Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Χαμηλότερα έσοδα από εισφορές υπέρ ΑΚΑΓΕ-ΕΟΠΥΥ φέρνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Με πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού θα καλυφθούν οι "απώλειες" στα έσοδα από τις εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ και του "κουμπαρά" του ΑΚΑΓΕ, οι οποίες θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Αυτό προβλέπει τροπολογία την οποία κατέθεσε αργά χθες το βράδυ το Υπ. Εργασίας σε νομοσχέδιο του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει πως οι διαφορές που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της Εισφοράς Υγειονομικής Περίθαλψης (σ.σ. ΕΟΠΥΥ) -σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που παρακρατούνταν έως 31/12/2018- καλύπτονται από τις εκάστοτε εγγεγραμμένες πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και αποδίδονται από τον ΕΦΚΑ στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και στον ΕΟΠΥΥ αντίστοιχα έως την πλήρη απόσβεσή τους.

Από τις προβλεπόμενες διατάξεις, σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας και την έκθεση του ΓΛΚ, δεν προκαλείται επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση ή απώλεια εσόδων στον κρατικό ή κοινωνικό προϋπολογισμό, διότι δεν διαφοροποιούνται ούτε τα ποσά της επιχορήγησης στον ΕΦΚΑ, ούτε τα ετήσια έσοδα υπέρ ΑΚΑΓΕ και υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Σημειώνεται πως η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ ύψους 6% (έναντι 4% που ίσχυε προ του Ιουλίου το 2015) επιβάλλεται από τον Ιούλιο του 2015 σε όλες τις συντάξεις, ενώ η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ επιβάλλεται σε όλες τις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ από το 2010. Από τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων (βάσει του ν. Κατρούγκαλου), θα προκύψουν συντάξεις σε χαμηλότερο επίπεδο.

Αν και η "προσωπική διαφορά" μεταξύ του σημερινού ακαθάριστου επίπεδου των συντάξεων και εκείνου που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό τους, δεν θα μειωθεί τελικά (όπως προβλέπει πρόσφατη ρύθμιση της κυβέρνησης), θα μειώνονταν από το 2019 τα έσοδα από τις εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ και υπέρ ΑΚΑΓΕ. Και αυτό γιατί οι εν λόγω εισφορές θα υπολογίζονταν επί του νέου χαμηλότερου ακαθαρίστου επιπέδου των επανυπολογισθέντων συντάξεων.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη χθεσινή τροπολογία οι διαφορές που θα προκύψουν στα έσοδα από τις εν λόγω κρατήσεις θα καλυφθούν από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο, από το ΓΛΚ εκτιμάται ότι αυτή η "κάλυψη" δεν θα στοιχίσει, σε τελική ανάλυση, δημοσιονομικά, καθώς, όπως ερμηνεύουν αρμόδια στελέχη των ταμείων στο Capital.gr, αν δεν επανυπολογίζονταν οι συντάξεις και έτσι δεν επανυπολογιζόνταν και οι εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ -ΑΚΑΓΕ, θα έπρεπε τα έσοδα από αυτές να αποδοθούν. Δεδομένου ότι θα επανυποπολογισθούν οι συντάξεις και έτσι θα μειωθούν τα έσοδα από τις εν λόγω κρατήσεις, οι "απώλειες" θα καλυφθούν απευθείας μέσω κρατικών πιστώσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυνητικές απώλειες από τον επανυπολογισμό των συντάξεων θα έφταναν τα 400 εκατ. ευρώ για τον ΑΚΑΓΕ και τα τα 160 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου