Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η προδιαγεγραμμένη... αποτυχία του ΠΕΔΥ & των μονάδων του

Η επίσημη πρώτη των Μονάδων Υγείας του νέου φορέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ΠΕΔΥ είναι σήμερα, μία πρεμιέρα όμως που κάθε άλλο παρά λάμψη έχει.

Αντίθετα, συνοδεύεται από γραφειοκρατικά προβλήματα, γκρίνια, από στοιχειώδεις ελλείψεις και από κάτι πολύ βασικό: από ελπίδα και όραμα ότι ο καινούριος αυτός φορέας θα φέρει καλλίτερη υγεία και περίθαλψη στους πολίτες οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια έχουν ματώσει με τα εξοντωτικά μνημονικά μέτρα. 

Η κατάσταση δε του πανικού είναι τέτοια, που είναι αμφίβολο εάν θα ανοίξουν όλα τα Κέντρα Υγείας σήμερα, καθώς μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών πάλευαν με την δημοσίευση των διαπιστωτικών πράξεων διορισμού των εργαζομένων στο ΦΕΚ, με τις σφραγίδες και μία σειρά άλλων γραφειοκρατικών μεν, πλην όμως βασικών ζητημάτων.

Στην Αθήνα, κάποιες βασικές μονάδες όπως αυτή της Λεωφ. Αλεξάνδρας, της πλατείας Θεάτρου και του Βύρωνα θα λειτουργήσουν κανονικά, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της 1ης ΥΠΕ κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, ωστόσο είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν άλλες μονάδες στην επαρχία. Εν τω μεταξύ, οι ασφαλισμένοι όπως καταδεικνύουν και όλα τα στοιχεία, στρέφονται όλο και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα και στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα τα τελευταία να εμφανίζουν ασφυξία όπως πολλές φορές έχουν καταγγείλει και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Πάντως ο κ. Κοντοζαμάνης, εκφράζει την βεβαιότητα, ότι το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαρτίου, τα πρώην Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ και όλες οι νομαρχιακές, τοπικές και αλλες μονάδες υγείας του Οργανισμού θα μπορούν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους, είτε για ζητήματα συνταγογράφησης, είτε για εξετάσεις.

Φυσικά από το εγχείρημα αυτό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας οι βασικοί πρωταγωνιστές που είναι οι γιατροί, απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό, αφού 3.000 περίπου έχουν γυρίσει την πλάτη στο ΠΕΔΥ και έτσι οι Μονάδες αυτή την στιγμή ξεκινούν μόνο με 2.317 γιατρούς. Ο υπουργός Υγείας κ. ‘Αδωνις Γεωργιάδης έχει ωστόσο ανακοινώσει ότι θα προσληφθούν 900 γιατροί προκειμένου να καλυφθούν τα κενά. Η τραγική ειρωνεία με την λειτουργία των Μονάδων Υγείας είναι ότι ταυτόχρονα με το ΠΕΔΥ, οι ξεκινούν και νομικές ενέργειες από τους γιατρούς, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός που έχει προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει τα ιδιωτικά του ιατρεία. Οι προσφυγές αναμένεται να εξετασθούν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. 

Εν τω μεταξύ, σκληρή γλώσσα για να περιγράψει τον νέο φορέα της ΠΦΥ, το ΠΕΔΥ χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των γιατρών πρώην ΕΟΠΥΥ και νυν ΠΕΔΥ κ. Αποστολόπουλος, κατά την διάρκεια εκπομπής του Νίκου Χατζηνικολάου με τον υπουργό Υγείας, το βράδυ της Δευτέρας, λέγοντας ότι από «το θνησιγενές μόρφωμα του Λοβέρδου, πήγαμε στο πεθαμένο εξάμβλωμα του Γεωργιάδη». «Ο υπουργός Υγείας παίζει θέατρο» συνέχισε ο κ. Αποστολόπουλος, προσθέτοντας ότι «το ΠΕΔΥ δεν αποτελεί προιόν μεταρρύθμισης, ενώ η έλλειψη στελεχών των γιατρών είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική. Συγκεκριμένα, όπως είπε, "μόνο το 1/4 και το 1/5 συνολικά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έχει έρθει στον νέο φορέα, γεγονός που καθιστά προβληματική την λειτουργία τους ενώ ο υπουργός αναφέρει τώρα, ότι τα κενά θα καλυφθούν από επικουρικούς". Πρόκειται για τραγικά πειράματα που δεν δείχνουν σοβαρό σχεδιασμό, υπογράμμισε ο πρόεδρος των γιατρών του ΠΕΔΥ».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΕΔΥ κ. Λεωνίδας Βιττωράτος, επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση της υγείας σχεδιάστηκε πρόχειρα χωρίς σχέδιο ενώ καμία μονάδα δεν είναι λειτουργική, αλλά ούτε και στο μέλλον θα είναι. Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε, ότι στην Λάρισα έχει πάει μόνο το 1/5 των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και το Ναύπλιο διαθέτει μόνο δύο γιατρούς, ένας εκ των οποίων είναι οδοντίατρος.

Μία χαρτογράφηση της τραγικής κατάστασης με την οποία ξεκινάει την καριέρα του το ΠΕΔΥ, δίνει γλαφυρά ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, ταμίας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ελάχιστες Μονάδες του νεοσύστατου Φορέα, που λειτουργεί υπό την διοικητική εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών, ανταποκρίνονται στην ευθύνη να προσφέρουν ακόμη και τις στοιχειώδεις και προβληματικές υπηρεσίες υγείας, που παρείχε το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ. ΚΑΜΜΙΑ Μονάδα Υγείας δεν έχει και δεν θα έχει για άγνωστο χρονικό διάστημα, την δυνατότητα να μετατραπεί σε Κέντρο 24ωρης εφημερίας για οξέα – μη απειλητικά για τη ζωή – περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εργαστηριακός έλεγχος δεν μπορεί να γίνει. Ενασχόληση με τα παιδιά, την ψυχική υγεία και τις χρόνιες παθήσεις ( σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική νόσος, νεοπλάσματα...) δεν μπορεί να γίνει.

...Πρόληψη - αγωγή υγείας- ιατρική της εργασίας –σχολική υγιεινή δεν μπορεί να γίνει. Φροντίδα στο σπίτι δεν μπορεί να υπάρξει. Οι ανεπάρκειες και στρεβλώσεις της προτεραίας κατάστασης εξογκώνονται. Η ανισοτιμία στην πρόσβαση, οι καθυστερήσεις, η ταλαιπωρία ασθενών και των συγγενών τους, η εικόνα δυσλειτουργίας- αναξιοκρατίας, διαιωνίζονται. Η επιβάρυνση του έργου των Νοσοκομείων, που έχουν τα δικά τους εκρηκτικά προβλήματα και ελλείψεις, καθίσταται κραυγαλέα. Η εξαγγελία του Άδωνι Γεωργιάδη περί σύντομης εφαρμογής του οικογενειακού γιατρού - με τις προδιαγραφές που απαιτούνται - θα συνεχίσει να μοιάζει ως εμπαιγμός. Απεναντίας όλα, όσα περιλαμβάνονταν στον σχεδιασμό της TASK FORCE και στις κυβερνητικές στοχεύσεις, υλοποιήθηκαν. Η βίαιη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε Ασφαλιστικό Οργανισμό Υγείας. Η διαθεσιμότητα 8500 γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, που ήταν στις κυβερνητικές μνημονιακές δεσμεύσεις. Η κατεύθυνση να παρέχει το κράτος στους πολίτες μόνον « ένα βασικό πακέτο υπηρεσιών υγείας».

Και συνεχίζει: «...Στα Τρίκαλα, τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ παρέμειναν κλειστά για τους ασθενείς τις πρώτες ημέρες της ανακοινωθείσας επαναλειτουργίας τους με τον νέο Φορέα. Όταν ξεκινήσουν, θα είναι με ελάχιστες από τις βασικές ιατρικές ειδικότητες και με 10 μόνον από τους 35 γιατρούς που τα στελέχωναν. Δεν θα υπάρχει Παιδίατρος, Καρδιολόγος, Γυναικολόγος, Πνευμονολόγος, Ακτινολόγος, Ουρολόγος, Οφθαλμίατρος, Δερματολόγος, Γαστρεντερολόγος, Νευρολόγος, Ψυχίατρος.... Οι ελλείψεις αυτές σε συνδυασμό με αντίστοιχες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Τρικάλων, προκαλούν μια εντελώς απαράδεκτη κατάσταση συρρίκνωσης των υπηρεσιών υγείας στη περιοχή».

Στις φοβερές αυτές ελλείψεις αλλά και στην τραγική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι έλληνες, μπορεί να βρεθεί και κάποιος... καλόπιστος παρατηρητής, που να πει, εντάξει βρε παιδιά, μην βιάζεστε, γιατί όπως έχει πει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, η μεταρρύθμιση θα ολοκληρωθεί σε ορίζοντα διετίας....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου