Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Άγριος πόλεμος Γιατρών-ΕΟΠΥΥ! Η μάχη για τα χρέη




Δήμητρα Ευθυμιάδου - HEALTH REPORT.GR

Συνεχίζεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των συμβεβλημένων γιατρών του ΕΟΠΥΥ και του Οργανισμού.


Όλα ξεκίνησαν όταν η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προειδοποίησε τους συμβεβλημένους γιατρούς πως αν διακόψουν τη δωρεάν εξέταση στους ασφαλισμένους, θα βρεθούν εκτός οργανισμού.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφερόταν ειδικά σε εκείνους τους παρόχους υγείας που χρεώνουν τους ασθενείς τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα.

Οι γιατροί ανταπάντησαν κάνοντας σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, καλώντας τον μάλιστα να ξεχρεώσει τους γιατρούς για τις υπηρεσίες που έχουν προσφέρει.


Ενδεικτικά ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας κάλεσε «για άλλη μια φορά τονΕΟΠΥΥ, να πληρώσει άμεσα τις οφειλές του, στους συμβεβλημένους γιατρούς και να σταματήσει να εκτοξεύει απειλές απέναντι στον ιατρικό κόσμο που συνεχίζει απλήρωτος, να στηρίζει το υπό κατάρρευση σύστημα υγείας».

Ωστόσο προέτρεψε τους συμβεβλημένους γιατρούς να μην προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες διακόπτοντας τις δωρεάν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους καθώς όπως σημειώνει: «μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα νομιμότητας στη σύμβασή τους – όπως αποφάνθηκε στη σχετική της εισήγηση, για το θέμα η νομική υπηρεσία του ΙΣΑ».

Όμως ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, κακόβουλες απειλές που έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την κατάρρευση της Π.Φ.Υ.».

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλοι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας που βλέπουν τους γιατρούς να μαραζώνουν οικονομικά λόγω της τεράστιας αποπληρωμής των οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ.

Ενδεικτικά ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης λέει σχετικά με τις προειδοποιήσεις του ΕΟΠΥΥ για διακοπή της σύμβασης με γιατρούς: «Συνηθισμένη τακτική η εκτόξευση απειλών, με τον «ευφυή» τρόπο της προειδοποίησης, και την προσφιλή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Σαν να μη πέρασε ούτε μια μέρα».

Πάντως περίπου 3,5 χρονιά μετά τη δημιουργία του, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει εκατομμύρια ευρώ τόσο στους συμβεβλημένους γιατρούς όσο και στους άλλους ιδιώτες παρόχους.

Και αυτό επειδή το εγχείρημα δε χρηματοδοτήθηκε ποτέ ουσιαστικά με αποτέλεσμα όλοι όσοι συνεργάζονται με τον μεγαλύτερο Οργανισμό Υγείας της χώρας να παραμένουν απλήρωτοι επί χρόνια.

Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ απορρόφησε τους κλάδους Υγείας των ασφαλιστικών ταμείωναλλά δεν πήρε ταυτόχρονα και τα κονδύλια που αντιστοιχούσαν. Ανέλαβε μόνο χρέη με συνέπεια σήμερα να είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση.

1 σχόλιο:

  1. Μονομερεις ενέργειες? τι ειναι αυτό ? η παύση πληρωμών πρός τούς εργαστηριακούς μήπως? το αυθαίρετο κατα το δοκούν και εξω απο κάθε σύμβαση rebate -claw back μήπως ?, ή μηπως η παντελής μη υπαρξη κάποιας στοιχειώδους σύμβασης?, μάλλον οχι συνάδελφοι διοτι τοτε θα τα ειχαν καταγγείλει οι μεγάλοι συνδικαλοπατέρες μας και πρωτίστως το υπουργείο σαν θεματοφύλακας του νομου και της τάξης που θέλω να πιστευω οτι ειναι.---Θωμόπουλος Ιωάννης/ βιοπαθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή