Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Πολάκης: Τι είπε στον εισαγγελέαΟ αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε στον αντεισαγγελέα, τον ενδεικτικό κατάλογο 23 υποθέσεων (σε σύνολο 350), οι οποίες έχουν διαβιβαστεί από το 2009 έως και το 2015.

IATRONET.GR

Τον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημήτρη Δασούλα, δέχθηκε το πρωί της Πέμπτης στο γραφείου ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατέθεσε στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κατόπιν δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού, σχετικα με τη Δικαιοσύνη, σε πρόσφατη εκδήλωση στο Περιστέρι.

Στην κατάθεσή του, η οποία διήρκησε πέντε ώρες, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι πρώτη φορά που καταγγέλλονται κακώς κείμενα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Αναφέρθηκε σε συνέντευξη του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ιωάννη Παπανικολάου, το 2010.

Ο κ. Πολάκης υπογράμμισε ότι ενώ οι τότε καταγγελίες ενός κορυφαίου πρώην λειτουργού της Δικαιοσύνης περί “αναξιοκρατίας, οσφυοκαμψίας, αριβισμού, ιδιοτέλειας, ανεπάρκειας και αρνησιδικίας στον ευαίσθητο χώρο της ελληνικής Δικαιοσύνης» ήταν πολύ σοβαρότερες από τις δικές του, κανένας εισαγγελέας δεν είχε ασκήσει επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε στον αντεισαγγελέα, τον παρακάτω ενδεικτικό κατάλογο 23 υποθέσεων (σε σύνολο 350), οι οποίες έχουν διαβιβαστεί από το 2009 έως και το 2015, από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στις αρμόδιες εισαγγελίες.

Το υπουργείο δεν έχει ενημέρωση αν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, με βάση τα ευρήματα των πορισμάτων. Για μερικές μάλιστα από τις υποθέσεις αυτές το ΣΕΥΥΠ έχει καταθέσει νέα πορίσματα εντός του τρέχοντος έτους.

Σύμβαση

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό στην υπόθεση διάθεσης πόρων (10 εκατ. ευρώ) στον ΟΚΑΝΑ, με βάση την από το 2011 Προγραμματική Σύμπραξη μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ.

Είχε βασιστεί σε έγγραφο του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, περί ανάγκης ενίσχυσης του ΟΚΑΝΑ με νέο προσωπικό, για το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, υπήρξε μονομερής μετατροπή της σύμβασης για τη χρήση των χρημάτων αυτών από πλευράς του ΟΚΑΝΑ, καταγγέλθηκε η σύμβαση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, υπήρξε καταγγελία στον Εισαγγελέα διαφθοράς, ξεκίνησε έρευνα και παράλληλα εκδόθηκε πόρισμα ελέγχου από το ΣΕΥΥΠ, το οποίο περιήλθε στα χέρια της Εισαγγελίας και από τα ευρήματα του οποίου φαίνεται ότι υπήρξε διασπάθιση του ανωτέρω ποσού.

Δίωξη

Ενώ με τα ευρήματα του εν λόγω πορίσματος με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2014, θα μπορούσε να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, ο αρμόδιος ανακριτής με έγγραφό του προς το ΣΕΥΥΠ, το Νοέμβριο του 2014, διέταξε τη διενέργεια νέου ελέγχου.

Τέλος, ο κ. Πολάκης επανέλαβε στον αντεισαγγελέα, την αναγνώρισή του προς κάθε λειτουργό της Δικαιοσύνης, ο οποίος με εντιμότητα και ευσυνειδησία ασκεί τα καθήκοντά του, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.

Επισήμανε, όμως, ότι η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης δεν είναι δυνατόν να οφείλεται πάντα στον μεγάλο όγκο υποθέσεων και στην έλλειψη προσωπικού, η οποία παρ’ όλα αυτά μπορεί να αντιμετωπιστεί με την είσοδο “νέου αίματος” στο χώρο της Δικαιοσύνης, όπως είχε υποστηρίξει και στις αρχικές του δηλώσεις.

ΔΗΜ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου