώντας την εθνική αρχή ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι ανθρώπινο δικαίωμα:

The NHS is a bridge – a towering bridge – between the rhetoric of justice and the fact of justice.

Αφού δέχεται ότι το NHS δεν είναι τέλειο, προτείνει δέκα αρχές βελτίωσης για εθνικά συστήματα υγείας που στοχεύουν στην αριστεία και αυτές είναι που θα ήθελα να ενστερνιστεί ο Υπουργός Υγείας και οι συνεργάτες του και για κάθε μέτρο που προτείνουν, να ελέγχουν άν πραγματικά εξυπηρετεί τις δέκα αυτές αρχές:

1. Πρώτον, βάλτε τον ασθενή στο επίκεντρο – στο απόλυτο κέντρο του συστήματος υγείας.
2. Δεύτερον, σταματήστε την αναδιάρθρωση.
3. Τρίτον, ενισχύσατε τα τοπικά -δημοτικά – συστήματα υγείας – ως σύνολο.
4. Τέταρτο, για να μπορέσετε να το υποστηρίξετε, επανεπενδύστε στη γενική ιατρική και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
5. Πέμπτο, μήν εμπιστεύεστε τις δυνάμεις της αγοράς.
6. Εκτο, αποφύγετε σαν τη πανούκλα, τις υπηρεσίες υγείας που εξαρτώνται από τους πόρους του συστήματος υγείας*
7. Εβδομο, αναπτύξτε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αξιολόγηση, τη διασφάλιση και τη βελτίωση της ποιότητας.
8. Ογδοο, θεραπεύσατε ο χάσμα μεταξύ των ιατρικών επαγγελμάτων, των διοικητών μονάδων υγείας, και της κυβέρνησης.
9. Εννατο, εκπαιδεύσατε το εργατικό δυναμικό τομέα υγείας για το μέλλον όχι για το παρελθόν.
10. Δέκατο, και τελευταίο, στοχεύσατε στην υγεία.

Σημ. supply driven care = υπηρεσίες υγείας που βασίζονται κυρίως στο δυναμικό του συστήματος υγείας χωρίς συνάρτηση με τεκμηριωμένη ιατρική και κλινικές ανάγκες.

epatientgr
- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου