Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Μπαλώματα» απο τον ΕΟΠΥΥ για τη συνταγογράφηση και την αποζημίωση κρίσιμης εξέτασης για καρκινοπαθείςΠαναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Η γενετική εξέταση Oncotype είναι αναγκαία σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, αφού δείχνει ποια θα είναι η ανταπόκριση τους στη χημειοθεραπεία και ποια η πιθανότητα μετάστασης - Στον αέρα η εφαρμοστική διαδικασία για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και την αποζημίωση της εξέτασης
Με...μπαλώματα προσπαθεί ο ΕΟΠΥΥ να κλείσει το θέμα της αποζημίωσης της γενετικής εξέτασης Oncotype η οποία (πρέπει να) γίνεται σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού και δείχνει ποια θα είναι η ανταπόκριση τους στη χημειοθεραπεία και ποια η πιθανότητα μετάστασης. 

Σχεδόν τέσσερις μήνες έπειτα από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κοστολόγηση της εξέτασης, που υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί κκ Π. Πολάκης, Γ. Χουλιαράκης και Αν. Πετρόπουλος, ορίζοντας την τιμή της στα 3.000 ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε πως η εξέταση θα γίνεται σε όλες τις ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, άφησε όμως στον αέρα την εφαρμοστική διαδικασία για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και την αποζημίωση της εξέτασης. 

Το θέμα του ηλικιακού ορίου είχε προκύψει τον Ιούλιο του 2017, όταν το ΣτΕ έκρινε πως η ηλικία των καρκινοπαθών δεν αποτελεί αρνητική προϋπόθεση για τη διενέργεια της εξέτασης. Από το 2013 μέχρι και τον Ιούλιο του 2017 η γενετική εξέταση Oncotype γινόταν σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 65 ετών, όπως είχε γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Η προσφυγή μίας γυναίκας άνω των 65 ετών στο ΣτΕ και η δικαίωσή της υποχρέωσαν το υπουργείο Υγείας να δώσει το πράσινο φως για την εξέταση σε όλες τις ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2017, ο κ. Πολάκης επικαλούμενος την απόφαση του ΣτΕ κατάργησε την υπουργική απόφαση του Άδωνι Γεωργιάδη, προκαλώντας αλαλούμ μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ και λοιπών υπηρεσιών. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός τώρα στην εκπνοή του έτους για ενα θέμα που απασχολεί χιλιάδες καρκινοπαθείς, αποσαφηνίζει και κατόπιν της απόφασης του ΣτΕ το θέμα της ηλικίας, αλλά επί της ουσίας δεν δίνει λύση στο μείζον θέμα της συνταγογράφησης και της αποζημίωσης. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, από τα 6.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού ετησίως στη χώρα μας για τα περίπου 2.500 υπάρχει ένδειξη για την εξέταση Oncotype DX. Ωστόσο, πολλές γυναίκες εφόσον δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της εξέτασης -καθώς την προπληρώνουν και έπειτα απο μήνες εισπράττουν μέρος του ποσού - επιλέγουν τη χημειοθεραπεία που είναι δωρεάν! 

Συνεπώς ο ΕΟΠΥΥ αντί να πληρώνει το κόστος της εξέτασης (2.280 ευρώ πληρώνει ο Οργανισμός και 720 η ασθενής) πληρώνει τα τριπλάσια, καθώς η χημειοθεραπεία κοστίζει περίπου 9.000 ευρώ ανά ασθενή. Σημειώνεται πως αν η εξέταση ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι καρκινοπαθείς θα μπορούν να την κάνουν πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους, δηλαδή 15% επι του ποσού των 3.000 ευρώ (450 ευρώ). 

Κι ενώ οι καρκινοπαθείς περίμεναν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να εντάξει την εξέταση στο συστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και να πληρώνουν τη συμμετοχή τους, ενημερώθηκαν από την ανακοίνωση του Οργανισμού πως θα συνεχίσουν να προπληρώνουν την πανάκριβη εξέταση και στη συνέχεια θα αιτούνται αποζημίωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί το ίδιο στρεβλό σύστημα όπως μέχρι σήμερα όπου μόνο όποιες γυναίκες μπορούσαν να επωμιστούν το βάρος της εξέτασης υποβάλλονταν σε αυτήν και μάθαιναν αν θα ωφεληθούν από τη χημειοθεραπεία. Μετά την εξέταση οι δικαιούχες θα καταθέτουν τα έγγραφα που ζητεί ο Οργανισμός και θα περιμένουν την έγκριση και στη συνέχεια την αποζημίωση. 

Ο ΕΟΠΥΥ δεν ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωση του εάν η προβλεπόμενη διαδικασία για την έγκριση και αποζημίωση της διαγνωστικής εξέτασης έχει αναδρομικό χαρακτήρα. Δεν ξεκαθαρίζει, δηλαδή, εάν τα παραπεμπτικά των ασθενών που υποβλήθηκαν μετά από την έκδοση της ΚΥΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο θα γίνουν δεκτά.

Η αξία της εξέτασης 

Η εξέταση Oncotype DX απευθύνεται σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού, αρχικού σταδίου. Μελετά τη δράση 21 γονιδίων στον καρκινικό ιστό, εκ των οποίων τα 16 σχετίζονται με την ανταπόκριση της ασθενούς στη χημειοθεραπεία αλλά και με την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου. Ουσιαστικά πρόκειται για μία εξέταση κομβική μετά την αρχική διάγνωση και τη χειρουργική επέμβαση καθώς δίδει απάντηση στο ερώτημα ποια γυναίκα εχει μεγαλύτερες πιθανότητες να επωφεληθεί από τη χημειοθεραπεία. 

Στοιχεία από τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την εξέταση έχουν δείξει πως 3 στις 4 γυναίκες με καρκίνο του μαστού που υποβλήθηκαν στην εξέταση Oncotype DX, δεν χρειάζονταν χημειοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου