Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Το brexit «πληγώνει» την Ευρώπη στην έρευνα για την υγεία και την Βρετανία οικονομικά



Η αλήθεια είναι ότι η Βρετανία και ειδικότερα το Λονδίνο, αποτελούσε εδώ και χρόνια, αγαπημένο προορισμό όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και σχεδόν όλου του κόσμου, είτε για τουρισμό, είτε για σπουδές, είτε για διαμονή. Και μπορεί σημαντική μερίδα πολιτών παγκοσμίως να μην θαύμαζε το περίφημο Αγγλικό σύστημα Υγείας, το NHS, δεν μπορούσε όμως να μην θαυμάσει και να μην συζητήσει για τις μεγάλες επενδύσεις στην φαρμακοβιομηχανία, στα Ερευνητικά Ιδρύματα, πανεπιστήμια και Ινστιτούτα.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Άλλωστε η καινοτομία, η επένδυση στην τεχνολογία, οι Κλινικές Μελέτες, τα οικονομικά της υγείας, έχουν σε μεγάλο βαθμό την ρίζα τους στο Αγγλικό σύστημα υγείας. Επιπλέον, μην ξεχνάμε πως μερικές από τις πιο σημαντικές και ισχυρές φαρμακοβιομηχανίες τoυ κόσμου, είναι βρετανικές :η GlaxoSmithKline και η Astra Zeneca.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες που έχει στο δυναμικό της σήμερα η Astra Zeneca, είναι ο ελληνικής καταγωγής Dr. Mene Pangalos, ένας από τους κορυφαίους Νευροεπιστήμονες παγκοσμίως, τον οποίο συνάντησε το onMed τον Ιούνιο του 2015.

O Mene Pangalos, Ph.D., είναι ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του τμήματος Innovative Μedicines and Early Development Biotech Unit (τμήμα Βιοτεχνολογίας Καινοτόμων Φαρμάκων και Πρώιμης Ανάπτυξης) της AstraZeneca. Ως Senior Executive της εταιρείας, ο Mene έχει τη συνολική ευθύνη για τις δραστηριότητες για την ανακάλυψη μικρών μορίων και την πρώιμη ανάπτυξη. Ο Μene ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του στη Βιοχημεία στο Imperial College of Science and Technology και έλαβε το διδακτορικό του στη Νευροχημεία από το Ινστιτούτο Νευρολογίας, και τα δύο στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι Επισκέπτης Καθηγητής Νευροεπιστήμης στο King's College London.
Καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του, έχει αναγνωριστεί για την προώθηση και εξέλιξη της επιστημονικής καινοτομίας. Στη Wyeth, η ομάδα του αναγνωρίστηκε από το επιστημονικό περιοδικό R&D Directions, ως η ομάδα με το καλύτερο pipeline για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, ενώ το 2008 απονεμήθηκε στον Mene το βραβείο "Καινοτομία στη Βιομηχανία" (Ιnnovation in Industry Award) από την Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης για την εξαιρετική συμβολή του στην έρευνα της νευροεπιστήμης και στην ανακάλυψη φαρμάκων.

Ο Mene επιβλέπει ακόμα τη δημιουργία ενός καινούργιου ερευνητικού κέντρου στο Cambridge, μια επένδυση £330 εκατ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό ερευνητικό κέντρο με τις πιο σύγχρονες, state-of-the-art εγκαταστάσεις, το οποίο σχεδιάζεται με στόχο να ενισχύσει τη συλλογική επιστημονική καινοτομία και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική επιτυχία του επιστημονικού κλάδου που ασχολείται με την ανθρώπινη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Mene Pagkalos είναι ένας Έλληνας επιστήμονας, ο οποίος κάνει περήφανη την Ελλάδα διαπρέποντας στην Βρετανία με βρετανικά, και σίγουρα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το ερώτημα είναι εάν στο μέλλον επιστήμονες του βεληνεκούς του Πάγκαλος, θα αποφασίζουν να εργαστούν στην Βρετανία, ή τουλάχιστον σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες στην Βρετανία απασχολούν πάνω από 70.000 εργαζόμενους, συμβάλλοντας με πάνω από 9 δισεκατομμύρια λίρες στο βρετανικό ΑΕΠ, ενώ πραγματοποιούν επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη, οι οποίες ξεπερνούν ετησίως τα 4 δισ. λίρες!

Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) από τους πλέον αξιόπιστους σε όλον τον κόσμο – η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Λονδίνο- είναι υπεύθυνος για την κεντρική διαδικασία έγκρισης των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Ένας προβληματισμός που υπάρχει τώρα, είναι τι μέλλει γενέσθαι με την έδρα του, θα παραμείνει στην Βρετανία, μετά το Brexit;

To Brexit είναι μία νέα πραγματικότητα στην καθημερινή ζωή των Βρετανών (η οποία φυσικά θα μετουσιωθεί σε πράξη σε δύο περίπου χρόνια και όχι άμεσα, αν εν τω μεταξύ δεν προκύψει κάτι ανατρεπτικό ή και ελπιδοφόρο) αλλά και των υπολοίπων Ευρωπαίων.

Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η επόμενη ημέρα των Βρετανών και όσο ισχυρή και αυτάρκης και εάν είναι η χώρα, σίγουρα το γεγονός ότι θα βγει από το «άρμα» της ΕΕ θα της κοστίσει. Και βέβαια αυτό που θα κοστίσει πρωτίστως, είναι η έρευνα σε όλα τα πεδία και κυρίως στην υγεία. Διότι η Βρετανία είχε πολύ σημαντική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό θα εκλείψει τώρα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι Βρετανοί ερευνητές συνολικά είχαν λάβει ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις 8,8 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2013, ενώ τους αναλογεί περίπου το ένα πέμπτο των συνολικών χρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, σύμφωνα με το BBC.

Η Βρετανία επιπλέον, αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης για λαμπρά μυαλά, τόσο σε ερευνητικό επίπεδο όσο και σε επαγγελματικό. Ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση της Ελλάδας, ένα τεράστιο κύμα Ελλήνων – γιατρών, επιστημόνων, χημικών, βιολόγων, ανθρώπων που εργάζονται στην φαρμακοβιομηχανία- αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στην Βρετανία (μεταξύ άλλων χωρών όπως Γερμανία, Εμιράτα κλπ).

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα τελευταία χρόνια περίπου 400.000 Έλληνες έφυγαν για την Βρετανία, είτε για σπουδές, είτε για εργασία. Δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς θα αποφασίσουν πλέον να παραμείνουν εκεί, και φυσικά δεν γνωρίζουμε κατά πόσο θα είναι στοα εξής ελκυστική η χώρα, αφού για τους Έλληνες φοιτητές τουλάχιστον, τα δίδακτρα θα διπλασιαστούν. Φυσικά υπάρχουν πάντα τα εξαιρετικά πανεπιστήμια της Βρετανίας και αυτό είναι κάτι που δεν χάνεται ποτέ, αφού η γνώση είναι πάνω και πέρα από ένα Brexit.

Σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο ερευνώνται 7.000 νέα φάρμακα. Σε πολλά από αυτά, όπως είναι λογικό, η χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη είναι ευρωπαϊκή. Και το μεγάλο ζητούμενο, είναι να μην χαθεί αυτή η χρηματοδότηση, διότι στο τέλος της ημέρας, οι ασθενείς έχουν ανάγκη από νέες θεραπείες, ώστε να μπορούμε να μιλάμε και για συστήματα υγείας εξορθολογισμένα από περιττές δαπάνες.
Και εάν σήμερα υπάρχει έρευνα από την Γλασκώβη μέχρι την Κρήτη και από την Μπρατισλάβα μέχρι το Πόρτο, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι χάρις στην Ευρώπη, ένα πολύ μεγάλο μέρος της έρευνας με την οποία η ζωή μας γίνεται καλύτερη και μακροβιότερη είναι ευρωπαϊκό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου