Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

«Κρείττον του λαλείν, το σιγάν»



Νέο δελτίο τύπου, παλαιού πνεύματος αυτό το τελευταίο του ΕΟΠΥΥ, ημ/νίας 23.7.2015. Συνηθισμένη τακτική η εκτόξευση απειλών, με τον «ευφυή» τρόπο της προειδοποίησης, και την προσφιλή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Σαν να μη πέρασε ούτε μια μέρα.

Είμαστε ΙΑΤΡΟΙ, κι όχι πάροχοι υγείας. Για όλους εμάς τους ιατρούς, ΙΑΤΡΙΚΗ σημαίνει φροντίδα, ενδιαφέρον, αγωνία, σεβασμό, δεν είναι απλά παροχή υπηρεσιών. Αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα της κοινωνίας στο ιατρείο μας. Βιώνουμε το άγχος της επιβίωσης των συμπολιτών μας μέσα από τα προβλήματα του πολυτιμότερου ανθρώπινου αγαθού, της υγείας τους. Κρινόμαστε καθημερινά για την επιστημονική επάρκεια μας, τις διαγνώσεις, τις θεραπευτικές επιλογές, αλλά και κυρίως την ανθρωπιά μας, από ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ μας ( εμείς δεν έχουμε πελάτες).

Προκαλούν πραγματικά θλίψη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «παλαιών» ταμείων (ΝΑΤ, ΤΑΠ-ΟΤΕ κτλ) που ακόμα δεν έχουν αποδοθεί. Η παρακράτηση του 10%, ο γνωστός πρόχειρος λογιστικός έλεγχος, που από το 2012, επίσης ακόμα δεν έχει αποδοθεί. Τα ψευδή εκκαθαριστικά σημειώματα προς τους συμβεβλημένους εργαστηριακούς και κλινικό-εργαστηριακούς ιατρούς, που οδηγούν σε αληθή βαριά φορολογία και που ακόμα δεν έχουν τροποποιηθεί, παρά τις υποσχέσεις. Η αναδρομική εφαρμογή plafond, τα clawback και τα rebate, οι ελεγκτικές εταιρίες, κάνουν τους εργαστηριακούς, από τους δώδεκα μήνες εργασίας (όχι δουλειάς), να αμείβονται μόνο για τους πέντε. 

Και μια μικρή λεπτομέρεια. Οι κλειστές τράπεζες, τα ΑΤΜ’s, τα Capital controls αφορούν όλους, κι εμάς τους ιατρούς. Οι προμηθευτές αναλωσίμων απαιτούν να πληρώνονται προκαταβολικά. Τα έξοδα διατήρησης του ιατρείου παραμένουν ανελαστικά. Στις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δε ζητούμε τίποτα παραπάνω από τον σεβασμό και την αναγνώριση της πολιτείας. 

Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε ακολουθείστε την ρήση των αρχαίων: «Κρείττον του λαλείν, το σιγάν».

ΧΑΡΗΣ Χ. ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου