Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Έκτακτες συσκέψεις στον ΕΟΦ για τα ονόματα των γιατρών που έλαβαν χορηγίες από φαρμακευτικές!

Πέμπτη 30 Ιούνιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σε αναβρασμό είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες μετά το μπλόκο από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών.

Η Αρχή Προστασίας απεφάνθη ότι μπορούν να δοθούν στη δημοσιότητα μόνο περιορισμένα στοιχεία που αφορούν όχι επιστημονικά συνέδρια αλλά προωθητικά.Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ: «Ανατροπή στις φαρμακευτικές: «Μπλόκο» στη δημοσιοποίηση ονομάτων γιατρών!»

Συσκέψεις στον ΕΟΦ

Μετά από αυτό εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) αναμένεται να παραστούν σε σύσκεψη στις 11 το πρωί της Παρασκευής 1 Ιουλίου στα γραφεία του ΕΟΦ, προκειμένου να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα.

Την ερχόμενη εβδομάδα στις 5 Ιουλίου συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και με εκπροσώπους του ιατρικού κόσμου στον ΕΟΦ (Ιατρικοί σύλλογοι, πανεπιστημιακοί κλπ). Άλλωστε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας είναι αυτός που προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας προσωπικών Δεδομένων θεωρώντας ότι πρέπει να ληφθούν ηπιότερα μέτρα στο πλαίσιο της διαφάνειας. Διαβάστε ΕΔΩ τι είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Στα «χέρια» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια!»

Απόσυρση ονομάτων

Μετά τις εξελίξεις φαίνεται πάντως ότι επικρατεί προβληματισμός στιςφαρμακευτικές εταιρείες και ήδη όσες είχαν δημοσιοποιήσει τις λίστες με τα ονόματα των γιατρών με τους οποίους είχαν συνεργασθεί το 2015, τα απέσυραν από τις ιστοσελίδες τους.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (EFPIA) με τον οποίο επικοινώνησε ο ΣΦΕΕ, επεσήμανε ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, διαβεβαιώνει μέσω του HealthReport.gr ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Πασχάλης Αποστολίδης, σημειώνοντας ωστόσο: «Όπου όμως οι αποφάσεις θα βασίζονται σε νομικό πλαίσιο που θα τεκμηριώνει αυτές τις αποφάσεις».

Βέβαια όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr οι εταιρείες μία προς μία- μετά και από σχετική απόφαση του ΣΦΕΕ- θα παραδώσουν «στικάκι» με όλες τις λίστες των ονομάτων των γιατρών στον ΕΟΦ προκειμένου να τις διαχειριστεί.

Εξάλλου με βάση το νόμο που ψηφίστηκε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη: «Η εποπτεία τήρησης του παρόντος ανήκει στις αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Στους παραβάτες επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις από 30.000 έως 100.000 ευρώ υπέρ του δημοσίου ταμείου».

Ο ΕΟΦ πάντως από την πλευρά του παρότι διαβεβαίωνε ότι θα είναι έτοιμος πλήρως με τη δική του ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε να αναρτήσει όλα τα ονόματα των γιατρών όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος, εμφανίστηκε ανέτοιμος υποστηρίζοντας, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, ότι ανέμενε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΣΦΕΕ

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος μετά την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, αναμένοντας τις νέες οδηγίες του ΕΟΦ: »

Οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ εναρμονίζονται πλήρως με τις εθνικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα εξασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωσή τους, παρά το περιορισμένο χρονικό περιθώριο, σε όποια σχετική Οδηγία εκδώσει ο ΕΟΦ.

Ως εκ τούτου, επιφυλάσσονται σε επικαιροποιημένη δημοσιοποίηση και τελούν εν αναμονή των οριστικών οδηγιών των εμπλεκόμενων φορέων της Διοίκησης, που προσδοκούμε να είναι άμεση για να είναι εφικτή η ορθή εφαρμογή του νόμου.

Σε κάθε περίπτωση σημειώνεται ότι οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ ήταν έτοιμες να προχωρήσουν με την πλήρη δημοσιοποίηση ως όριζε ο Ν. 4316/2014, ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΦΕΕ και ο Κώδικας Δημοσιοποίησης της EFPIA.

Η δημοσιοποίηση είναι ένα βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της πλήρους διαφάνειας και οι εταιρίες-μέλη του ΣΦΕΕ τάσσονται υπέρ, καθώς μέσω αυτής αναδεικνύεται η επένδυση και η δέσμευση των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη συνεχή εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας προς όφελος του ασθενή και ενισχύεται η διαφάνεια αυτής της σχέσης. Συμβάλει δε, στην οικοδόμηση ακόμη μεγαλύτερης εμπιστοσύνης μεταξύ φαρμακευτικών εταιριών, ιατρικής κοινότητας και ελληνικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου