Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Τα χρέη πνίγουν τον ΕΟΠΥΥ

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι γιατροί, με διακοπή των συμβάσεων οι ιδιοκτήτες εργαστηρίων
Η οικονομική «θηλιά» στραγγαλίζει τον ΕΟΠΥΥ και τις παροχές υγείας που καλείται να προσφέρει στους 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Στον αέρα βρίσκεται και η λειτουργία προνοιακών ιδρυμάτων εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών του νέου ενιαίου Ταμείου, το οποίο καλείται να πληρώσει και τα... σπασμένα των ασφαλιστικών φορέων που εντάχθηκαν σε αυτό.
Ηδη οι συνεργαζόμενοι με τον Οργανισμό γιατροί απέστειλαν χθες επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και αρμόδιο για τα θέματα του ΕΟΠΥΥ Μάριο Σαλμά διαμαρτυρόμενοι για τα χρωστούμενα. Στην επιστολή τους απειλούν με κινητοποιήσεις στην περίπτωση που δεν θα έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα έως τις 15 Αυγούστου.
Σημειώνεται ότι τα παλαιότερα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, πριν από την ένταξή τους στον ενιαίο φορέα, προς τους συμβεβλημένους γιατρούς αγγίζουν τα 570 εκατ. ευρώ, ενώ από τον περασμένο Μάρτιο δεν έχουν αποζημιωθεί για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων.
Με διακοπή των συμβάσεων απειλούν και οι ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων, στα οποία οι ασθενείς υποβάλλονται σε εξετάσεις. Στην περιφέρεια ήδη αρκετοί είναι οι ασφαλισμένοι που πληρώνουν από την τσέπη τους, με τους βιοπαθολόγους να έχουν οδηγηθεί σε αναγκαστική - όπως υπογραμμίζουν - αναστολή συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.
Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώην πρόεδρος και μέλος της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Βιοπαθολόγων Ανάργυρος Πλακιώτης, τα χρέη των τελευταίων δύο ετών αγγίζουν τα 750 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να απειλούνται με «λουκέτο» τα εργαστήρια της γειτονιάς.
Οι γιατροί επικαλούνται και την αποπληρωμή των χρεών προς τους φαρμακοποιούς - εξασφαλίστηκαν 160 εκατ. ευρώ για τις συνταγές που εκτελέστηκαν τον Μάιο -, κάνοντας λόγο για άνιση μεταχείριση.
Υπενθυμίζεται ότι στη μακρά πλέον λίστα των συνεργαζομένων με το νέο Ταμείο που διεκδικούν την εξόφληση των χρεών είναι και οι ιδιωτικές κλινικές, καθώς αποδείξεις ύψους 700 εκατ. ευρώ για τη νοσηλεία ασφαλισμένων δεν έχουν εξοφληθεί.
Εξωση σε παιδιά. Στο μεταξύ με… έξωση κινδυνεύουν 15.000 παιδιά με αναπηρίες, αυτισμό, νοητική υστέρηση, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Οι εκπρόσωποι της Ενωσης Μαζί για το Παιδί, που έχει κάτω από την «ομπρέλα» της 32 ιδρύματα και σωματεία που φροντίζουν παιδιά με ειδικές ανάγκες, εκπέμπουν σήμα κινδύνου εξαιτίας των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων και μετά το «μαχαίρι» στην κρατική επιχορήγηση.
Ενδεικτική της κατάστασης είναι η δήλωση του προέδρου της Ενωσης και καθηγητή Παιδιατρικής Χρήστου Μπαρτσόκα: «Φοβάμαι ότι πολλά από τα ιδρύματα-μέλη της Ενωσης δεν θα ανοίξουν ξανά τον Σεπτέμβριο. Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει είναι μεγάλα».
 
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου