Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Διευκρινίσεις από τον ΕΟΠΥΥ για τους Γενικούς Ιατρούς

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - VIRUS.COM.GR

Τα ζητήματα «αιχμής» για τους Γενικούς Ιατρούς, με κυρίαρχο το θέμα της συνταγογράφησης βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης μεταξύ του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ, της ΕΛΕΓΕΙΑΣ και της Ελληνικής Ένωσης.

Οι εξηγήσεις που ζήτησε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από γενικούς γιατρούς για περιπτώσεις συνταγογραφήσεων, δεν συνιστούσαν πειθαρχικό έλεγχο αλλά ενημέρωση και προειδοποίηση με στόχο να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από την ιατρική αντίληψη συνταγογραφικές οδηγίες, διευκρινίστηκε κατά τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο Πρόεδρος και ο Γ.Γ. της ΕΛΕΓΕΙΑ και ο Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

Σύμφωνα με τους Γενικούς Ιατρούς η συνάντηση διεξήχθη σε «πάρα πολύ καλό κλίμα» και μάλιστα, αποφασίστηκε οποιοδήποτε αίτημα έχει αποσταλεί με τον κωδικό Π4, που παραπέμπει σε πειθαρχικό παράπτωμα, επί του παρόντος παγώνει.

Κοινή απόφαση ήταν η δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων για τη συνταγογράφηση, για την επεξεργασία του οποίου θα συσταθεί ομάδα, με τη συμμετοχή και των Γενικών Ιατρών και συγκεκριμένα των δύο Γ.Γ. (Α. Μπατίκας από ΕΛΕΓΕΙΑ και Ε. Φραγκούλης από την Ένωση). Η επιτροπή θα αναλάβει να καταγράψει και τις διάφορες Υπουργικές Αποφάσεις και έγγραφα του ΚΕΣΥ, που σχετίζονται με το θέμα, ώστε όπου υπάρχει αναντιστοιχία να ενημερώνεται ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας.

Όπως άλλωστε έχει διατυπώσει η ΕΛΕΓΕΙΑ και η Ένωση, στο πλαίσιο της ΠΦΥ οι Γενικοί Ιατροί θα πρέπει να έχουν δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων σε όλο το φάσμα της ιατρικής. Μάλιστα, γιατροί και ΕΟΠΥΥ βρέθηκαν στο ίδιος μήκος κύματος σε ότι αφορά την παρακολούθηση, ενημέρωση και προειδοποίηση «εκείνων των ιατρών, σε όποια ειδικότητα και αν ανήκουν, όταν συνταγογραφούν φάρμακα εκτός ένδειξης ή υπερβαίνουν σε ποσότητα τη μέγιστη μηνιαία δοσολογία του φαρμάκου».

«Η εμμονή μας και η άποψη μας, έχει ήδη εκφραστεί με το γράμμα του Προέδρου, όπου σημειώνουμε ότι δεν υπάρχουν φάρμακα ή παραπομπές ανά ειδικότητα αλλά ιατρική φαρμακευτική αγωγή και εργαστηριακός έλεγχος που αφορούν στην πρώτη γραμμή και οι Γενικοί Ιατροί πρέπει να έχουν αυτά ως οδηγούς και στόχους στη λειτουργία τους. Πέρα από αυτά, είναι γνωστό ότι υπάρχουν φάρμακα για νοσοκομειακή χρήση καθώς και πολύ ειδικά φάρμακα που αφορούν σπάνιες και πολύ εξειδικευμένες παθήσεις», σημειώνουν. 

Βέβαια, ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να συμφωνεί πως οι γενικοί ιατροί δεν μπορούν να αποκλειστούν από την συνταγογράφηση φαρμάκων πρώτης γραμμής, «με δεδομένο ότι στην περίπτωση ομαδοποίησης της συνταγογράφησης ανά ειδικότητα το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η ταλαιπωρία και η οικονομική επιβάρυνση των ασθενών».

Κατά τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δ. Κοντό, θα πρέπει να ορισθεί σαφής διαδικασία για την συνταγογράφηση ακόμα και των πολύ ειδικών φαρμάκων από τον Γενικό/Οικογενειακό ιατρό με γνωμάτευση Νοσοκομειακού και ειδικού ιατρού. «Άλλωστε η φιλοσοφία του Οικογενειακού Ιατρού που προωθείται τόσο από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όσο και την Ευρώπη και την Task force δεν είναι αυτή του αποκλεισμού του Γενικού Ιατρού από την συνταγογράφηση και την παραπομπή για εργαστηριακό έλεγχο αλλά η βέλτιστη και ποιοτική ιατρική φροντίδα του πληθυσμού».

1 σχόλιο:

  1. Τις υπόλοιπες ιατρικές εταιρίες και άλλων ειδικοτήτων θα τις ακούσετε ή μόνο τους γενικούς ιατρούς αναγνωρίζετε σε αυτή τη χώρα; γιατί κάτι τετοιο φαίνεται. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή