Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Επιστολή - καμπανάκι από τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας στον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για την υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας

BEST.GR. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α., για το 2011 η Ελλάδα είχε κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας κατά 1.000 ευρώ λιγότερα από τον μ.ο. των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτριο Κοντό και με κοινοποίηση στον υφυπουργό υγείας Αντώνη Μπέζα, έστειλε το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Πάτρας θέτοντας το κρίσιμο ζήτημα της υποχρηματοδότησης της δημόσιας υγείας σε αριθμούς.

Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή.

κ. Πρόεδρε,

Την «ωμή» πραγματικότητα αποτυπώνουν οι τελευταίες διεθνείς συγκρίσεις του Ο.Ο.Σ.Α. για την απόδοση των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας και υγείας, όσον αφορά την πρόσβαση, την ποιότητα και τις δαπάνες υποστήριξης των υγειονομικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ο.Ο.Σ.Α., για το 2011, η Ελλάδα είχε κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας κατά 1.000€ λιγότερα από το μέσο όρο των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α.

Οι δαπάνες Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα βρίσκονταν ήδη από το 2011 κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ (2.500 ευρώ ανά πολίτη) και συγκρίνονταν μόνο με εκείνες των πρώην «ανατολικών» κρατών (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Εσθονία).


Στη χώρα μας παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση κατά κεφαλήν δαπανών για τη δημόσια υγεία μεταξύ των χωρών του Ο.Ο.Σ.Α., (2009-2011, μείωση κατά 11,1%), την ώρα που ο μέσος όρος του Οργανισμού είχε αύξηση κατά 5%.

ΟΟΣΑ 2
Η μεγαλύτερη μείωση στις δαπάνες υγείας παρατηρήθηκε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), η οποία πλησίαζε το 18!!

ΟΟΣΑ 3

Επομένως οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ, από την αρχή της λειτουργίας του, ήταν και εξακολουθούν να είναι ελλειμματικοί και εντελώς πλασματικοί, υπολειπόμενοι σημαντικά του αντικειμενικά ελαχίστου που απαιτείται για την επαρκή υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού.


κ. Πρόεδρε,

Θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στους ασφαλισμένους, αλλά και στους συμβεβλημένους ιατρούς, άμεσα τα ακόλουθα στοιχεία:

Ποιες ήταν οι συνολικές και αναλυτικές (ανά Κ.Α.Ε.) δαπάνες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) κατά τα έτη 2012-2013;

Με ποια κριτήρια (επιδημιολογικά, πληθυσμιακά, επιστημονικά, κλπ) καταρτίστηκαν οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί; Ανταποκρίνονται επιστημονικά στις ανάγκες πρόληψης, διάγνωσης και προαγωγής υγείας του πληθυσμού; Υπήρχε πρόβλεψη πιθανής αύξησης του προϋπολογισμού για την κάλυψη αναγκών των ασφαλισμένων σε παρακλινικές εξετάσεις, που μέχρι πρόσφατα εξυπηρετούντο από τα δημόσια πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ;

Ποιος είναι ο ακριβής προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους και ποιες είναι οι συνολικές και αναλυτικές (ανά Κ.Α.Ε.) προβλεπόμενες δαπάνες για την ΠΦΥ; Σε ποιο βαθμό έχει εκτελεστεί ήδη ο προϋπολογισμός του 2014, για το πρώτο δίμηνο;

Με ποια ακριβώς «μαθηματική εξίσωση» εκτιμώνται οι, μη προβλεπόμενες από την αρχική σύμβαση, επιστροφές χρήματος rebate και clawback; Για ποιο λόγο δεν θα καταβληθεί καθόλου από τον Οργανισμό το 90% της προκαταβολής των δαπανών των παρακλινικών εξετάσεων για το τελευταίο τετράμηνο του 2013, μαζί με το ήδη παρακρατηθέν 10%;

Πότε επιτέλους θα αποδοθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ, που εκκρεμούν από το 2011, που αποτελούσαν και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού της χώρας;

Επειδή η πάγια τακτική του Οργανισμού είναι να υποχρεώνει τους συμβεβλημένους ιατρούς να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους μέσω του Κανονισμού Παροχών και εκ των υστέρων να μειώνει τους προϋπολογισμούς και να επιβάλλει παράνομα «κουρέματα» και επιστροφές χρήματος από τους παρόχους, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, σας εφιστούμε την προσοχή ότι ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται πλέον σε τροχιά χρεοκοπίας, από τις αλλεπάλληλες «ακάλυπτες επιταγές» του ΕΟΠΥΥ.

Με αίσθημα απόλυτης ευθύνης γνωστοποιούμε στους ασφαλισμένους, ότι όπως προκύπτει από τα παραπάνω, ο Οργανισμός δεν μπορεί να στηρίξει επαρκώς την χρηματοδότηση ποιοτικών υπηρεσιών, οι οποίες έχουν ανελαστικό κόστος, και ως ιατρικός κόσμος δεν θα ενδώσουμε σε λογικές έκπτωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας σε τριτοκοσμικές συνθήκες».

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Άννα Μαστοράκου και ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Γεώργιος Σκρουμπής.

1 σχόλιο:

  1. Πολλα μπράβο στον ΙΣΠατρων και την κα Μαστοράκου προσωπικά για αυτήν την πολύ ουσιαστική επιστολή που βάζει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και για το ´εξοχο blog της.
    Ελένη Παναγιωτοπούλου Καρδιολόγος, Άργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή