Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Διασφαλισμένη η επάρκεια αίματος στη χώρα μας

Με αφορμή δημοσιεύματα στα οποία γίνεται λόγος για στάση πληρωμών σε ό,τι αφορά την προμήθεια ασκών αίματος από την Υπηρεσία Αιμοδοσίας της Ελβετίας, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα καθώς οι λογαριασμοί πληρώνονται κανονικά.
IATRONET


Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο του 2015 έχει καταβληθεί το ποσό των 3.300.640 ευρώ, με τελευταία πληρωμή στις 13 Ιουλίου, ύψους 511.000. Η υπολειπόμενη προς διάθεση πίστωση για το έτος 2015 ανέρχεται σε 974.810 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η εισαγωγή μικρής ποσότητας αίματος από την Ελβετία (περίπου 30.000 μονάδες) συμπληρώνει τις ετήσιες ανάγκες της χώρας, που ανέρχονται σε περίπου 600.000 μονάδες.

Συνεπώς, η συνέντευξη του, Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελβετικής Υπηρεσίας Αιμοδοσίας, Rudolf Scwabe, στη γερμανική εφημερίδα Suddeutche Zeitung, που αναδημοσιεύθηκε σε ελληνικά ΜΜΕ, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Αντιθέτως, αυτές οι ενέργειες καλλιεργούν αίσθημα ανασφάλειας στην κοινή γνώμη, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες.

Η επάρκεια αίματος στη χώρα είναι διασφαλισμένη και αποτελεί βασική προτεραιότητα του στρατηγικού σχεδίου του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.Κ.Ε.Α).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου