Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Χωρίς φαρμακεία η μισή Ελλάδα! Στα δύο ο κλάδος! Νέα κόντρα με ΆδωνιΞεκινούν σήμερα τα λουκέτα διαρκείας στα φαρμακεία της χώρας με εξαίρεση όμως τους φαρμακοποιούς της Αττικής που διαφοροποιούνται από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και αποφασίζουν σήμερα το απόγευμα για την έναρξη του δικού τους αγώνα. Άδωνις: «Αν συνεχίσετε θα αλλάξω στάση»

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Το νέο μέτωπο για την κυβέρνηση μετά την υπόθεση με το γάλα και τα ταξί άνοιξε για την κυβέρνηση εν μέσω προεκλογικών διεργασιών. Οι φαρμακοποιοί είναι στα …κάγκελα και ξεκινούν σήμερα κινητοποιήσεις διαρκείας.

Όμως ο κλάδος έχει μοιραστεί στα δύο με τον Σύλλογο των φαρμακοποιών της Αττικής να διαφοροποιείται. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα τα φαρμακεία της πρωτεύουσας είναι ανοικτά καθώς και σε κάποιες άλλες πόλεις της χώρας. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συνεδριάζει το απόγευμα για να λάβει τις δικές του αποφάσεις. 

Ενδεικτικά είναι τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κώστας Λουράντος ο οποίος επιδιώκει να τραβήξει το δικό του δρόμο αμφισβητώντας τις ενέργειες της ηγεσίας του Πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου (ΠΦΣ). 

«Δεν συμμετέχω σε παιχνίδια .... και προσωπικές εκτιμήσεις! Δεν εμπιστεύομαι κανέναν Υπουργό και "αποκλειστικό" συνομιλητή του....
Δεν πιστεύω σε απεργιακές κινητοποιήσεις που χωρίζουν τους δήθεν ... Υπουργούς σε "καλούς" και "κακούς" και που με αυτό τον τρόπο χάνουν το πραγματικό τους νόημα!
Αρνούμαι όμως και να υποκύψω σε...... εκβιασμούς .... και τετελεσμένες αποφάσεις.

Οι προηγούμενες κινητοποιήσεις του Π.Φ.Σ. απέδειξαν αυτό που όλοι γνωρίζουμε:
Η ΗΓΕΣΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ!!! Αυτή που μας έφερε ως εδώ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΓΗΘΕΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ! Ο Αγώνας όμως χρειάζεται ». 

Πάντως οι φαρμακοποιοί δεν είναι τυχαία στα κάγκελα καθώς άλλα τους υποσχέθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα γίνουν και άλλα γίνονται. Η συμφωνία με την τρόικα είχε πολλές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις τις οποίες η κυβέρνηση απέκρυψε από τους φαρμακοποιούς και μάλιστα τους παρουσίασε μια άλλη πραγματικότητα. 

Γεγονός όμως επίσης καθόλου τυχαίο καθώς τις συνομιλίες με τον Άδωνι Γεωργιάδη είχε αναλάβει ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κυριάκος Θεοδοσιάδης ο οποίος και προκήρυξε την απεργία διαρκείας ζητώντας και την παραίτηση του Άδωνι Γεωργιάδη. 

Τελικά όμως παρά τις διαβεβαιώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται εντός σούπερ μάρκετ και το ωράριο τους θα ανοίξει πλήρως και το ιδιοκτησιακό καθεστώς θα αλλάξει άρδην. Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως ρίχνει περαιτέρω λάδι στη φωτιά αφού διαμηνύει μέσω κύκλων ότι αν δε σταματήσουν τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις θα αλλάξει στάση και θα στραφεί εναντίον τους. 

Η πραγματικότητα όμως έχει ως εξής:

-Η ελεύθερη διάθεση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ξεκινά κανονικά. Τελικά στο πολυνομοσχέδιο προωθείται η σχετική ρύθμιση μετά από συνεννόηση με την τρόικας ως εξής: τα ΜΗΣΥΦΑ μπορούν να πωλούνται σε φαρμακείο το οποίο είναι δυνατόν να βρίσκεται και εντός άλλους καταστήματος δηλαδή και εντός σούπερ μάρκετ. 

-Το ιδιοκτησιακό ανοίγει επίσης καθώς κάθε φαρμακοποιός μπορεί να ανοίξει όσα φαρμακεία θέλει ανεξάρτητα από την απόσταση. 
«Θα βάλουμε φραγμούς. Το πολύ μέχρι τέσσερα θα μπορεί να ανοίγει κανείς» διευκρινίζει ο υπουργός υγείας απαντώντας στους ισχυρισμούς των φαρμακοποιών ότι κάποιος μπορεί να δημιουργήσει και 100 φαρμακεία. 

Με τις ρυθμίσεις που προωθούνται απελευθερώνεται και το ωράριο καθως κάθε φαρμακοποιός θα ανοίγει όποτε θέλει και όποτε μπορεί χωρίς να έχει υποχρέωση να το δηλώσει σε καμία αρμόδια αρχή. Με τον τρόπο αυτό βέβαια οδηγούνται στο λουκέτο τα μικρά οικογενειακά φαρμακεία στα οποία συνήθως απασχολούνται 1-2 άτομα και δεν έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται νυχθημερόν. 
Τη νέα κόντρα κυβέρνησης-φαρμακοποιών θα την πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς που μπαίνουν σε νέο Γολγοθά αναζήτησης των φαρμάκων τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου