Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Πάνω από 2,3 δισ. έχασε ο ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία



Βασιλική Κουρλιμπίνη

Την ώρα που οι επιχειρήσεις της Υγείας έχουν κυριολεκτικά "ξεχάσει" τις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, αφού εκτός από τους φαρμακοποιούς που έχουν εξοφληθεί για το μήνα Ιανουάριο, κανένας άλλος πάροχος δεν έχει λάβει ούτε ευρώ φέτος, τα στοιχεία που δίνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τις εισφορές που παρακρατούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ κανονικά θα έπρεπε να καταλήγουν στα ταμεία του Οργανισμού, είναι αποκαλυπτικά. 

Σύμφωνα λοιπόν με το Σύλλογο, μέχρι σήμερα οφείλονται στον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 2,3 δισ. ευρώ από εισφορές ασθένειας, που αν είχαν αποδοθεί κανονικά, τότε τα χρέη του Οργανισμού δεν θα είχαν εκτοξευτεί. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας από την άλλη, όπως δείχνει η τελευταία καταγραφή από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει ανέλθει στα 1,684 δισ. ευρώ, ένα μέρος των οποίων προγραμματίζεται να αποδοθεί μόνο μετά την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Όπως τονίζουν οι γιατροί, αν τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ, τότε και αυτός θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των οφειλομένων ποσών προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Και ενώ τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όσο και το υπουργείο Υγείας, είχαν υποσχεθεί στις επιχειρήσεις πως θα προγραμματιστούν πληρωμές μέσα στο Μάιο- και μάλιστα στο 100% των εκκαθαριζομένων δαπανών, μετά από πρόχειρο λογιστικό έλεγχο (5% των δαπανών)-, στελέχη της αγοράς εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικά, γνωρίζοντας τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Οργανισμός. Όπως τονίζουν, από την αρχή της χρονιάς εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά δωρεάν, εξαντλώντας την όποια ρευστότητα είχε μείνει στις επιχειρήσεις. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, καθώς οι πληρωμές προς τους προμηθευτές τους, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε αναλώσιμα και υλικά, δεν μπορούν να περιμένουν.

Η υστέρηση των εισφορών από τα ταμεία είναι πλέον μόνιμη. Είναι ενδεικτικό πως για το μήνα Απρίλιο, στα ταμεία του Οργανισμού εισέρρευσαν μόλις 170 εκατ. ευρώ από τα περίπου 370 εκατ. που έπρεπε να λάβει, ενώ ούτε η αύξηση των εισφορών στις συντάξεις στο 6% για την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ δεν καταλήγει τελικά σε αυτά.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στο χώρο των επιχειρήσεων, τη στιγμή που τόσο οι ιδιωτικές κλινικές όσο και τα διαγνωστικά κέντρα συζητούν αν θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους με τον Οργανισμό, ώστε να συνεχίζουν να δέχονται ασφαλισμένους. Με τους παρόχους όμως να λαμβάνουν ετησίως πληρωμές πέντε μηνών, αφού τα υπόλοιπα παρακρατούνται για claw back και rebate, ώστε να καλυφθούν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, πολλοί αναφέρουν πως δεν έχουν όφελος να διατηρούν τις συμβάσεις τους.

Συμπληρώνουν τέλος πως είναι πολύ δύσκολο να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές. Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται εκτός των άλλων να δει το σύνολο των εισφορών να ψαλιδίζεται ακόμη περισσότερο. Από τις περικοπές στις συντάξεις πιο συγκεκριμένα, ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να χάσει μόνο για φέτος 41 εκατ. ευρώ, ενώ για το έτος 2017 οι απώλειες εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα 72 εκατ. ευρώ, 74 εκατ. έως το 2018 και 75εκατ. ευρώ έως το 2019. Και αυτό γιατί με την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ του Οργανισμού για παροχές ασθενείας των συνταξιούχων να φτάνει το 6% (από τις αρχές του 2016 παρακρατείται εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ και από τις επικουρικές συντάξεις), όσο περικόπτονται οι συντάξεις, τόσο μειώνονται και οι πόροι που αντλεί ο Οργανισμός από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου