Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Παραιτήθηκε η Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ. Τι καταγγέλει

Παραιτήθηκε η Υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ. Τι καταγγέλει


Παρελθόν για τη Δημόσια Διοίκηση αποτελεί από χθες η Άννα Τριχοπούλου, Δρ Κοινωνιολογίας και επί σειρά ετών υποδιοικήτρια στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως αναφέρει σε αποχαιρετιστήρια επιστολή προς τους συνεργάτες της, στην οποία δεν κρύβει την απογοήτευσή της, το τελευταίο διάστημα βρέθηκε αντιμέτωπη με συνθήκες που δεν της επέτρεπαν να παραμείνει στη θέση της, παρά το γεγονός ότι προώθησε το σύνολο των υποθέσεων της ΔΥΠε, εκτελώντας και χρέη διοικήτριας παράλληλα με τις αρμοδιότητές της.

«Αντί της αναγνώρισης αυτής της προσφοράς, βρίσκομαι αντιμέτωπη με αντιλήψεις και πρακτικές που δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια στη διοίκηση και δεν προάγουν τη διακηρυγμένη επιδίωξη μιας σύγχρονης, αξιοκρατικής, ανοικτής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, υποβαθμίζουν προωθητικές των υπηρεσιών υγείας πρωτοβουλίες με κίνδυνο την ακύρωσή τους, υπονομεύουν τη θέση μου και θίγουν την αξιοπρέπειά μου» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τριχοπούλου. Η ίδια εξηγεί ότι οι λόγοι αυτοί ουσιαστικά την εξαναγκάζουν σε παραίτηση, κάτι το οποίο όπως εκτιμά «δεν θα προέκυπτε σε ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των φορέων της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία της Δρ Άννας Τριχοπούλου ήταν η μακροβιότερη στην 7η ΔΥΠε, καθώς διορίστηκε Υποδιοικήτρια τον Οκτώβριο του 2012, ενώ το Μάρτιο του 2015 η θητεία της ανανεώθηκε, συμπληρώνοντας συνολικά 3 έτη και 7 μήνες στη συγκεκριμένη θέση.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Ηράκλειο 24 Μαΐου 2016

Αγαπητοί συνεργάτες,

Στις 18 Μαΐου 2016 υπέβαλα στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό την παραίτησή μου από τη θέση της Υποδιοικήτριας της 7ης ΥΠε Κρήτης που κατέχω, στην οποία διορίστηκα αρχικά τον Οκτώβριο του 2012 και στη συνέχεια ανανεώθηκε η θητεία μου τον Μάρτιο του 2015.

Κατά τη θητεία μου στη Διοίκηση της 7ης ΥΠε (3 έτη ως υποδιοικήτρια και 7 μήνες ως εκτελούσα χρέη διοικήτριας), κατέβαλα κάθε προσπάθεια, παρά τους χαλεπούς καιρούς της πολύπλευρης κρίσης, να διατηρήσουμε ένα κατά το δυνατόν αξιοπρεπές επίπεδο υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας. Συνεργάστηκα σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και συνεννόησης με άτομα διαφορετικών ιδεολογικών και κομματικών πεποιθήσεων και με εκπροσώπους φορέων απ΄ όλη την Κρήτη, με μοναδικό γνώμονα την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Προερχόμενη από τον χώρο της δημόσιας διοίκησης στον οποίο διετέλεσα 33 χρόνια , σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας , πίστευα βαθιά στο θεσμό της περιφερειακής αποκέντρωσης του εθνικού συστήματος υγείας και συνέβαλα στην καθιέρωσή του και στην καταξίωσή του. Θεωρώ ότι συνέβαλα στους τομείς των αρμοδιοτήτων μου στη βελτίωση των δεικτών αποτελεσματικότητας της 7ης ΔΥΠε και στην υψηλή κατάταξή της στο σύνολο των υγειονομικών περιφερειών της χώρας.

Έκλεισα την μακροβιότερη θητεία στη διοίκηση της 7ης Υπε διάρκειας 3,5 και πλέον ετών . Μου δόθηκε η ευκαιρία με συνεργάτες εσάς, να προχωρήσουμε καινοτομίες και πολιτικές και να πετύχουμε αποτελέσματα σε περίοδο κρίσης, κατάρρευσης και απογοήτευσης: εξοικονόμηση πόρων, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, πιστοποιήσεις κατά ISO, νέες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, καινοτόμα e-health προγράμματα, βήμα στον πολίτη να εκφράσει με θάρρος τη γνώμη του και να διατυπώσει την καταγγελία του, πιστοποίηση του εθελοντή υγείας, διαρκής αξιολόγηση της ικανοποίησης των χρηστών από τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες υγείας στην Κρήτη. 

Στο έργο αυτό σημαντική ήταν η συμβολή των στελεχών και του προσωπικού της ΔΥΠε και του ανθρώπινου δυναμικού όλων των υπηρεσιών υγείας, με τους οποίους συνεργάστηκα αρμονικά χωρίς κανενός είδους διακρίσεις και τους ευχαριστώ θερμά για τη συμβολή τους αυτή. Καθοριστική ήταν η συμβολή του Περιφερειάρχη της Κρήτης και των συνεργατών του, των Δημάρχων, της Διοίκησης του ΤΕΙ Κρήτης, της Κοσμητείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Διοίκησης του ΙΤΕ , των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων.

¨Ήταν μια περίοδος γεμάτη πρωτόγνωρες εμπειρίες και προκλήσεις αλλά και απογοητεύσεις. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους εσάς που συμπορευτήκαμε , για τον κοινό στόχο: κάτι να πετύχουμε καλλίτερο για τον πολίτη που πάσχει, τον πολίτη που δεν έχει φωνή και που περιμένει από εμάς ότι πολυτιμότερο. Να του εξασφαλίσουμε τη σωματική και ψυχική του υγεία. Σε μια περίοδο που η χώρα μας έχει τα «πρωτεία» στα χαμηλά ποσοστά ΑΕΠ για την υγεία και την κοινωνική πολιτική και τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας που οι επιταγές της ορίζουν την πορεία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Σας διαβεβαιώνω ότι το ταξίδι μου αυτό στη διοίκηση της ΔΥΠε , αν και πολυτάραχο , άνοιξε δρόμους και σε εμένα προσωπικά: νέες ιδέες, νέες ευαισθησίες, νέες γνώσεις.

Σε όλη τη διάρκεια της υπερ-τριαντάχρονης θητείας μου στη δημόσια διοίκηση και στις θέσεις ευθύνης που ανέλαβα (Προϊσταμένη, Διευθύντρια, Πρόεδρος Οργανισμού, Διοικήτρια Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Αποκατάστασης, Υποδιοικήτρια και εκτελούσα χρέη Διοικήτριας 7ης ΔΥΠε), σε όλες τις περιπτώσεις μετά από την αξιολόγηση των προσόντων μου, εργάστηκα σ΄ ένα πλαίσιο αξιών και αρχών που συνίσταται στη μεθοδική και ακούραστη προσφορά, στην αξιοκρατία, στη διαφάνεια, στη νομιμότητα, στη δικαιοσύνη και στη χρηστή διαχείριση και διοίκηση. Υπηρέτησα τις θέσεις ευθύνης που ανέλαβα προς όφελος των πολιτών, με πνεύμα κοινωφέλειας και με βάση τις αξίες που διαμόρφωσα και μέσα από την ενεργό συμμετοχή μου από τη μεταπολίτευση και μετά στην αριστερά, σε κινήματα και συλλογικότητες (επιτρέψτε μου αυτή την προσωπική και μη υπηρεσιακή αναφορά για όσους σκόπιμα διαστρεβλώνουν την πολιτική μου διαδρομή, την οποία ποτέ άλλοτε έως τώρα δεν έχω επικαλεστεί).

Το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη ευθύνη παρέμεινα στη θέση μου, εκτελώντας παράλληλα με τις αρμοδιότητές μου και χρέη διοικήτριας, προωθώντας το σύνολο σχεδόν των υποθέσεων της ΔΥΠε και σε περίοδο θεσμικής εκκρεμότητας διορισμού διοικήσεων στα νοσοκομεία. Αντί της αναγνώρισης αυτής της προσφοράς, βρίσκομαι αντιμέτωπη με αντιλήψεις και πρακτικές που δεν εξασφαλίζουν τη συνέχεια στη διοίκηση και δεν προάγουν τη διακηρυγμένη επιδίωξη μιας σύγχρονης, αξιοκρατικής, ανοικτής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, υποβαθμίζουν προωθητικές των υπηρεσιών υγείας πρωτοβουλίες με κίνδυνο την ακύρωσή τους, υπονομεύουν τη θέση μου και θίγουν την αξιοπρέπειά μου. Οι λόγοι αυτοί και οι συνθήκες που διαμορφώνονται δεν μου επιτρέπουν να παραμείνω στη θέση μου και με εξαναγκάζουν σε παραίτηση, εξέλιξη η οποία δεν θα προέκυπτε σε ένα αντικειμενικό σύστημα αξιολόγησης των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των φορέων της.

Το έργο μου και η στάση μου είναι προς αξιολόγηση δική σας, των εποπτευομένων φορέων, των τοπικών φορέων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών της Κρήτης. 

Με εκτίμηση,

Άννα Τριχοπούλου

Δρ. Κοινωνιολόγος

1 σχόλιο: