Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ατομικό εκκαθαριστικό φόρου εισοδήματος για όλους

Στο τραπέζι η πρόταση μετά την ενεργοποίηση του μέτρου της χωριστής δήλωσης από τους συζύγους

Στο υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία για την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Newsbeast.gr

Στόχος των επικεφαλής στην Καραγιώργη Σερβίας είναι το νέο έτος, η ηλεκτρονική αυλαία του Taxisnet να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί από τώρα οδηγίες και κατευθύνσεις στις υπηρεσίες για να τρέξουν γρηγορότερα τις διαδικασίες. Ειδικά οι διευθύνσεις μισθοδοσίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει μέχρι τις αρχές Μαρτίου να έχουν στείλει ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τις αποδοχές και τις συντάξεις των φορολογούμενων. Τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Το νέο στοιχείο της δηλώσεων του 2019 είναι η υποβολή των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους. Οι σύζυγοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλει ο καθένας ξεχωριστά τη δήλωσή του και να έχει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ατομικό εκκαθαριστικό

Στο τραπέζι όμως βρίσκεται η ιδέα να εκδοθούν ξεχωριστά εκκαθαριστικά για όλους. Δηλαδή και για τα ζευγάρια που θα υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Με την έκδοση ατομικού εκκαθαριστικού ο κάθε σύζυγος θα λαμβάνει την επιστροφή φόρου που δικαιούνται χωρίς να γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του άλλου συζύγου. Αν αυτό γίνει, τα εκκαθαριστικά θα φτάσουν στα 8,8 εκατομμύρια, οι παντρεμένοι θα κάνουν ξεχωριστή δήλωση μόνο στην περίπτωση που ο ένας σύζυγος δεν θέλει να εμφανίσει τα εισοδήματά του στον άλλο ενώ θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός και των χρεωστικών αλλά και των πιστωτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Αυτή τη στιγμή, ατομικά εκκαθαριστικά, εκδίδονται για την οφειλή του ΕΝΦΙΑ. Στις περιπτώσεις των συζύγων ακόμα και αν υπάρχουν κοινές ιδιοκτησίες, δηλαδή σε ένα ακίνητο ο κάθε σύζυγος έχει για παράδειγμα το 50% της κυριότητας, ο κάθε ιδιοκτήτης πληρώνει αυτό που του αναλογεί αυτός είναι ο λόγος που εκδίδονται πάνω από 6,5 εκατομμύρια εκκαθαριστικά.

Με το ατομικό εκκαθαριστικό σημείωμα του φόρου εισοδήματος δεν θα αλλάξει κάτι ως προς το ύψος του φόρου αφού και σήμερα ο φόρος υπολογίζεται ξεχωριστά για το κάθε σύζυγο ανάλογα με τα εισοδήματά τους, τα τεκμήρια, τις δαπάνες με πλαστικό χρήμα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί. Δηλαδή, ο καθένας έχει το αφορολόγητό του ενώ η κλίμακα ενεργοποιείται για τα εισοδήματα του καθενός ξεχωριστά (σ.σ προστίθενται μόνο τα εισοδήματα των παιδιών κάτι που ούτως ή άλλως θα εξακολουθήσει να συμβαίνει).

H βασική αλλαγή που θα επιφέρει το ατομικό εκκαθαριστικό θα είναι ότι αν ο ένας σύζυγος έχει χρεωστική εκκαθάριση και ο δεύτερος έχει λαμβάνειν επιστροφή φόρου, η εφορία δεν θα συμψηφίζει τα δυο ποσά. Ο κάθε σύζυγος θα είναι υπόχρεος μόνο για το δικό του ποσό.

Αν πρέπει να πληρώσει, θα έχει στη διάθεσή του τις τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος ενώ αν δικαιούται επιστροφής θα μπορεί να την εισπράξει (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν χρέη) και ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει το εκκαθαριστικό του ή της συζύγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου