Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Έρχονται στις 30 Ιουνίου τα ονόματα των γιατρών που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές!

Δευτέρα 27 Ιούνιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου - 
Health Report.gr

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των γιατρών που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρείες.

Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων των γιατρών που είτε πηγαίνουν σε συνέδρια με χορηγία φαρμακευτικών εταιρειών είτε συμμετέχουν σε επιστημονικά σεμινάρια, ημερίδες κλπ.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δημοσιοποιήσουν οι ίδιες όλα τα στοιχεία ακολουθώντας το νόμο που ψηφίστηκε το 2014 και μέχρι σήμερα δεν είχε υλοποιηθεί. Είναι επίσης στο πλαίσιο του «κώδικα Δημοσιοποίησης» που έχει προωθηθεί από τις μητρικές εταιρείες μέσω της EFPIA.

Να σημειωθεί όμως ότι τον νόμο πρέπει να ακολουθήσουν τόσο οι πολυεθνικές όσο και οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Παρότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δεν έχει βγάλει μέχρι στιγμήςακόμη τις οδηγίες για τον τρόπο δημοσιοποίησης των στοιχείων, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα δώσουν στον «αέρα» τα ονόματα των γιατρών μέσα από τα δικά τους site στις 30 Ιουνίου.

Τα ίδια στοιχεία θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ με τον ίδιο τρόπο.

Πάντως παρότι αρχικά επρόκειτο να δοθούν στον αέρα όλες οι λεπτομέρειες της συνεργασίας των γιατρών με τις εταιρείες, τελικώς όπως όλα δείχνουν, τα δεδομένα θα περιορισθούν σε όσα ήδη γίνονται γνωστά από τον ΕΟΦ.

Άλλωστε για να χορηγήσει μία φαρμακευτική εταιρεία έναν γιατρό πρέπει να πάρει την έγκριση του ΕΟΦ. Καταθέτει μάλιστα πλήρη κατάλογο με τα ονόματα των επιστημόνων αλλά και τον τρόπο φιλοξενίας (διαμονή και σίτιση), τις ημέρεςπαραμονής όταν πρόκειται για συνέδριο στο εξωτερικό αλλά και όλα τα στοιχεία τουσυνεδρίου.

Να σημειωθεί ότι ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, που δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της διαφάνειας, προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από πέρυσι. Και αυτό διότι θεωρεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος με ηπιότερα μέτρα και χωρίς να εκτίθενται τα προσωπικά δεδομένα των γιατρών. Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες: «Στα «χέρια» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια!»

Προς ώρας πάντως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δε δείχνει να είναιαρνητική στον τρόπο δημοσιοποίησης των ονομάτων των γιατρών, λένε πηγές τουHealthReport.gr. Εξάλλου πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια.

Και από τον ΕΟΦ πάντως δηλώνουν πως όλα θα είναι έτοιμα για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Δείτε ΕΔΩ ενδεικτικά: «ΕΟΦ: Πότε βγαίνουν στον «αέρα» τα ονόματα των γιατρών που πάνε σε συνέδρια με φαρμακευτικές!»

Να σημειωθεί ότι τα ονόματα των γιατρών θα δημοσιευτούν τόσο μεμονωμένα σε ειδικές λίστες και πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί, όσο και συγκεντρωτικά ανά εταιρεία. Παράλληλα στον αέρα θα βγουν και οι χορηγίες προς οργανισμούς Υγείας ή άλλους φορείς που μπορείς να έχουν λάβει οικονομική στήριξη από φαρμακευτικές εταιρείες όπως επιστημονικές εταιρείες κ.λ.π.

2 σχόλια:

 1. Οσο αυτη η λίστα δεν πάει στον εισαγγελέα,τοσο η ελλαδα θα παραμένει μια τριτοκοσμική και βουτηγμένη στην διαφθορά,χωρα.
  Και μετα μας φταίνε οι κακοί ξένοι,κτλ,κτλ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί ρε φίλε να πάει η λίστα στον εισαγγελέα. Οι φαρμακευτικές με την έγκριση του κράτους (ΕΟΦ) στέλνουν το γιατρό στο συνέδριο για εκπαίδευση γιατί το κράτος δεν έχει λεφτά να το κάνει το ίδιο. Επίσης με τι λεφτά θα πάει κάποιος να κάνει ομιλία ή να παρουσιάσει την ερευνητική του εργασία όταν θέλει περίπου 2000€ για εγραφή, διαμονή και μετάβαση για ένα συνέδριο στο εξωτερικό. Τέλος όλοι οι ομιλητές σε συμπόσια και συνέδρια πληρώνονται διεθνώς με honoraria για αυτές τις ομιλίες χωρίς να έχει πάει κανείς μέχρι σήμερα στον εισαγγελέα. Τώρα αν εισαι της άποψης ότι οι φαρμακευτικές στην Ελλάδα τα χώνουν στους γιατρούς για να γράφουν τα φάρμακά τους και οι γιατροί πάνε διακοπές με λεφτά της εταιρείας αυτή η συγκεκριμένη λίστα να πάει στον εισαγγελέα. Μόνο που αυτή η λίστα απλά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ.
   Εννοείται ότι αυτό που γίνεται τώρα δεν γίνεται για διαφάνεια αλλά για να δει το κράτοσ πόσα είναι αυτά τα χρήματα και να τα φορολογήσει. Οπότε όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη για ένα συνέδριο θα φορολογούνται (και δεν θα πηγαίνουν) ενώ οι γιατροί της άλλης λίστας (που δεν υπάρχει) θα συνεχίζουν τισ βόλτες.

   Διαγραφή