Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Λαλίστατος Πολάκης από Κοζάνη: Οι μίζες του ΕΚΑΒ, η ΠΦΥ και οι «γκρίζες» κυβερνήσεις 1996-2009Λαλίστατος αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης την διάρκεια της τελετής παράδοσης των 14 ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στην Κοζάνη το Σαββατοκύριακο, τονίζοντας με έμφαση, ότι «Δεν τα βρίσκανε στην μίζα, γι’ αυτό καθυστερούσε επί τόσα χρόνια ο διαγωνισμός που ξεκίνησε το 2007 για την προμήθεια των ασθενοφόρων». 

Ο Π. Πολάκης χαρακτήρισε ως αμαρτωλή την ιστορία του διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2007, ο οποίος στην συνέχεια μπλοκαρίστηκε για τέσσερα χρόνια, ενώ ακολούθησαν τρεις αλλαγές στις διοικήσεις του ΕΚΑΒ σε σχέση με τις πολιτικές ηγεσίες. «Όλα αυτά - σας το λέω καθαρά - έγιναν γιατί δεν τα έβρισκαν στην μίζα».

Κατά τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, «συντομεύθηκε η διαδικασία ελέγχου στο Ελεγκτικό Συνέδριο από έξι μήνες σε 15 ημέρες και έτσι καταφέραμε να προμηθευτούμε τα ασθενοφόρα».

Στο ελληνικό κράτος – συνέχισε ο κ. Πολάκης - τα ασθενοφόρα κόστισαν 48.000 ευρώ έκαστο, ενώ για τα 96 ασθενοφόρα που υπολείπονται, προβλεπόταν για το καθένα να καταβληθούν 63.000 ευρώ. «Αρνηθήκαμε να πληρώσουμε για το ίδιο προϊόν περισσότερα χρήματα και έτσι θα γίνει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια των υπόλοιπων ασθενοφόρων» υπογράμμισε.

Αναφορικά με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο υπουργός, μίλησε για «βαθύ παρακράτος» που προσπάθησε να ακυρώσει τον διαγωνισμό της στελέχωσης των ΜΕΘ με 400 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και 100 θέσεις ιατρών. 

«Όμως δεν τα δεν τα κατάφεραν, και ανακοινώθηκε ο οριστικός πίνακας των 100 επιτυχόντων με τις υπογραφές της επιτροπής του ΚΕΕΛΠΝΟ (...) Είναι ο πίνακας που διορθώσαμε, γιατί βγάλαμε από την μέση τα μπιλιετάκια των βουλευτών και των υπουργών, γιατί αυτοί έτσι είχαν μάθει να διορίζουν» υπογράμμισε.

Αναφορικά με την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη (ΠΦΥ), ο κ. Πολάκης αναφέρθηκε στην «πληγή» της μείωσης των γιατρών του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ " από 5.000 σε 2.500 μέσα σε μία εβδομάδα", συνεπεία των επιλογών της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, και υποσχέθηκε ότι στο νομοσχέδιο που έρχεται την προσεχή περίοδο, «θα δώσουμε τη δυνατότητα να μείνουν στο σύστημα οι γιατροί ως πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ θα να δώσουμε την δυνατότητα και σε αυτούς που έφυγαν, εάν το επιθυμούν να επιστρέψουν».

Σε άλλο σημείο της ομιλία του, ο κ. Πολάκης, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται το νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων το οποίο χαρακτήρισε «ως μεγάλη επανάσταση αντίστοιχη με αυτή του ΕΣΥ, με στόχο τα χρήματα που δαπανώνται να επιστρέφουν στους πολίτες».

Άσκησε δριμεία κριτική στις κυβερνήσεις από το 1996 μέχρι το 2009 για τον τρόπο που δαπάνησαν τα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία για την υγεία. «Κάθε χρόνο δαπανούσαμε από τον προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία 18 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 6,5 δισ. ευρώ ήταν μαύρο χρήμα υπερτιμολογήσεων. Κάντε τον λογαριασμό για να δείτε τι ποσοστό ήταν στο δημόσιο χρέος αυτό το γλέντι αυτό το πάρτι το οποίο έγινε από το 1996 μέχρι το 2009 στο χώρο της υγείας. Ακόμη και σήμερα, που η χρηματοδότηση λόγω μνημονίου έπεσε στα 10 δισ. ευρώ, ξέρουμε ότι οι μαύρες υπερτιμολογήσεις υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ» ανέφερε και υποσχέθηκε ότι αυτό θα το αλλάξει η κυβέρνηση την επόμενη περίοδο.

1 σχόλιο:

  1. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΦΑΤΣΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΑΝ ΣΑΣ ΠΕΙΘΕΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΠΟΥ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΗ ΜΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ! ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΡΜΑ ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ? ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΣΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή