Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Η αγωνία των προμηθευτών για τις ελλείψεις υλικών και η αργοπορία των εγκρίσεων της Επιτροπής Τραπεζικών Συναλλαγών



Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις τελευταίες εβδομάδες την κατάσταση στο ΕΣΥ οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με αναλώσιμα και υλικά, τα οποία στερεύουν επικίνδυνα.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Η τραπεζική αργία με τα capital controls που επιβλήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, ήταν αρκετή για να φέρει τα πάνω κάτω και να δημιουργήσει ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα στην ήδη τεταμένη κατάσταση που επικρατεί ήδη εδώ και χρόνια στα νοσοκομεία με τις ελλείψεις των υλικών, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση.

Το πρόβλημα με τις ελλείψεις είναι διττό σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ κ. Παύλος Αρναούτης, καθώς από την μία πλευρά υπάρχει σαφώς η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και από την άλλη, η Εδική Επιτροπή Εγκρίσεων Τραπεζικών Συναλλαγών καθυστερεί ιδιαίτερα να εγκρίνει τα αιτήματα των επιχειρήσεων που ζητάνε να προχωρήσουν εισαγωγές από το εξωτερικό.

Υπάρχει μεγάλη αγωνία, σημειώνει ο κ. Αρναούτης αλλά θα πρέπει να δράσουμε όλοι με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Επομένως συνεχίζει, το μείζον θέμα αυτή την στιγμή, είναι η έλλειψη ρευστότητας, με αποτέλεσμα τα αναλώσιμα να έρχονται με το σταγονόμετρο από το εξωτερικό και νομοτελιακά με το σταγονόμετρο να κατευθύνονται και στα νοσοκομεία. Μπορεί να ζητάμε μία συγκεκριμένη ποσότητα από τους συνεργάτες μας και τους οίκους του εξωτερικού, και λόγω της κατάστασης να λαμβάνουμε μειωμένη την ποσότητα αυτή.

Ήδη σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατροτεχνολογικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων μεταξύ των μελών του, οι 14 από τις 29 εταιρείες δήλωσαν πως έχουν κάτω από 5 αιτήματα προς έγκριση στην Επιτροπή Τραπεζικών Συναλλαγών και οι 10 από 5 έως 10 αιτήματα. Οι αξίες των προιόντων τα οποία ζητά η κάθε εταιρεία, κυμαίνονται μεταξύ 10.000 έως 50.000 ευρώ. Επιπλέον, από τις 29 επιχειρήσεις, οι 21 δεν έχουν λάβει καμία απάντηση ακόμη από την Ειδική Επιτροπή.

Όσον αφορά στις ελλείψεις υλικών, ο ταμίας του ΣΕΙΒ κ. Κώστας Μαριάκης αναφέρει ότι σε έλλειψη βρίσκονται αντιδραστήρια για τις ομάδες αίματος, ταινίες μέτρησης σακχάρου, ορθοπεδικά υλικά, καθώς και πιο βαριά αναλώσιμα, όπως καρδιολογικά, βηματοδότες, απινιδωτές.

Και οι δύο άνδρες όμως τόσο ο κ. Αρναούτης, όσο και ο κ. Μαριάκης όμως, ευελπιστούν η κατάσταση να ομαλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα καθώς το πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας σε λίγο καιρό, θα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Οι ενδείξεις όμως, δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου