Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ιστορικό διαζύγιο Βρετανίας - Ε.Ε.

brexit Brexit υπερίσχυσε τελικά (52% - 48%) παρά το γεγονός ότι όλη τη νύχτα Brexit και Bremain έδιναν μάχη στήθος με στήθος, με αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι η πρώτη χώρα που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 μελών. 

Σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, η επικράτηση του Brexit βάζει τη χώρα σε ένα αβέβαιο μονοπάτι και προκαλεί ένα βέβαιο πλήγμα στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για επίτευξη μεγαλύτερης ενότητας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.



Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγη ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, έδιναν προβάδισμα στο Bremain καλλιεργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές, με τον Cameron να ευχαριστεί "όσους ψήφισαν για μια ισχυρότερη Βρετανία στην Ευρώπη" και με τον Farage να δηλώνει πως κατά πως φαινόταν το "Remain" θα επικρατούσε με μικρή διαφορά. 

Ωστόσο, το κλίμα αισιοδοξίας ανατράπηκε μόλις άρχισαν να ανακοινώνονται τα επίσημα αποτελέσματα. Το πρώτο μεγάλο "χαστούκι" στην επενδυτική αισιοδοξία ήρθε από την συντριπτική επικράτηση του Brexit στην περιφέρεια του Sunderland. Ακολούθησε κατάρρευση της λίρας, βουτιά στα futures των FTSE 100 και Dow Jones αλλά και απώλειες στις ασιατικές αγορές. 

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι bookmakers άλλαξαν δραματικά τις πιθανότητες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Betfair να αυξάνει επανειλημμένα τις πιθανότητες για νίκη του Brexit από το 51%, στο 57%, στο 63% για να φτάσει έως και πιθανότητες 86%. 

Ο Nigel Farage ήδη απηύθυνε ομιλία νίκης, μιλώντας σε ψηφοφόρους του υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος και οι υποστηρικτές του ανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας "χωρίς να πέσει ούτε μία σφαίρα”.Ο Farage τόνισε ότι η αυγή που ήρθε έφερε ένα ανεξάρτητο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, στο σύνολο των 382 περιφερειών, το 51,9% ψήφισε υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο 48,1% τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ένωση με την διαφορά μεταξύ των δυο να διαμορφώνεται σε 1.269.501 ψήφους. 

Σχολιάζοντας την εικόνα με βάση τις αντιδράσεις των αγορών και κυρίως της λίρας, ο Joe Rundle της ETX Capital δήλωσε "Η λίρα καταρρέει μετά την υπερίσχυση του Brexit στο Sunderland. Οι αγορές είναι πολύ νευρικές αυτή τη στιγμή και αντιδρούν σε κάθε αποτέλεσμα και ως εκ τούτου μπορεί να κάνουν λάθος. Το αποτέλεσμα στο Sunderland έχει αναμφίβολα αλλάξει τον αισιόδοξο τόνο που επικρατούσε νωρίτερα στο άκουσμα των πρώτων εκτιμήσεων".

Υψηλή η συμμετοχή

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήλθε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο 77,2%. 

Ενεργοποιείται το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε

Από εδώ και πέρα, στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί πιθανότατα την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron αναμένεται να θέσει σε ισχύ το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε που ενεργοποιεί τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από την Ε.Ε.

Ιστορικό

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1973 υπήρξε πάντα ένα αμφίσημο μέλος της.

Υποστήριζε σταθερά το ελεύθερο εμπόριο και την επέκταση της Ε.Ε σε πρώην κομμουνιστικές ανατολικές πολιτείες, αλλά δεν επέλεξε το ευρώ ως το επίσημο νόμισμά της.

Μάλιστα, το συντηρητικό κόμμα του Cameron κινδύνευσε με διάλυση από την αργή αλλά σταθερή αύξηση του ευρωσκεπτικισμού από τότε που οι διαφορές στην Ευρώπη προκάλεσαν την αποπομπή της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1990.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου