Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Εφημερίες 2014: όταν πεθαίνουν γιατροί από ανακοπή, λόγω πίεσης



Την δυσκολία που βιώνουν οι γιατροί στις εφημερίες εν έτη 2014, μετά το κλείσιμο οκτώ νοσηλευτηρίων, οι οποίοι κάνουν τον σταυρό τους όχι μόνο για τους ασθενείς αλλά και για τους ίδιους, καταγράφει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Μάλιστα είναι τόσο η πίεση, που πολλοί γιατροί έχουν χάσει την ζωή τους από ανακοπή! Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ, «σε ένα μεγάλο νοσοκομείο, μία και μόνο ειδικότητα μπορεί να δει στη διάρκεια μιας εφημερίας 16 ωρών πάνω από 300 ασθενείς. Ακόμη και πέντε γιατροί να αντιστοιχούν σε κάθε ειδικότητα (σπάνιο), θα χρειαστεί να «σηκώσουν» 60 περιστατικά. «Σε κάθε εφημερία προσευχόμαστε στον Θεό μην κάνουμε λάθος», αναφέρει ο 36χρονος ειδικευόμενος καρδιολόγος Γιάννης Καλλιάτσος.

Όπως αναφέρει στην συνέχεια, «Τα προβλήματα είναι δύο. Τι περνούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές και τι περνούν οι ασθενείς. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, ό,τι μα ό,τι και να κάνουμε, οι ασθενείς δεν πρόκειται να μείνουν ικανοποιημένοι. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί δίνουν τα πάντα και παρ’ όλα αυτά, ο κόσμος περιμένει ώρες». Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αλλά μαρτυρίες αναφέρουν ότι είναι πολλοί οι γιατροί που δεν έχουν «αντέξει» αυτές τις συνθήκες. «Ναι, έχουμε χάσει πολλούς γιατρούς από ανακοπή. Πόσοι αντέχουν να μένουν στο πόδι και άυπνοι ολόκληρα 24ωρα;» Και σε πλήρη εγρήγορση. «Δεν μπορείς ποτέ να εφησυχάζεις. Όταν βλέπεις ένα περιστατικό, δεν μπορείς να πεις “δεν έχεις τίποτα”. Είναι αυτό που τρέμουμε. Μη χάσουμε κάποιον άνθρωπο. Μη φύγει από εμάς αδιάγνωστος. Είσαι, λοιπόν, προσηλωμένος στο περιστατικό σου που μπορεί να αποδειχθεί βόμβα και σκέφτεσαι και τον επόμενο που περιμένει, κάνεις ανάνηψη και την ίδια στιγμή να σου χτυπούν απέξω φωνάζοντας “περιμένουμε τρεις ώρες”, σε φωνάζουν σε άλλα ιατρεία για εκτιμήσεις άλλων ασθενών. Ολα αυτά πρέπει να τα διαχειριστείς».

«Η κατάσταση στα επείγοντα δεν ήταν ποτέ ιδανική. Ομως το κλείσιμο οκτώ νοσοκομείων έχει δημιουργήσει χάος. Ολος ο κόσμος που «διοχετευόταν» σε αυτά καταλήγει στα τρία που εφημερεύουν. Το ίδιο και όσοι δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν οικονομικά στην ιδιωτική περίθαλψη. Το προσωπικό, μοιραία, έχει λυγίσει, αλλά αντί να ενισχύονται σε αυτήν τους την υπερπροσπάθεια, έχουν δει τις αποδοχές τους να υποχωρούν. Μετά το κόψιμο του αφορολόγητου, ο μισθός ενός 40χρονου ειδικευόμενου δεν ξεπερνά τα 850 ευρώ καθαρά το μήνα, ενώ από 700 ευρώ που πληρώνονταν οι επτά εφημερίες έχουν πάει στα 400. Δηλαδή περίπου 2 ευρώ την ώρα. Δύο ευρώ για τη διαχείριση του χάους. Ακόμη και αυτά τα ελάχιστα χρήματα καταβάλλονται... όποτε (αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η πληρωμή από τον Δεκέμβριο). «Είσαι εκεί μέρα-νύχτα, είσαι εκεί να αντιμετωπίζεις τον πόνο και την αρρώστια, να ανακοινώνεις τον θάνατο ενός ανθρώπου στους οικείους του. Και ακόμη και αυτά τα λίγα χρήματα που σου δίνουν δεν στα δίνουν», καταλήγει το ρεπορτάζ.

Αυτή είναι η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει ασθενείς και γιατροί σήμερα, στην εποχή όπου υπουργός Υγείας είναι ο μνημιονιακός κ. ‘Αδωνις Γωργιάδης ο οποίος με τις πολιτικές του έχει οδηγήσει σε ασφυξία την δημόσια υγεία με τραγικές συνέπειες για όλη την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου