Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Μετωπική σύγκρουση Συμβεβλημένων Ιατρών –ΕΟΠΥΥ

- VIRUS.COM.GR

«Καταιγίδα» ετοιμάζεται να ξεσπάσει στον ΕΟΠΥΥ, με τις σχέσεις του Οργανισμού με τους συμβεβλημένους γιατρούς να είναι «στο κόκκινο». Από τη μια πλευρά, οι γιατροί προειδοποιούν με επισχέσεις, από την άλλη ο Οργανισμός προειδοποιεί πως η όποια διακοπή παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους συνιστά μονομερή καταγγελία της σύμβασης.

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, με τους γιατρούς να δηλώνουν ένα βήμα πριν από τον οικονομικό «γκρεμό», λόγω των καθυστερημένων πληρωμών, των rebate, των claw back, αλλά και των capital control και της πρόσφατης τραπεζικής αργίας. Η μόνη, έσχατη αντίδραση, κατά τους συμβεβλημένους γιατρούς, είναι η επίσχεσης παροχής υπηρεσιών.

Μετά τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών (διαβάστε εδώ), που απέστειλε μάλιστα εξώδικο στον ΕΟΠΥΥ παραθέτοντας αναλυτικά τους λόγους που οδηγούν τους γιατρούς της περιοχής στην απόφαση να σταματήσουν να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του οργανισμού, στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλοι Σύλλογοι.

Τα μέλη Ιατρικών Συλλόγων από περιοχές όπως το Κιλκίς, η Δράμα, η Καβάλα αλλά και αλλού, εμφανίζονται έτοιμοι να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Μονόδρομο χαρακτηρίζει την επίσχεση παροχής υπηρεσιών, όμως, και η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ).

«Ληξιπρόθεσμες οφειλές που εκκρεμούν από το 2011, απλήρωτες οφειλές του 10% των επισκέψεων από το 2012, τρέχουσες αμοιβές που δεν δρομολογούνται, έχουν φέρει τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ σε οριακά σημεία ρευστότητας. Πολλαπλά κουρέματα, clawback rebate στις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις έχουν καταστήσει πρακτικά ζημιογόνα την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω της σύμβασης», αναφέρει ανακοίνωση της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

ΕΟΠΥΥ

Ήταν, όμως, η αναφορά του ΕΟΠΥΥ για τις επιπτώσεις της επίσχεσης που φαίνεται να εξόργισε τους συμβεβλημένους γιατρούς.

Στην ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, σημειώνεται πως «η διακοπή παροχής υπηρεσιών συνιστά μονομερή καταγγελία της σύμβασης και όσοι το επιχειρήσουν, είναι αυτονόητο ότι θα διακόψουν τη σύμβαση που έχουν με τον Οργανισμό».

Ο Οργανισμός εξαπολύει βέλη εναντίον των ιατρικών συλλόγων τονίζοντας πως «οι αποφάσεις για διακοπή παροχής υπηρεσιών στρέφονται πρωτίστως κατά των ασφαλισμένων και κυρίως των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα».

«Το γεγονός ότι Ιατρικοί Σύλλογοι και ομάδες παρόχων υγείας, με κλειστές τράπεζες και ουρές συνταξιούχων στα ΑΤΜ, αναγκάζουν τους πολίτες να πληρώνουν (πως άραγε;) για τις αναγκαίες εξετάσεις τους, προκαλεί θλίψη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, τονίζει ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του «και αφήνει τις συγκεκριμένες ενέργειες κάποιων Ιατρικών Συλλόγων στην κρίση των ασφαλισμένων».

ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

Απαντώντας η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, αφού αναδεικνύει τη δυσχερή οικονομική κατάταση στην οποία έχουν περιέλθει οι συμβεβλημένοι γιατροί, υπενθυμίζοντας ότι αν και απλήρωτοι για μήνες και χωρίς να έχει λυθεί οριστικά το θέμα των συμβάσεων, συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πολίτες.

«Και ενώ το 90% των ασφαλισμένων εξυπηρετούνται μέσω των συμβεβλημένων ιατρών, διαπιστώνεται αξιοσημείωτη «αμνησία» όσον αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις του Οργανισμού προς τους ιδιώτες ιατρούς», αναφέρει η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

«Τα όρια αντοχής των ιατρών του ΕΟΠΥΥ έχουν εξαντληθεί προ πολλού. Λόγω των capital controls οι προμηθευτές μας απαιτούν άμεσα την πληρωμή όλων των αναλωσίμων […] Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο ΕΟΠΥΥ απειλεί με διακοπή της σύμβασης σε όσους λόγω ανωτέρας βίας προχωρήσουν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ», σχολιάζει και προσθέτει με κεφαλαία γράμματα:

«Επιστρέφουμε την απειλή και προειδοποιούμε τον ΕΟΠΥΥ ότι τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί και μια καθολική επίσχεσης παροχής υπηρεσιών είναι πλέον μονόδρομος για το σύνολο του ιατρικού κόσμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου