Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

«Ψαλιδισμένα» τα αναδρομικά στους γιατρούς των μεγάλων νοσοκομείων – Πότε πληρώνονται τα υπόλοιπα

Άλλα ποσά περίμεναν να δουν, άλλα είδαν στους λογαριασμούς τους οι γιατροί των μεγάλων νοσοκομείων που πληρώθηκαν τα αναδρομικά, τα οποία υποσχέθηκε η κυβέρνηση.

Γεωργία Σκιτζή στο HealthWeb

Αναλυτικότερα, τα ποσά ήταν μειωμένα κατά 40% (20% φόρος και άλλο τόσο για άλλες κρατήσεις). Έτσι, κάποιος που έχει βαθμό διευθυντή εισέπραξε περίπου 12.000 ευρώ καθαρά, ο επιμελητής Α’ περίπου 7.000, ο επιμελητής Β’ περίπου 5.000 και ο ειδικευόμενος περίπου 1.500 ευρώ.

Μερίδα γιατρών καταγγέλλει αδιαφορία από την πλευρά των διοικήσεων και των υπηρεσιών μισθοδοσίας σε κάποια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία πληρωμής των αναδρομικών. Ζητείται μάλιστα να παρέμβουν οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Καθυστερήσεις…

Καθυστέρηση, πιθανόν να υπάρχει στην πληρωμή των δικαιούχων γιατρών που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, καθώς στην περίπτωση αυτή εμπλέκονται πάνω από μια υπηρεσίες. Αυτό γιατί τα Κέντρα Υγείας υπάγονταν ως το 2014 σε νοσοκομεία, ενώ από το 2015 υπάγονται απευθείας στις υγειονομικές περιφέρειες.

Τα νοσοκομεία που πληρώνονται από την ΗΔΙΚΑ θα αναρτήσουν τα αναδρομικά στις 3 Ιανουαρίου 2019 ώστε να πιστωθούν στους λογαριασμούς των διακιούχων γιατρών στις 13 του ίδιου μήνα. Θα υπάρξουν ωστόσο και νοσοκομεία που θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο και άρα οι γιατροί τους δεν θα δουν αναδρομικά πριν τις 27 Ιανουαρίου. Συνταξιούχοι γιατροί έχουν ήδη εισπράξει τα αναδρομικά που δικαιούνται.

Συνεχίζουν τις διεκδικήσεις

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί θα πάρουν αναδρομικά για τη διετία 13/11/2014 – 31/12/2016. Η μικτή δαπάνη είναι 189 εκατομμύρια και το συνολικό καθαρό ποσό είναι 114,3 εκατομμύρια ευρώ. Οι γιατροί έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν δικαστικά όλα τα ποσά που έχουν χάσει για το διάστημα από 01/01/17 μέχρι σήμερα, καθώς και την αναπροσαρμογή των μισθών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου