Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΠΦΥ: Στόχοι, προτεραιότητες, ενστάσεις, εμπόδια


Η αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) δείχνει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας πιστεύουν εύλογα πως μόνο με τη λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου ΠΦΥ με άξονα τα «ιατρεία της γειτονιάς» είναι δυνατόν να βελτιωθεί η ποιότητα υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και παράλληλα να ελεγχθεί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση συνεχίζει τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει σταδιακά και για το 2016 έχει εξαγγείλει ότι θα ξεκινήσει η πιλοτική φάση σε 4 αστικές περιοχές της χώρας.

Στο επίμαχο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων των γιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι οι γιατροί θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μένει πάντως να διασαφηνιστεί πώς ακριβώς θα αμείβονται οι «οικογενειακοί ιατροί» και ειδικότερα αν θα υιοθετηθούν μοντέλα σύνδεσης της απόδοσης με τις αμοιβές.

«Αγκάθι» παραμένει φυσικά το τι μέλλει γενέσθαι με τους πρώην ιατρούς του ΙΚΑ και γενικότερα ποιος θα είναι ο ρόλος των ιατρών ειδικοτήτων, που εργάζονται στα ΠΕΔΥ. Πρακτικά, η κυβέρνηση θα κάνει ότι και οι προηγούμενες, δηλαδή, θα δώσει διορία στους γιατρούς να ενταχθούν στο νέο σύστημα με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητά της είναι να φτιάξει ένα αμιγώς δημόσιο σύστημα υγείας πρωτοβάθμιας φροντίδας. Έτσι, γεννώνται πολλά ερωτήματα (#phc16) για το ποια θα είναι μελλοντικά η σχέση του ΕΟΠΥΥ και του ιδιωτικού τομέα (ιδιώτες γιατροί, εργαστήρια-διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές), όπως:

Ποιες υπηρεσίες θα προσφέρονται στους πολίτες;
Ποιο θα είναι το κόστος και πώς θα καλυφθεί;
Ανθρώπινο δυναμικό: Υφιστάμενη κατάσταση, προοπτικές
Συμμετοχή άλλων επαγγελματιών υγείας πλην γιατρών
Σχέση δημόσιου – ιδιωτικού τομέα

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα δώσει το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι του 7thPharma & Health Conference. Το Συνέδριο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία: Η Ελλάδα μπορεί;», διοργανώνεται από την Ethos Events σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business και το ειδησεογραφικό πόρταλ Virus.com.gr, στις 7 Ιουλίου 2016 στο Divani Caravel.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου